lex perković

Španjolski mediji: Zagreb popustio pod pritiskom Bruxellesa

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Španjolski mediji: Zagreb popustio pod pritiskom Bruxellesa
25.09.2013.
u 20:08
Novinska agencija EFE napominje da Španjolska podržava zahtjev Bruxellesa zbog vlastitog problema s baskijskom separatističkom grupom ETA.
Pogledaj originalni članak

Španjolski mediji, koji se prethodnih dana nisu bavili Hrvatskom, ističu kako je Zagreb popustio pod pritiskom Bruxellesa, ali da sankcije prijete sve dok se i stvarno ne povuče zakon koji štiti bivšeg šefa tajne jugoslavenske službe osumnjičenog za ubojstvo u Njemačkoj. Novinska agencija EFE napominje da Španjolska podržava zahtjev Bruxellesa zbog vlastitog problema s baskijskom separatističkom grupom ETA.

Ta skupina je u borbi za nezavisnost Baskije, pokrajine na sjeveru zemlje, od 1968. ubila više od 800 ljudi. Madrid od drugih zemalja EU traži izručenje njenih članova inzistirajući na suđenju u Španjolskoj, na isti način na koji Njemačka želi suditi bivšem jugoslavenskom obavještajcu osumnjičenom za ubojstvo hrvatskog disidenta na njenom tlu 1983. U lipnju je britanski sud naložio izručenje Antonija Troitiña Arranza (55) Španjolskoj , člana ETA-e optuženog za bombaški napad u Madridu 1984. u kojem je raznesen autobus, a poginulo je 12 policajaca te ozlijeđeno 50 prolaznika.

Troitiño je uhićen blizu londonske zračne luke Heathrow u lipnju 2012., a britanski sud odbio je argument njegovih odvjetnika da će mu u Španjolskoj biti prekršena ljudska prava. U obrazloženju je stajalo da je izručenje u skladu s europskim uhidbenim nalogom. Dnevni list El Mundo, sklon desnom centru, u naslovu ističe da se Hrvatska ne pridržava zajedničkog pravila. „Europska komisija održava postupak protiv Hrvatske zbog izostanka primjene europskog naloga“. Hrvatska je dužna izručivati svoje državljane na osnovi europskog uhidbenog naloga koji se izdaje zbog postojanja sumnje da je osoba počinila zločin na području druge države članice. Zakon je u ljeto 2013. godine u hrvatskim medijima prozvan "lex Perković" zbog izmjene napravljene 28. lipnja kojom je odlučeno da će Hrvatska izručivati samo osobe koje se terete za zločine počinjene na području drugih članica Europske unije poslije 7. kolovoza 2002 kako bi se zaštitilo Josipa Perkovića.

Dnevni list La Vanguardia, sa sjedištem u Barceloni, u naslovu naglašava: “Hrvatska popustila pritisku EU te će uvesti euronalog”. Uz izvještaj o susretu ministra pravosuđa Orsata Miljenića i europske povjerenice Viviane Reding, list navodi: “Manevar hrvatskih vlasti iznenadio je europske partnere jer tijekom pregovora s EU nijednom nije bila zatražena odgoda primjene europskog uhidbenog naloga. U nastavku podsjeća: “Njemačka kancelarka Angela Merkel u posljednji je trenutak otkazala dolazak na ceremoniju hrvatskog pristupanja EU kao razlog navodeći zgusnut raspored, međutim brojni izvori tvrde da je pravi razlog bilo odbijanje izručenja bivšeg šefa tajnih službi Josipa Perkovića, osumnjičenog u Njemačkoj za umiješanost u atentat na hrvatskog disidenta u Bavarskoj 1983.” Hrvatska u Madridu nema veleposlanika od srpnja, kada je Nevenu Pelicariću istekao mandat.

>>Miljenić: Promijenjeni lex Perković najkasnije do 1. siječnja 2014.!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.