Sukob s upravom

Spikerice Al Jazeera dale ostavku jer se nisu htjele "čedno odijevati"

Foto: AFP PHOTO
Spikerice Al Jazeera dale ostavku jer se nisu htjele "čedno odijevati"
31.05.2010.
u 09:27
Jedan neimenovani izvor blizak čelništvu Al Jazeere rekao je da je uprava televizije prije nekoliko mjeseci pokušala uvesti "bonton odijevanja" i upozorila spikerice da ne bi trebale biti previše našminkane.
Pogledaj originalni članak

Pet spikerica arapske televizijske postaje Al Jazeere dale su otkaz jer su ih poslodavci tjerali da se odijevaju čednije, izjavile su same spikerice a prenijele svjetske agencije.

One su došle u sukob s upravom zbog pravila oblačenja, ali i ostalih pitanja, izjavili su novinari najpoznatije arapske TV-kuće.

"Ova kolektivna ostavka nije motivirana samo rastućim pritiskom na spikerice u vezi s pravilima odijevanja. Konflikti su mnogo dublji", izjavio je novinar koji je želio ostati anoniman.

List Al Hayat piše da su one podnijele ostavke nakon što su u siječnju u peticiji upućenoj upravi TV-postaje odbacile tvrdnje da se ne oblače dovoljno konzervativno.

"Ovo je rezultat višegodišnjeg gomilanja pritužbi na račun politike koja ne poštuje profesionalne norme, prema zaposlenom se ne odnosi u skladu s njegovim sposobnostima i iskustvom već prema raspoloženju nekih šefova i urednika", objasnila je jedna od spikerica koja napušta ovu televizjsku postaju.

Ona je dodala da se spikerice te televizije odijevaju "vrlo pristojno" i da zahtjevi uprave za nošenjem pristojnije garderobe "vrijeđaju njihovo dostojanstvo".

Uprava televizije zasad nije željela komentirati ostavke. Jedan neimenovani izvor blizak čelništvu Al Jazeere rekao je da je uprava televizije prije nekoliko mjeseci pokušala uvesti "bonton odijevanja" i upozorila spikerice da ne bi trebale biti previše našminkane.

"Nismo tražili od njih da se prekriju velom", precizirao je taj izvor.

Al Jazeeru je 1996. godine osnovala Vlada Katara, a televizija ima sjedište u Dohi. Ova televizija izazvala je velike promjene na arapskoj medijskoj sceni jer se ne ponaša kao tradicionalno državno glasilo, nego pruža sveoubuhvatniji informativni program.

SAD oštro kritiziraju uredničku politiku Al Jazeere i optužuju je da je postala glasilo islamističkih ekstremista, uglavnom u Iraku, gdje joj je 2004. godine zabranjen rad.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
11:16 31.05.2010.

Hehehe! Ovo je dobro! Vrlo simptomatično!

OB
-obrisani-
11:38 31.05.2010.

hehehehehehe demokracija v plahtama, hehehehehe

OB
-obrisani-
11:49 31.05.2010.

bas je lijepo vidjeti \"spikericu\" dok je pokrita plahtom i gleda kroz resetke na ocima, hehehehehe