RAT U EUROPI

Lavrov: Istražuje se jesu li zapadne agencije imale ulogu u pobuni; Biden: Nismo imali ništa s tim

Foto: Stringer/REUTERS
Russian Wagner fighters start pulling out of Rostov-on-Don
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen fire a 2S1 Gvozdika self propelled howitzer towards Russian troops at a position near Chasiv Yar
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
Russian Defence Minister Sergei Shoigu visits troops in the course of Russia-Ukraine conflict
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
Ukrainian servicemen load a shell into a BM-21 Grad multiple launch rocket system at a position near a front line in Zaporizhzhia region
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
Ukrainian servicemen point a BM-21 Grad multiple launch rocket system before firing towards Russian troops near a front line in Zaporizhzhia region
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
Ukrainian servicemen load a shell into a BM-21 Grad multiple launch rocket system at a position near a front line in Zaporizhzhia region
Autori Vecernji.hr, Hina
26.06.2023.
u 22:04
Po prvi puta nakon oružane pobune wagnerovaca tijekom vikenda oglasilo se rusko ministarstvo obrane, navodeći kako je ministar Sergej Šojgu posjetio ruske trupe uključene u rat
Pogledaj originalni članak

Ovoga vikenda u Rusiji obilježila je oružana pobuna plaćeničkih skupina Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina koji je zaprijetio kako će doći do ruske prijestolnice, no rezultirala je dogovorom Prigožina koji će otići u Bjelorusiju, dok njihove trupe neće biti kazneno gonjene. Crveni trg u Moskvi bio je zatvoren za javnost i u nedjelju, a bile su postavljene i prepreke u cijeloj regiji. Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov objavio je kako je ''wagnerova pobuna označila početak kraja za Vladimira Putina''.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

>> VIDEO Građani slave povlačenje Wagnera

TIJEK DOGAĐAJA:

21:57 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je kratak ustanak ruskih plaćenika protiv Kremlja dio sukoba unutar ruskog sustava te da Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici nisu imale veze s time. "Razjasnili smo da nismo bili uključeni, nismo imali ništa s tim", rekao je Biden komentirajući ustanak plaćeničke skupine Wagner.

Biden se na događaju u Bijeloj kući osvrnuo na borbu za vlast do koje je došlo tijekom vikenda kada su pobunjenici krenuli prema Moskvi, no zaustavili su se prije nego što su došli do glavnog grada. Predsjednik je kazao da zatražio od svoje skupine za nacionalnu sigurnost da ga "sat za satom" obavještava o situaciji te da se pripremi za lepezu mogućih razvoja događaja, koje nije detaljno opisao.

Biden je rekao da je razgovarao s ključnim saveznicima na videokonferenciji kako bi se pobrinuo za to da svi znaju što se događa i kako bi mogli usklađeno odgovoriti. "Složili su se sa mnom da smo se morali pobrinuti da (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu ne damo nikakvu izliku - ne damo Putinu nikakvu izliku - da zbog ovoga okrivi zapad i da zbog ovoga okrivi NATO (savez)", rekao je.

Biden, koji je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju, kazao je da će opet s njim razgovarati u ponedjeljak ili u utorak ujutro kako bi bio siguran da "se razumiju". Kasnije namjerava razgovarati s vođom druge savezničke zemlje, čije ime nije podijelio s javnošću. Rekao je da će on i njegov tim nastaviti s procjenom posljedica incidenta.

"Prerano je da se dođe do definitivnog zaključka o tome u kojem smjeru ovo ide", dodao je. Kazao je da je njegova poruka saveznicima da "je važno da ostanemo u potpunosti usklađeni", prenio je Reuters.

21:39 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u današnjem je obraćanju javnosti poručio kako se društvo konsolidiralo te da su 'ogromna većina' pripadnika Wagnera domoljubi. Poručio je kako će organizatori pokušaja Wagnerove pobune biti 'izvedeni pred lice pravde' nazivajući njihove postupke 'kriminalnom aktivnošću koja ima za cilj slabljenje zemlje'.

>> OPŠIRNIJE

21:37 - Premijer Moldavije rekao je da je prekinuta pobuna u Rusiji otkrila slabost Moskve te da uplitanje Kremlja u njegovoj zemlji s vremenom postaje manje učinkovito. Bivša sovjetska republika smještena između Ukrajine i Rumunjske je opetovano optuživala Rusiju zbog miješanja u njene unutarnje poslove, naročito što se tiče odmetnute pokrajine Pridnjestrovlja, što Moskva poriče.

"Ono što smo vidjeli proteklih dana je jasna naznaka slabosti ruskog vodstva i ruskog upravljanja vojskom", rekao je premijer Dorin Recean u intervjuu za Reuters.

"Rusija je mnogo slabija nego što su je ljudi doživljavali", dodao je govoreći u švicarskom Zürichu uoči sastanka Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) u susjednom Lihtenštajnu, gdje će potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

"Važno je imati još više predanosti zapada radi opskrbljivanja Ukrajine onime što joj je potrebno za obranu zemlje i izbacivanje ruskih snaga", dodao je.

VIDEO Ruski voditelji zbunjeni Prigožinovim odlaskom u Bjelorusiju

21:35 - Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je "prerano" za odrediti hoće li kaos koji je izazvala pobuna plaćeničke skupine Wagner u Rusiji dovesti do promjene režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše njemačka agencija dpa. Premijer je rekao da se Velika Britanija priprema za "lepezu" mogućih razvoja situacije nakon što je zaustavljena pobuna, koja je budućnost ruskog predsjednika učinila neizvjesnom. Sunak je rekao da se slaže s procjenom američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da je metež razotkrio "prave pukotine" u autoritetu ruskog predsjednika.

"To je situacija koju smo promatrali neko vrijeme, u nestabilnosti koju će izazvati ruska nezakonita invazija na Ukrajinu", kazao je Sunak tijekom posjeta gradu Nottinghamu. Novinarima je na pitanje o tome bi li moglo doći do promjene režima rekao: "Prerano je da se sa sigurnošću predvidi koje će biti posljedice".

"No, naravno, mi smo pripremljeni, kao što bismo uvijek bili, za lepezu scenarija", dodao je. Kada su ga pitali protivi li se Velika Britanija promjeni vlasti u Moskvi, rekao je: "Pitanja režima u Rusiji mora prije svega rješavati Rusija". 

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je razgovarao sa svojim kolegama iz skupine zemalja G7, o situaciji namjerava u ponedjeljak obavijestiti donji dom parlamenta.

17:36 - Ruske obavještajne službe istražuju jesu li zapadne obavještajne agencije imale ulogu u pobuni koju su u subotu prekinuli borci plaćeničke skupine Wagner, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi TASS.

U intervjuu za rusku televiziju RT, Lavrov je rekao da je američka veleposlanica Lynne Tracy u nedjelju razgovarala s ruskim predstavnicima i dala "signale" da Sjedinjene Američke Države nisu umiješane u pobunu, ali je kazala kako se nada da će ruski nuklearni arsenal biti siguran, prenosi TASS. Lavrov također navodi kako je Tracy rekla da je pobuna unutarnje pitanje Rusije.

Nekoliko zapadnih čelnika poručilo je kako incident pokazuje da je nestabilnost u Rusiji sve veća.

Pobuna Wagnera pokazala je slabost ruskog vodstva, kazao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"To također pokazuje koliko je teško i opasno za predsjednika (Vladimira) Putina oslanjati se na plaćenike, što se zapravo i okrenulo protiv njega", rekao je Stoltenberg novinarima na vojnom poligonu u Pabradeu u Litvi. "Pokazuje i krhkost ruskog režima, ali nije na NATO-u da se upliće u ta pitanja. To je ruska stvar", dodao je.

Na pitanje postoje li dokazi da su ukrajinske ili zapadne obavještajne službe umiješane u pobunu, Lavrov je odgovorio: "Radim u ministarstvu koji ne prikuplja dokaze o nezakonitim radnjama, ali imamo takve strukture i uvjeravam vas da oni to već shvaćaju."

Zbog trenutne situacije postavlja se pitanje što će biti s Wagnerovim operacijama u afričkim zemljama poput Malija i Srednjoafričke Republike gdje Wagner igra važnu ulogu u sukobima. Lavrov je za RT rekao da su i Mali i Srednjoafrička Republika održavali službene kontakte s Moskvom uz odnose s Wagnerom. "Nekoliko stotina vojnika radi u Srednjoafričkoj Republici kao instruktori. Taj će se posao, naravno, nastaviti", kazao je. Lavrov je u intervjuu kao "besmislice" odbacio ukrajinske navode da Rusija planira napad koji bi uključivao ispuštanje radijacije iz nuklearne elektrane Zaporižja.

VEZANI ČLANCI:

17:34 - Njemačka još uvijek nije spremna poslati krstareće rakete dugog dometa u Ukrajinu unatoč opetovanim zahtjevima ukrajinskih dužnosnika, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius. "Kada je posrijedi oružje dugog dometa, želio bih ponovno vrlo jasno reći da smo još uvijek oprezni, upravo kao i naši američki partneri", rekao je Pistorius za posjeta Litvi gdje se sastao s čelnicima NATO-a. "Trenutačno se nije ništa promijenilo u našoj procjeni."

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da su rakete dugog dometa Storm Shadow koje je London isporučio Kijevu bile vrlo značajne na bojištu u rusko-ukrajinskom ratu. "Projektili Storm Shadow odigrali su važnu ulogu na bojištu, što je utjecalo i na rusku vojsku", rekao je Wallace pred zastupnicima u Londonu.

Ukrajina je od Njemačke krajem svibnja zatražila krstareće rakete Taurus. No Njemačka je i dalje oprezna u pogledu isporuke projektila koji bi mogli pogoditi Rusiju, unatoč obećanjima Ukrajine da neće koristiti zapadno oružje za napad na ruski teritorij. Domet projektila Taurus KEPD 350, koje zajednički proizvode Njemačka i Švedska, iznosi do 500 kilometara.

17:32 - Jevgenij Prigožin prvi se put oglasio nakon zaustavljanja pobune u Rusiji.

>> OPŠIRNIJE

15.45 - AFP javlja da će ruska plaćenička skupina Wagner nastaviti svoje operacije u nekim afričkim državama

15.00 -  Je li Prigožin viđen u Minsku? 

Neki ruski mediji javljaju da je Jevgenij Prigožin viđen u Minsku. Večernji list nije mogao neovisno potvrditi ovu informaciju. 

14.00 -   Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je u ponedjeljak da se zemlja suočila s "izazovom svojoj stabilnosti" i da mora ostati ujedinjena oko predsjednika Vladimira Putina nakon što je u subotu propala pobuna teško naoružanih plaćeničkih boraca. Prema dogovoru u subotu navečer koji je ublažio krizu i spriječio moguće krvoproliće, Kremlj je objavio da će se plaćenici skupine Wagner vratiti u svoje baze, a njihov vođa Jevgenij Prigožin otići u Bjelorusiju. Kremlj je dodao da će se odbaciti sve kaznene prijave protiv njega i njegovih boraca. U vjerojatno prvom istupu visokog ruskog dužnosnika od postizanja dogovora, Mišustin je apelirao na nacionalno jedinstvo suočeno, kako je rekao, s naporima Zapada da potkopa Rusiju.

"U ovim uvjetima je glavno osigurati suverenitet i neovisnost naše zemlje, sigurnost i dobrobit građana", rekao je Mišustin , tehnokrat koji je postao premijer 2020. godine.  "Za to je posebno važna konsolidacija cijelog društva; moramo djelovati zajedno kao jedan tim i zadržati jedinstvo svih snaga, okupljenih oko predsjednika", rekao je premijer na sjednici vlade koja se prenosila na televiziji.  Bivši šef ruske savezne porezne službe obrušio se na Zapad. "Kao što je predsjednik istaknuo, gotovo cijeli vojni, ekonomski, informacijski stroj Zapada usmjeren je protiv nas", rekao je.

Putin je u subotu rekao da je pobuna Wagnerovih plaćenika ugrozila samo postojanje Rusije i obećao da će je slomiti. No ruski predsjednik poslije više nije javno komentirao dramatične događaje u zemlji, a ni dogovor postignut posredništvom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

13:37 - Njemačka šalje 4.000 vojnika u Litvu

Njemačka planira stacionirati dodatnih 4000 vojnika u Litvi kako bi pomogla osigurati istočno krilo NATO-a, rekao je u ponedjeljak njemački ministar obrane Boris Pistorius. "Njemačka je spremna trajno stacionirati snažnu brigadu u Litvi", rekao je Pistorius u Vilniusu, glavnom gradu Litve.

Potrebno je izgraditi objekte za smještaj vojnika, rekao je njemački ministar obrane. Litva je više puta pozvala Njemačku da postavi borbene snage u zemlju koja graniči s ruskom enklavom Kalinjingrad. Njemačka se obvezala u lipnju prošle godine da će imati potpuno spremnu brigadu za obranu Litve u slučaju napada.

POVEZANI ČLANCI:

No Berlin se do sad opirao trajnom stacioniranju većine brigade u Litvi, inzistirajući na tome da se vojnici mogu brzo rasporediti iz baza u Njemačkoj. U gradiću Rukli u Litvi trenutačno se nalazi samo zapovjedno mjesto brigade s oko 20 njemačkih vojnika. Ostali ostaju na raznim lokacijama u Njemačkoj. Druge njemačke snage nalaze se u Litvi kao dio borbene skupine NATO-a koju predvodi Njemačka. 

12:20 - Prekinuta pobuna Jevgenija Prigožina u Rusiji može se usporediti s ''čudovištem koje djeluje protiv njegova tvorca", izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u Luxemburgu prije sastanka s ministrima EU.

"Politički sustav pokazuje slabosti, a vojna moć puca", izjavio je Josep Borrell. - Najvažniji zaključak je rat protiv Ukrajine koji je pokrenuo Putin i čudovište koje je Putin stvorio s Wagnerom, čudovište se bori, čudovište djeluje protiv svog tvorca - dodao je.

11:02 - Ukrajinci prešli rijeku Dnjepar

Ukrajinske snage prešle su desantom rijeku Dnjepar i to točno kod Antonovskog mosta, gdje ih sada ruske snage već pokušavaju vratiti na drugu stranu rijeke. Kako javljaju ruski vojni blogeri, ruske zračno-desantne snage pokušavaju istjerati skupinu od oko 50 do 100 ukrajinskih vojnika s položaja točno ispod srušenog Antonovskog mosta i na užem dijelu obale oko njega. Potvrđuju to i ukrajinski i ruski vojni izvori.

>> OPŠIRNIJE OVDJE

9:40 - Ukinute protuterorističke mjere u Moskvi

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je ukinuo protuterorističke mjere uvedene u ruskome glavnom gradu za vrijeme oružane pobune plaćeničke skupine Wagner u subotu. Sobjanin je to objavio u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u ponedjeljak.

Ruski mediji citirali su lokalne urede Savezne službe sigurnosti (FSB) koji su rekli da su slične mjere ukinute u regijama Voronježa i Moskve. Odvojeno, ruski Nacionalni protuteroristički odbor rekao je da je situacija u zemlji "stabilna".

Protuterorističke mjere uvedene su u trima regijama u subotu, dok se kolona pobunjeničkih Wagnerovih plaćenika kretala prema Moskvi, razmjenjujući vatru sa snagama sigurnosti. Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnoga ruskoga grada Rostova na Donu prema Moskvi. Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama. No, pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

8:16 - Litavski predsjednik: Pobuna u Rusiji je dovela NATO u opasnu situaciju

Litavski predsjednik zatražio je jačanje istočnog krila Saveza nakon kratke oružane pobune privatne vojne tvrtke Wagner protiv Moskve, čina koji je ugrozio više od dva desetljeća vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastat će se u ponedjeljak u Vilniusu s predsjednikom Gitanasom Nausedom u sklopu priprema za samit NATO-a 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve. Ključna tema sastanka bit će rat Rusije protiv Ukrajine. 

Nauseda je upozorio da su Prigožinova prisutnost u Bjelorusiji i previranja u Rusiji doveli regiju u opasnu situaciju. "Ovdje ne govorim samo o Litvi, nego o NATO-u u cjelini", rekao je Nauseda, a prenio litavski radio.

>> VIŠE OVDJE

7:56 - Hanna Maliar: Oslobodili smo 130 kvadratnih kilometara teritorija na jugu

Od početka ukrajinske protuofenzive, vojska je oslobodila 130 četvornih kilometara duž južne bojišnice, izvijestila je ukrajinska ministrica obrane Hanna Maliar. 

POVEZANI ČLANCI:

- Situacija na jugu nije doživjela značajne promjene tijekom prošlog tjedna - objavila je na Telegramu, dodajući kako je duž istočnog dijela bojišnice, koji uključuje smjerove Lyman, Bakhmut, Avdiivka i Maryinka, tijekom prošlog tjedna došlo do oko "250 borbenih sukoba". - Ruske okupacijske snage pružaju snažan otpor, dok istodobno trpe značajne gubitke u osoblju, oružju i opremi. Neprijateljske žrtve u proteklom tjednu su osam puta veće od naših - napisala je. 

7:32 - Šojgu u posjetu ruskim trupama 

Rusko ministarstvo obrane prvi puta se obratilo javnosti nakon pobune wagnerovaca ovoga vikenda, izvijestili su ruski mediji. Ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je ruske trupe koje su uključene u rat u Ukrajini, no nije poznata točna lokacija. 

''Ministar je posebnu pozornost posvetio i organizaciji potpore postrojbama uključenim u posebnu vojnu operaciju i stvaranju uvjeta za sigurno raspoređivanje osoblja'', napisala je ruska državna novinska agencija RIA Novosti na Telegramu.

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
Russian Defence Minister Sergei Shoigu visits troops in the course of Russia-Ukraine conflict

7:01 - Australija: Šaljemo Ukrajini paket pomoći od 110 milijuna australskih dolara

Australska vlada osigurat će novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 110 milijuna australskih dolara (67,6 milijuna eura), uključujući 70 vojnih vozila za obranu protiv ruske invazije, rekao je premijer Anthony Albanese u ponedjeljak. Paket će uključivati ​​28 oklopnih vozila M113, 14 vozila za specijalne operacije, 28 kamiona i 14 prikolica.

"Australija je nepokolebljiva u svojoj odlučnosti da osudi i suprotstavi se ruskim postupcima i da pomogne Ukrajini u ostvarenju pobjede", rekao je Albanese. Australija će također produljiti bescarinski pristup za robu uvezenu iz Ukrajine na daljnjih 12 mjeseci, kako bi podržala njezin oporavak i trgovinske mogućnosti, stoji u priopćenju.

>> VIDEO Ruski mediji umanjuju razinu oružane pobune wagnerovaca

Dodatnim obvezama ukupni doprinos Australije za potporu Ukrajini povećava se na 790 milijuna australskih dolara, uključujući 610 milijuna australskih dolara vojne pomoći. Albanese je dodao da je novi paket pomoći pripremljen prije vijesti da su plaćenici u subotu nakratko preuzeli kontrolu nad ruskim gradom Rostovom, u jednom od najvećih izazova za vlast predsjednika Vladimira Putina od početka rata prošle godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

SA
saudinus
08:48 26.06.2023.

Bravo za Ukrajinu. Ostaju upamcene izjave od Kuhara o lažima svome narodu o stanju u Ukrajini od 2014 do 2022 kao i veliki gubici na strani agresora.

DU
Deleted user
09:53 26.06.2023.

ruski trolovi, di vam je Prigožin?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:08 26.06.2023.

Što je pokazao marš Wagnera na Moskvu? Prvo, Rusija nema ozbiljne postrojbe na teritoriju svog ozemlja. Skoro sve kopnene postrojbe su u Ukrajini. Mornarica je na sjeveru (Murmansk) i Dalekom istoku. Jedino avijacija je nekako sačuvana. I kad je Wagner krenuo na kaotičan prodor prema Moskvi, nastala je panika. Pokazala se nesposobnost ruskog vojnog vodstva na granici teške nespremnosti i izdaje domovine. Zar automobilskim barikadama se velika Rusija brani od vlastitih najamnika? Nema nikakva tenkovska četa, ma kakvi oklopni bataljon, ništa nije bilo na putu Wagneru da ga zaustavi u naumu. Jedino Wagnerov strah od efikasne avijacije pa i kukavičluk, kada su autobusi iz Rostova bili raketirani na 200 km od Moskve od strane ruskih protuoklopnih helikoptera linije Kamov, je bio presudan u donošenju odluke o povratku. Sam Prigožin nije bio sa svojom vojskom, bilo mu je jedino važno dobiti ososobne garancije za samog sebe. Građani Rusije zbog lažljive medijske državne propagande nisu imali nikakvih obavijesti niti su se krenuli pripremati u zaustavljanju tog pokušaja državnog udara. Rusija je pokazala ogromnu slabost kao država. Ukrajini će biti lakše, ali bi i Kina mogla dobiti ideje o okupaciji tihooceanskog primorja ili čak dijela Sibira. Wagner može nastaviti živjeti u Africi, ali gotov je kao snaga u Ukrajini. Putin se pokazao kao nesposoban kao i ruski vojni vrh. Prigožin će još kratko živjeti.