Čuvari plaže

Spriječili utapanja, a interveniraju i zbog krpelja, alkoholizma...

Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
Spriječili utapanja, a interveniraju i zbog krpelja, alkoholizma...
12.08.2013.
u 10:09
Mlade osobe na plaži se ne ponašaju pristojno – napominju u spasilačkoj službi
Pogledaj originalni članak

Najviše pet spasilaca u jednoj smjeni pazi na 800, 900 ili tisuću kupača na Foginovu kupalištu u Karlovcu. Taj nerazmjer ne govori samo u prilog tvrdnji da postoji stvarna potreba osnaživanja spasilačke službe, nego i o tome koliko spasioci ulažu truda u održavanje sigurnosti na najpopularnijem gradskom kupalištu.

Jounior life guard

Spasilac Matija Kranjčević pokazuje nam debeli fascikl. Riječ je o knjizi intervencija u koju se pohranjuju zapisnici. Najčešće se reagira zbog posjekotina, ali to se i ne uvrštava u knjigu. U njoj su zapisani ostali slučajevi. Primjerice, ove godine bila su dva utapanja. Zahvaljujući spasiocima, bez smrtnih posljedica.

– Nekidan smo imali slučaj sunčanice. Često djelujemo zbog krpelja i alkoholizma – dodaje Kranjčević.

Najviše glavobolje pripadnicima spasilačke službe – koju čine 12 spasilaca i dva voditelja – zadaju mladi.

– Nedavno smo imali slučaj da je jedan mladić u dječjoj igri pogođen grudom blata u oko, što je vrlo neugodna situacija – priča Kranjčević.

Klub spasilaca na vodama Gradske organizacije Crvenog križa Karlovac svakodnevno ističe četiri upozorenja za kupače, odnosno pravila boravka na kupalištu. Prvo je da će osoba koja ugrožava sigurnost ostalih biti upozorena, drugo da je zabranjeno kupanje sa šamponom ili drugim deterdžentom u rijeci, treće da je psima zabranjen pristup plaži, a četvrto da djeca do 12 godina ne smiju skakati sa skakaonice bez pratnje roditelja. Prošle je godine osmišljen projekt Jounior Life Guard, u prijevodu s engleskog “Mlađi spasilac”. Ideja je na besplatnom tečaju naučiti mlade, koji su najčešći posjetitelji Foginova kupališta, tehnički ispravnom plivanju, osnovama prve pomoći i upoznavanje s Kodeksom sigurnosti na vodi. No za sudjelovanje u tom projektu bilo je vrlo malo zainteresiranih.

Uloga roditelja

– Djeca na plaži bi trebala imati višu razinu bontona. Ne bi bilo loše da roditelj, prije nego što se dijete uputi na kupanje, o tome porazgovara s voditeljem spasilaca – napominje Kranjčević.

Ipak, u odnosu na razdoblje od prije četiri godine, razumijevanje uloge spasioca se popravlja.

– Svijest se počela mijenjati. Čak i oni koji se ozlijede u blizini plaže, a ne na samoj plaži, dolaze nam da im se pruži prva pomoć – otkriva Kranjčević.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.