NAPADI NA POLICAJCE

Sramotan grafit "Živio Srđan Mlađan!"

01.03.2002.
u 00:00
* Zagrebačka policija izvijestila o još jednom pokušaju ubojstva policajca, ovaj put nožem
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Zagrebačka policija jučer je izvijestila o još jednom napadu na svoje djelatnike, što je ukupno treći ovog tjedna. Kad se tome doda prošlotjedno ubojstvo policajca Miljenka Vranjkovića Kinga, pokušaj ubojstva dvojice prometnih policajaca te pucanje na policajce u Varaždinu, jasno je da su napadi na policijske službenike poprimili alarmantne razmjere.

Koliko je situacija alarmantna, možda najbolje svjedoči i grafit "Živio Srđan Mlađan! Otvoren lov na policajce! Živio Šime Lučin!", koji je osvanuo na zidu zaprešićke tržnice na Tržnoj b.b. Stravičan zločin trostrukog ubojice Srđana Mlađana, koji je prošlog tjedna ubio Miljenka Vranjkovića Kinga, očigledno je pojedinim bolesnim umovima poslužio kao svojevrsni javni poziv na odstrel policajaca. U prilog toj tezi ide i rečenica "Znate što se dogodilo prošlog tjedna!", koju je Ivan Karas (39), desetnik i vozač MORH-a, uputio dvojici prometnih policajca prošle nedjelje, prije nego što je prema njima ispalio dva hica.

Posljednji napad na policajce dogodio se u srijedu u 6.40 u Jurišićevoj aleji. Policajci Marko G. (32) i Ivica V. (22) došli su pred stan u Jurišićevoj aleji nakon poziva Vesne I. (22). Djevojka im je kazala da ju je napao Anto Ć. (35) te izbacio iz stana. Policajci su stajali ispred stana, a Anto Ć. je izišao, vrijeđao policajce te zaprijetio da će ih ubiti. U ruci je držao kuhinjski nož kojim je u prsa pokušao ubosti Marka G. Policajac je blokirao udarac, svladao napadača i oduzeo mu nož. Ante Ć. u srijedu oko 19.30 uz kaznenu je prijavu za teško ubojstvo u pokušaju priveden istražnom sucu zagrebačkoga Županijskog suda. Inače, policiji je poznat zbog teške krađe iz 1986. godine.

Policija je u srijedu zabilježila još dva napada na svoje službenike, o čemu smo već pisali. U oba slučaja, alkoholizirani muškarci napali su policajce: Zoran Š. (24) napao je ophodnju prometne policije koja ga je zbog vožnje u alkoholiziranom stanju zaustavila u Vrbovcu, a Dragutin P. (67) metalnom je šipkom napao policajca koji je došao nakon njegova poziva da njegova supruga treba ići u bolnicu.

Uz već spomenuto ubojstvo policajca Kinga, te pokušaj ubojstva dvojice prometnih policajca prošle nedjelje u Zagrebu, na polcajce se početkom tjedna pucalo i u Varždinu. Tada su na policajce pucali razbojnici koji su opljačkali poslovnicu Varždinske banke.

Nakon svih događanja u protekla dva tjedna, sindikat policije više je puta najavljivao da će zatražiti promjenu Kaznenog zakona i Zakona o policiji, kojima će zahtijevati strože kazne za napadače na policajce. Prema sadašnjem zakonu, za pokušaj ubojstva policajca ili službene osobe, maksimalna je zatvorska kazna pet godina. Inače, zanimljivo je da se u američkom zakonodavstvu, primjerice, ubojstvo policajca kvalificira kao jedan od najtežih zločina.

I. Jakelić

Pogledajte na vecernji.hr