austrija

Spindelegger: Kosovo u rujnu dobiva punu suverenost

Foto: AFP/PIXSELL
michael spindelegger,hashim thaçi,pieter feith (1)
Foto: AFP/PIXSELL
michael spindelegger,hashim thaçi,pieter feith (1)
Foto: AFP/PIXSELL
michael spindelegger,hashim thaçi,pieter feith (1)
02.07.2012.
u 20:02
U Beču je održan sastanak Međunarodne upravljačke komisije za Kosovo (ISG), koja je zaključila da su se stekli uvjeti da se nadgledana neovisnost Kosova okonča
Pogledaj originalni članak

- Međunarodni nadzor Kosova okončan je današnjom odlukom - rekao je austrijski potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger na novinskoj konferenciji održanoj nakon sastanka Međunarodne upravljačke komisije za Kosovo (ISG), u ponedjeljak poslijepodne u Beču. Dodao je da je ISG zaključio da su se stekli uvjeti da se nadgledana neovisnost Kosova okonča i da će Kosovo u rujnu dobiti punu suverenost. Podsjetio je kako se tu odluku planiralo od siječnja ove godine.

- Ovo je jasan dokaz povjerenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na vlastitim nogama i preuzme punu odgovornost za budućnost svojih građana - istakao je šef austrijske diplomacije, napomenuvši kako „proces reformi u najmlađoj državi u Europi mora biti nastavljen“ i do jeseni još moraju svi ciljevi Athisaarijevog plana biti unijeti u kosovski Ustav i zakonodavstvo.

\"Povijesni dan za Kosovo\"

- Samo tada će biti pravno djelotvorna donesena odluka ISG-a - ustvrdio je Spindelegger.

Sastanku je bio nazočan i kosovski premijer Hashim Thaçi. Ocijenivši odluku „povijesnim danom za Kosovo“, Thaçi je rekao da zasluge za postignuti uspjeh pripadaju zajedno institucijama i građanima Kosova.

- Zajedno s premijerom Hashimom Thaçijem uspjeli smo okončati mandat ISG-a i završiti nadgledanu neovisnost u relativno kratkom razdoblju od četiri i po godine - rekao je međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Pieter Feith, istaknuvši da je Kosovo ostvarilo značajan napredak posljednjih godina. Napomenuo je kako je mandat ISG-a počeo i završio u Beču.

EULEX-ov mandat produžen do 2014.

Međunarodnu upravljačku skupinu za Kosovo čini 25 država koje su podržale neovisnost Kosova proglašenu 17. veljače 2008. godine, a među njima su SAD, nekoliko članica EU-a među kojima i Austrija te Turska. Odluka ISG-a ne odnosi se na europsku policijsku misiju EULEX čiji je mandat produžen do 2014. godine kao ni na NATO-ovu misiju KFOR.

- KFOR i dalje ostaje važan jamac stabilnosti na Kosovu - zaključio je domaćin sastanka Spindelegger, napomenuvši da posebno još neriješena situacija na sjeveru Kosova zahtjeva daljnju nazočnost međunarodnih snaga.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

Avatar My Style
My Style
13:35 03.07.2012.

@ novahrvatska Bitno je da nije manje! Od koga dolazi predlog- super smo prosli !! :-PP

Avatar My Style
My Style
13:36 03.07.2012.

@ caca U Vojvodini su 85% Srbi. Onda bismo imali dve srpske drzave !

OB
-obrisani-
21:59 02.07.2012.

zar nemam pravo da repliciram na komentare????'