Slavlje nakon 65 dan

Spasilačke ekipe probile put do zatrpanih čileanskih rudara

Foto: AFP
Spasilačke ekipe probile put do zatrpanih čileanskih rudara
09.10.2010.
u 14:24
U trenutku kada je probijen put za spašavanje rudara, oglasile su se sirene, a njihova rodbina koja kampira uz rudnik počela je slaviti. Pod zemlju će se prvo spustiti liječnik koji će procijeniti zdravstveno stanje rudara
Pogledaj originalni članak

Spasilačke ekipe probile su i zadnje metre i došli do komore u kojoj se više od dva mjeseca nalaze 33 čileanska rudara. To znači da će izvlačenje rudara iz njihova podzemnog skrovišta započeti u roku od nekoliko dana. Naime, treba još utvrditi može li se kapsula kojom će izvlačiti rudara spuštati i dizati kroz kameni tunel ili će biti potrebno tu bušotinu obložiti metalnom oplatom.

U trenutku kada je probijen put za spasavanje rudara, oglasile su se sirene, a njihova rodbina koja kampira uz rudnik počela je slaviti. Pod zemlju će se prvo spustiti liječnik koji će procijeniti zdravstveno stanje rudara i odrediti koji će prvi ići prema površini. Očekuje se da će rudari biti podijeljeni u tri grupe - u prvoj će biti oni koji su u dobrom stanju i imaju najviše tehničkih znanja i vještina, kako bi mogli reagirati u slučaju da nešto zapne. U drugoj grupi biti će oni koji su zdravstveno najugroženiji i najslabiji, a u trećoj grupi će ići rudari koji su najsnažniji i u najboljem zdravstvenom stanju. Za podizanje svakog rudara sa dubine od 624 metra biti će potrebno oko sat vremena.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

OB
-obrisani-
14:56 09.10.2010.

To je baš čudo. I ne mogu si ni zamisliti kako se osječaju ti jadnici u toj tami, vlagi, smradu i znoji posle svih tih dugih dana sada kada imaju realnu nadu da če ugledati svijetlo dana i normalan život..

OB
-obrisani-
15:24 09.10.2010.

Poslovi rudara danas zahtijevaju visoko znanje za rukovanje slozenom tehnikom u rudnicima. Posao je tezak i opasan a nigdje dobro placen. Nema slucajeva da je neko kao rudar docekao zdrav starosnu penziju ako je radio cijelo vrijeme u rudniku do 65 godina. neka im je SRETNO!

DU
Deleted user
17:05 09.10.2010.

Cijeli svijet sa radoscu iscekuje njihovo izvlacenje! Neka im je sa srecom i neka izdrze jos tih nekoliko dana!!!