NP PAKLENICA

Spasilački tim o spašavanja rodilje: 'Beba je bila dobro, dok je ona bila u dosta lošem stanju'

Foto: HGSS
Foto: HGSS
30.07.2023.
u 20:02
Kolegica Branka je nosila bebu, ja sam držala infuziju. Sve je odlično završilo. Mislim da je obitelj rodilje bila u najvećem šoku, no vjerujem da će brzo sve doći na svoje, kazala je dr. Ušanović
Pogledaj originalni članak

Nacionalni park Paklenica može u svojoj nevjerojatnoj povijesti upisati i trenutak kad je 22-godišnja turistica iz Luxemburga rodila curicu u obližnjoj lugarnici uz pomoć člana obitelji i rendžera parka.

- Beba i majka su dobro, bebica je dobro, uredno jede. Majka je kazala da će se u Hrvatskoj zadržati još nekoliko dana dok obave svu potrebnu dokumentaciju za dijete, nakon čega se vraćaju u svoju zemlju, kazala je za 24sata dežurna liječnica rodilišta Opće bolnice Zadar na čijem se odjelu nalaze majka i novorođenče.

VEZANE VIJESTI

U trenutku kad su je uhvatili trudovi, 22-godišnjakinja nije znala da je trudna. U NP Paklenica se nalazila sa svojim roditeljima, partnerom i rodbinom, a spasioci i hitna služba je pozvana jer joj je bilo mučno.  No, u međuvremenu se ustanovilo kako je u tijeku porod, što je predstavilo svojevrsni problem i spasilačnom timu jer ni oni nisu opremljeni za takve intervencije.

Foto: HGSS

- Beba je bila dobro, dok je rodilja bila u dosta lošem stanju uslijed krvarenja, no primitkom infuzije koju joj je i prije mog dolaska dala dr. Ušanović stanje joj se poboljšalo, dok sam ja prerezala pupčanu vrpcu u sterilinim uvjetima te dodatno pregledala rodilju. Sretni smo da je sve proteklo u redu i da se radilo o uspješnom porodu, a samo spletom sretnih okolnosti su rodilji na tom nepristupačnom terenu bile dostupni i liječnik anesteziolog i ginekolog. Rodilja se ubrzo nakon prve liječničke pomoći oporavila, te je cijelim putem do Hitne pomoći bila stabilno, i u kontaktu sa nama, kazala je dr. Perinčić, inače specijalizantica u OB Pula.

Spasilački tim je dočekao gotovo filmski prizor: rodilja na podu, a članica njezine obitelji je u svojim rukama imala bebu-

– Na svašta sam navikla, ali ovo je bilo iznenađenje. Odmah sam pregledala bebu koja je spavala, dok je majka već bila poremećene svijesti, a kad nam se dostavila potrebna oprema i lijekovi, pružili smo joj prvu pomoć i infuziju te je transportirali i nosilima prenesli do kola Hitne pomoći u podnožju. Kolegica Branka je nosila bebu, ja sam držala infuziju. Sve je odlično završilo. Mislim da je obitelj rodilje bila u najvećem šoku, no vjerujem da će brzo sve doći na svoje, kazala je dr. Ušanović za 24sata.

VIDEO: Mate Janković o hrani u hotelu u Dalmaciji: 'Iskustvo je razočaravajuće, a račun 60 eura'

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

ZA
Zapresictkon
20:31 30.07.2023.

Rijetko, ali moguće

Avatar Make my day
Make my day
11:43 31.07.2023.

Na ulasku u N.P. Paklenica dajte uvedite obavezni test na trudnoću

Avatar Cohen
Cohen
10:54 31.07.2023.

Ajde da konačno neki portal objavi iz koje države dolazi rodilja, kao da je to tko zna kakva tajna, da prestanu naklapanja komentatora koji su već "ustanovili" da se radi o migrantima. Trebalo bi prosvjetlit čitatelje kako postoje medicinska stanja kod kojih mjesečnica izostaje na duže vrijeme, što se ovoj turistkinji vjerojatno događalo i ranijih godina, pa da ne bulazne o njezinoj mentalnoj nesposobnosti da bude majka.