TERORIZAM

Spriječen napad na Muzej holokausta

14.04.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

BUDIMPEŠTA - Mađarska policija je jučer priopćila da je spriječila napad na muzej holokausta u Budimpešti i dodala da on ujedno nije bio pokušaj atentata na izraelskog predsjednika Moshea Katzava, kako je prethodno objavio Inforadio.

Mađarska policija je uhitila tri osobe "arapskog podrijetla" jer su namjeravale dignuti u zrak prvi europski muzej holokausta koji bi za javnost trebao biti otvoren u četvrtak.

Mađarske su vlasti prvo dobile informaciju da se planira teroristički bombaški napad na šefa izraelske države, čiji se program boravka u Mađarskoj četiri puta morao mijenjati iz sigurnosnih razloga.

Izraelski predsjednik Katsav jučer je došao u Budimpeštu u trodnevni službeni posjet tijekom kojega je trebao otvoriti muzej holokausta. Glasnogovornik mađarske policije Lajos Nemeth kazao je da policija pretražuje neke kuće i ispituje uhićene. Odbio je, međutim, otkriti nacionalnost uhićenih.

Ured predsjednika Katsava i izraelsko veleposlanstvo u Budimpešti jučer su priopćili da je bio planiran atentat bombom, naglasivši da program posjeta nije mijenjan. (H, Ma.Š.)

Pogledajte na vecernji.hr