Ahmed Majdalani

'Sporazum bi otvorio vrata dijalogu o proglašenju palestinske države'

Foto: Hassan Haidar Diab/VLM
'Sporazum bi otvorio vrata dijalogu o proglašenju palestinske države'
20.11.2012.
u 18:12
Ahmed Majdalani vjeruje da će prekid vatre između Hamasa i Izraela stupiti na snagu u narednih 48 sati, ali i priznaje kako su pregovori teški i složeni
Pogledaj originalni članak

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list ministar rada u Vladi palestinske samouprave i visoki dužnosnik u PLO Ahmed Majdalani vjeruje da će prekid vatre između Hamasa i Izraela stupiti na snagu u idućih 48 sati, ali i priznaje kako su pregovori teški i složeni.

– Dok Izraelci traže trenutačni prekid vatre i razoružanje Hamasa od teškog naoružanja koje posjeduje te da proglasi pojas Gaze demilitariziranom zonom, Hamas s druge strane traži obustavu atentata na aktiviste Hamasa, deblokadu pojasa Gaze, otvaranje zračne luke i puštanje na slobodu svih zarobljenika Hamasa. Ako dođe do tog sporazuma, prema mojem mišljenju, tamo će vladati mir, što bi otvorilo vrata političkom dijalogu između Palestinaca i Izraelaca o proglašenju palestinske države – napomenuo je ministar Majdalani i istaknuo da američki predsjednik Obama vrši pritisak na Izrael, Katar, Egipat i Tursku da nagovori Hamas da prekine s raketiranjem Izraela.

Palestinski ministar Majdalani izrazio je žaljenje zbog pogibije civila i napomenuo da se nada kako Egipat, Turska i Katar rade u korist palestinskog naroda, a ne za svoj interes, kako se, nažalost, do sada pokazalo.

– Ono što nas ljuti je što su te tri zemlje sklopile pakt s Hamasom s obzirom na to da imaju istu ideologiju, ideologiju muslimanske braće koja nakon Arapskog proljeća želi vladati na Bliskom istoku zanemarujući palestinsku legitimnu vlast na Zapadnoj obali što su jedini legitimni predstavnici palestinskog naroda – kazao je palestinski ministar Majdalani.

U međuvremenu, Izrael je suspendirao kopnenu akciju u pojasu Gaze dajući priliku diplomatskom rješavanju sukoba. I dok se nastavljaju sukobi u pojasu Gaze, SAD je poslao tri ratna broda za evakuaciju njihovih državljana koji se nalaze u Izraelu jer strahuju da će, u slučaju propadanja pregovara, izbiti krvavi rat za koji nitko ne zna kako će završiti.

>> Izrael na 24 sata odgodio napade i očekuje dolazak Hillary Clinton

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AN
Antidominium
18:58 20.11.2012.

Jednaka pravila za sve u svijetu! Koliko je Izrael ispoštovao rezolucija UNa? Šta čini kada osvoji teritorij, istjeruje domicilno stanovništvo, pa useljava svoje civile koje Palestinci ubijaju jer su na njihovom imanju. Šta su učinili Izrael i USA da se Izrael makne sa osvojenoga područja koje osvajanje svijet nikada nije prihvatio? Kako može Izrael anektirati komad Sirije i da mu se to opravda. Može li ijedna zemlja igrati u europskim nogometnim natjecanjima a da nije iz Europe? Pitam može li ovo bilo koja država u svijetu što može Izrael. Ne može jer bi NATO i USA već pokazali svoju miroljubivost.

Avatar josipa1
josipa1
23:12 20.11.2012.

palestinska drzava da, ali bez nasilja i fundamentalizma. I naravno bez raketa na susjedstvo! jel je to moguce? Zele li palestinci stvarno mir?

UN
unbekant
07:00 21.11.2012.

znaju ameri da se taj rat ako pocne ,i izbiju zesci sukobi,nece dobro zavrsiti po Izrael,zbog toga ameri salju brodove,dase njhovi gradjani smaknu iz Izraela.....