napetost raste

Srbi s Kosova: Proglašavamo ZSO. Albanci: Sve ćemo vas uhititi

29.03.2018.
u 12:40
ZSO će se financirati iz proračuna Srbije, a zastupat će interese svih srpskih općina i srpskog stanovništva u Kosovu i u inozemstvu
Pogledaj originalni članak

Nakon što su Srbi najavili da će 20. travnja, na petu godišnjicu potpisivanja Bruxelleskog sporazuma, koji su potpisali tadašnji srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaçi, formirati u Kosovu Zajednicu srpskih općina, kosovska vlada zaprijetila je uhićenjima i u cijelom Kosovu porasle su tenzije.

Obveze iz Bruxellesa

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste vladu Kosova i sami formiraju Zajednicu srpskih općina, iz Prištine stiže upozorenje da će uslijediti nova uhićenja. Premijer Ramush Haradinaj izjavio je da mu nisu ni potrebni glasovi Srpske liste jer će odluke vlade podržati druge stranke.

Kosovski ministar infrastrukture Pal Lekaj zaprijetio je da će uhititi članove Srpske liste osnuju li Zajednicu srpskih općina bez dopuštenja kosovskih jer, prema Bruxelleskom sporazumu, odluku o formiranju Zajednice srpskih općina trebali bi donijeti zajednički Srbi i Albanci, a ne Srbi jednostrano. – Mogu biti privedeni u trenutku kad budu protiv zakona i ustava Kosova – rekao je Lekaj, na što mu je odmah odgovorio Marko Đurić, nedavno uhićeni direktor Ureda za Kosovo u vladi Srbije, rekavši da “bez obzira na prijetnje koje stižu iz Prištine, Srbi na Kosovu neće odustati od formiranja ZSO-a jer je to njihovo, ali i međunarodno pravo”. Naime, u skladu s Bruxelleskim sporazumom, ZSO je obveza Prištine. Prema tom sporazumu, potpisanom 2013. godine, Srbi bi trebali formirati deset većinski srpskih općina u Kosovu: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot. Zajednica će imati osnivački statut i može biti ukinuta samo odlukom općina koje su u njezinu sastavu. Garancije za Zajednicu su važeći zakon i ustavni zakon.

Kosovo

ZSO će imati predsjednika, potpredsjednika, skupštinu i vijeće. Općine članice, u skladu s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima, bit će ovlaštene da surađuju obavljajući svoje nadležnosti kolektivno preko Zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja. Posebno je indikativno što će se ZSO financirati iz proračuna Republike Srbije, a zastupat će interese svih srpskih općina i srpskog stanovništva Kosova ne samo u Kosovu nego i u inozemstvu.

Država u državi

Većina Albanaca smatra da je Bruxelleskim sporazumom Srbija praktički u Kosovu dobila državu u državi.

– Kritičari ideje o ZSO su većinom Albanci, ali ima i Srba kojima se ta ideja ne sviđa – kaže novinar beogradskog “Blica” Vladimir Filipović.

Jedan od lidera Srba na sjeveru Kosova Marko Jakšić još je prije dvije i pol godine izjavio da je najveći problem to što ZSO neće imati tzv. treći stupanj ovlaštenja, te da će i ako napokon bude usvojen, imati status poput nevladine organizacije koja će donositi savjetodavne odluke, a da Srbi neće imati od toga koristi.

– Lako je Srbima koji žive na sjeveru Kosova u kompaktnoj zajednici izravno povezanoj sa Srbijom. Veliki će problem biti Srbima koji žive u općinama Gračanica, Novo Brdo, Štrbce..., zasebnim enklavama. Kako će te općine funkcionirati? – pita Vladimir Filipović koji smatra da danas kosovska vlada, pa čak i parlament, rade ilegalno jer se ni jedna odluka, prema kosovskom ustavu, ne može donijeti bez srpskih ministara u vladi i zastupnika parlamenta.

Pogledajte i koje će države biti ključne ako počne 3. svj. rat:

Foto: U.S. Navy Mass Communication
Foto: Reuters/PIXSELL
turska vojska
Foto: U.S. Navy
Foto: Ministry of Defense
Foto: U.S. Army Spc. Lloyd Villanueva
Foto: IAF Video Still
Foto: Chinese Defense Ministry
Foto: U.S Army Staff. Sgt Kwadwo Frimpong

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 111

Avatar rubinet
rubinet
13:48 29.03.2018.

eto što ostade od srbijanskog mita o "Kosmetu"(Kosovo i Metohija) par enklavica..gdje nestadoše kult o caru Lazar i san o obnovi srbskog Carstva?

Avatar Ljubeć
Ljubeć
17:57 29.03.2018.

ma bre bas nas briga srbija injezini problemi ona ih je sama zakuhala pa neka jim i bude

Avatar rubinet
rubinet
13:41 29.03.2018.

niko ne sme da bije nejačad