tragedija nad Sinajem

Snimke američkih satelita isključuju raketiranje ruskog zrakoplova

Foto: Reuters/PIXSELL
avion
Foto: Reuters/PIXSELL
avion
Foto: Reuters/PIXSELL
ruski avion, egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
avion
Foto: Reuters/PIXSELL
ruski zrakoplov, avion, egipat
03.11.2015.
u 07:16
Islamska država ne raspolaže raketama zemlja-zrak koje bi mogle presresti zrakoplove na toj visini, takve rakete posjeduju države, objasnio je američki dužnosnik
Pogledaj originalni članak

Satelitske snimke ne podupiru teoriju da je raketa pogodila ruski putnički zrakoplov što se za vikend srušio u Egiptu, rekli su jučer američki dužnosnici.

 - Nagađanja da je zrakoplov srušen raketom nije aktualno, rekao je neimenovani dužnosnik za NBC.

Snimke načinjene američkim infracrvenim satelitom pokazuju bljesak iznad Sinaja u vrijeme kada je zrakoplov letio iznad poluotoka rano u subotu, izvijestili su NBC i CBS.
Stručnjaci američkih obavještajnih služba vjeruju da je to mogla biti eksplozija u zrakoplovu - ili spremnik s gorivom ili bomba. Ali nema pokazatelja da je eksploziju mogla izazvati raketa zemlja-zrak. 

Islamska država preuzela je odgovornost za rušenje ruskog zrakoplova no u takvu tvrdnju američki stručnjaci sumnjaju. 

James Clapper iz obavještajne nacionalne službe (DNI) drži malo vjerojatnim da skupina IS raspolaže sredstvima za rušenje komercijalnog zrakoplova, piše agencija AFP.

Islamska država ne raspolaže raketama zemlja-zrak koje bi mogle presresti zrakoplove na toj visini, takve rakete posjeduju države, objasnio je američki dužnosnik. 

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi propagandom je nazvao tvrdnje da su zrakoplov srušili militanti povezani s Islamskom državom. Za BBC je rekao da je prerano da bi se moglo reći što je uzrok nesreće.

- Svi zainteresirani mogu sudjelovati u istrazi - rekao je Sisi.

- Propaganda da se srušio zbog ISIS-a je način da se našteti stabilnosti i sigurnosti Egipta i imidžu Egipta. Vjerujte mi, situacija na Sinaju - posebno na tom području - u potpunosti je pod našim nadzorom - dodao je.

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi i nitko nije preživio nesreću.

>> 'Zrakoplov se mogao raspasti samo zbog nekog vanjskog udarca u trup'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

MX
Mister X
10:07 03.11.2015.

Kako smo naučili da slušamo jaku istinu od Američkih odnosa sa Rusijom eto odamh se treba požuriti i povjerovati da su nakon toliko dugo vremena konačno stigle prave istinite snimke američkih satelita . Koje nam sada nude isto kao i snimke sa tvornicama otrova koje Sadam ima i u cisternama po cijelom Iraku .... Snimke američkih satelita isključuju raketiranje ruskog zrakoplova . Zašto im je trebalo toliko vremena; sad kod brojanja vide da su rakete koje imaju islamisti od nekoga dobili još uvjek na broju ......

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:39 03.11.2015.

A gdje su snimke od oborenog holandskog aviona u Ukrajini?Gdje su snimke od nestalog aviona iz Malezije???Tko Amerima jos vjeruje -za tog nema spasa...

Avatar nekakav
nekakav
11:59 03.11.2015.

istina, nema i dalje snimaka aviona srušenog u ukrajini. a barem se ono područje intenzivno prati svim tehnologijama. zanimljivo, niti 48 sati nakon rušenja ruskog aviona dolazimo do snimaka. a za ovog u ukrajini nije dovoljna ni godina dana. pazite, nizozemski istražitelji nisu u stanju godinu dana objaviti sadržaj crne kutije. a francuzi za onog u alpama odmah idući dan nakon što su ih pronašli. kako to da 'sateliti' nisu našli ništa u vezi nestalog malezijskog aviona u indijskom oceanu? svašta, i sad bi mi trebali povjerovati u američke navode? da, i sadam husein je imao oružje za masovno uništenje (koja su to sve oružja?), pa ih ni 15 godina nakon uništavanja države irak nisu našli. jer ih nisu ni imali. i gadafi je bio veliki problem. ali samo za korporacije kojima nije dao badava libijsku naftu i plin. sad libijci skupa sa iračanima, afganistancima i sirijcima uživaju u novopronađenoj slobodi.