Replika crkve i kuće

Srbi iz dijaspore bi izgradili Teslin Smiljan na Fruškoj gori

Foto: Goran Sekula/PIXSELL
Srbi iz dijaspore bi izgradili Teslin Smiljan na Fruškoj gori
20.04.2014.
u 15:04
Srbi iz Amerike žele izgraditi na Fruškoj gori repliku crkve i Tesline rodne kuće u Smiljanu, a sve pod motom "Gdje je Teslin narod, tu je Teslin Smiljan".
Pogledaj originalni članak

Kako se u dijaspori ponekad rađaju neobične ideje, svjedoči i ideja Srba iz Amerike koji su naumili izgraditi "novi Smiljan" na Fruškoj gori, javljaju mediji u Srbiji. Oni žele izgraditi na Fruškoj gori repliku crkve i Tesline rodne kuće u Smiljanu, a sve pod motom "Gdje je Teslin narod, tu je Teslin Smiljan".

Srpska državna televizija pojašnjavajući ideju američkih Srba,  podsjeća kako je u podnožju Fruške gore, 16 kilometara od Srijemske Mitrovice, manastir Šišatovac, star 500 godina i u njegovoj okolici stoljećima su se, između ostalih, naseljavali i Ličani, među njima i rođaci Nikole Tesle. Nikolu Teslu povezuju s obližnjim izvorom vode koji, navodno, ima moći ozdravljenja bolesnih pa je tako Nikola kao mali bolovao od kolere, ali ga je izliječila čudotvorna voda s izvora Svete Anastazije i tada je odlučio umjesto bogoslovije učiti tehničke znanosti.

Koliko je ozdravljenje Nikole Tesle značajno danas zna cijelo čovječanstvo, dodaje RTS. - Teslina znanstvena zaklada zamišlja da se na ovom prostoru za početak napravi jedan dio memorijalnog kompleksa, koji podrazumijeva da se kraj potoka izgradi replika crkve, rodne kuće Nikole Tesle. Nakon toga tu bi bio još muzej - kaže za RTS direktor projekta "Novi Smiljan" Dragan Sabljov dodajući kako će kasnije izgraditi Teslin toranj i laboratorij.

>> Burnom raspravom o nacionalnom danu Nikole Tesle nastavljena sjednica Sabora

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

AN
andrijacatch
15:18 20.04.2014.

Tesla nikada nije bio u Srbiji. A mogao je otići tamo kad god je htio, bar da vidi šta ima. Pametan čovjek. Inače Tesla ima i hrvatske krvi - za one koji vole brojati zrnca.

Avatar naroz
naroz
18:30 21.04.2014.

ima budala u americi hvala dragom bogu da ja nisam jedan od tih ovde bolej im bi bilo da se potrude da se "osvijetli"teslina figura na niagrama. Bio sam tamo pre 3 godine, Teslina statua stoji a nigdje da je osvjetlena preko noci, a jedno 20 metara od njega farovi baceni na vodopad. Otisao sma u radnu kupio solarna svijetla i instalirao oko tesline statue. Sramota covek koji je osvjetlio citav svijet bio je u mraku u nigara gradu u kanadi.

Jovo Čaruga
07:35 21.04.2014.

zanimljivo, po hrvatima, svaki nemački ptičar koji mi se ošteni ovde, automatski postaje srpski ptičar, he.