zastupnici odlučili

Srbi referendumom odlučuju o ostanku u sastavu Kosova

Foto: Reuters/Pixsell
Srbi referendumom odlučuju o ostanku u sastavu Kosova
28.12.2011.
u 19:15
Na referendumu, koji će se održati 14. i 15. veljače, Srbi sa sjevera Kosova izjasnit će se žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova. Referendum nema pravnu, ali ima političku težinu.
Pogledaj originalni članak

Zastupnici općina Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica na sjeveru Kosova odlučili su da će se 14. i 15. veljače na referendumu izjasniti žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova, pišu srbijanski mediji. Skrećući pažnju na zakone i druge akte na temelju kojih je referendum raspisan, predsjednik općine Krstimir Pantić objasnio je da će se građani na referendumu izjasniti zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne" na pitanje o tome prihvaćaju li "institucije Republike Kosovo".

– Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova ne želi biti dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo prejudicirati status i izdvajati se, već dijelu međunarodne zajednice i Albancima "izbiti" izgovor kako Srbi sa sjevera žele albanske institucije i žele se integrirati, ali da su protiv toga samo predsjednici Općina – kaže Pantić, a Marko Jakšić tvrdi da je inicijativa za referendum "potekla od građana koji se ne žele integrirati u kosovsku državu".

– Vrijeme je da kažemo kako je to za nas neprijateljska država, da je nastala na temelju našeg progona, ubojstava, protjerivanja i mi nikada nećemo dragovoljno prihvatiti tu državu – kategoričan je Jakšić dodajući da "inicijativa o referendumu treba pokazati EULEX-u, zemljama koje su priznale Kosovo, i vlastima u Prištini da Srbi ne žele biti građani jedne monstrum-države".

Bivši predsjednik srbijanskog Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je da referendum na sjeveru Kosova nije pravno legalan niti obvezujući, ali referendumsko pitanje ima veliki politički značaj.

– Rezultati referenduma bi, ako se uklone barikade i primijene dogovori iz dijaloga, mogli predstavljati jak adut za službeni Beograd u pritiscima na EU da se dođe do kompromisnog rješenja za sjever – rekao je Vučetić u izjavi Tanjugu i pojasnio da "referendum ne bi bio pravno legalan, jer statusna pitanja koja imaju državni karakter ne spadaju u nadležnost skupštine općine i on, u tom smislu, ne bi imao pravnu osnovu ni pravno obvezujuću snagu".

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar nekakav
nekakav
19:36 28.12.2011.

pravno gledajući, niti pproglašenje albanskog dijela kosova državom nije nešto čvrsto. to što ih podržavaju ovi kriminalci sa zapada nije baš neka utjeha nikome. nek se održi i taj referendum, nek se i proglasi nezavisnost sjevernog dijela kosova, i eto nas da se igramo i mi u hrvatskoj. priznali smo albancima samoopredijeljenje, priznajmo ga i kosovskim srbima. presedan? ma da, nije to ništa strašnog.

OB
-obrisani-
19:44 28.12.2011.

Znači bit će jope traktorijade. Nemoj samo sutra krivit kosovare, kao onomad Hrvate - sam si izabro da nemoš živit sa drugima - karantena je za takve najbolje rješenje. Zid....

OB
-obrisani-
19:46 28.12.2011.

nikakav - e pa niste vi sa vaseljene, samo jedan je \"odabran\" narod - židovi - kako dugo ?