Odgovor

'Vlasti u Srbiji ne žele pripajanje Republike Srpske Srbiji'

21.11.2017.
u 22:19
Milorad Dodik nacrtao je svoju viziju mape zapadnog Balkana, u kojoj je RS pripojena Srbiji, kao i sjever Kosova
Pogledaj originalni članak

Beograd ne želi pripajanje Republike Srpske Srbiji, prenio je danas beogradski tisak poruku iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nakon ocjene čelnika Republike Srpske Milorada Dodika kako bi pripajanje RS i sjevera Kosova Srbiji bilo "pošteno rješenje".

"Vlasti u Srbiji ne žele pripajanje Republike Srpske Srbiji, to je komentar koji je list Danas dobio u kabinetu predsjednika Srbije Vučića, na pitanje o izjavi Dodika koji je tijekom intervjua za Deutsche Welle (DW) nacrtao svoju viziju mape zapadnog Balkana, u kojoj je RS pripojena Srbiji, kao i sjever Kosova", objavio je list Danas.

U uredu srbijanskog šefa države za taj list kažu kako je "Srbija jedina prepreka odcjepljenju Republike Srpske", te naglašavaju da je to i sam Dodik rekao u intervjuu njemačkoj medijskoj kući.

On je u razgovoru s novinarima DW-a u listopadu predvidio da će za deset godina u sastavu Srbije biti Republika Srpska i sjeverni dio Kosova, te izrazio uvjerenost da će doći do promjena granica država u regiji u narednom desetljeću "ili kad regija uđe u Europsku uniju".

Na molbu DW-a da na mapi pokaže kako vidi regiju u budućnosti, Dodik je povukao granicu između BiH i Republike Srpske, pripajajući RS Srbiji, a granicu je povukao i na sjeveru Kosova, pripajajući taj dio Srbiji, u čijem bi sastavu bila i Vojvodina.

"Što fali, baš je ovo lijepo. Ovdje bi bila ova, kako se zove, Bosna, a ovdje bi bila Herceg-Bosna", rekao je Dodik, a na pitanje gdje Herceg-Bosna ide, Dodik je rekao: "Pa neka ostane sama".

"I mi ćemo ostati. Nemamo namjeru da ovdje ukinemo sebe, pa da se pripojimo Srbiji", rekao je Dodik i dodao: "Kako ima Vojvodina, može i Republika Srpska ... tako bi bilo pošteno rješenje".

Dodik je u intervjuu za DW izjavio i da referendum o neovisnosti tog entiteta BiH "trenutno nije institucionalna tema", ne niječući da se o tome javno govori, te da su o referendumu poznata stajališta u RS.

Pogledajte i video skrivenih lokacija na Googleovim mapama:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

NE
Neonacionalist
22:49 21.11.2017.

Bilo bi dobro da Republika Srpska postane neovisna država jer bi onda konačno postojala jedna država sa čudnijim oblikom od Hrvatske , pogledajte joj samo oblik na karti pa to bi pak bila prava samo obrnuta kifla na kvadrat . Uostalom čemu pripajanje Srbiji , a isto to vrijedi i za Herceg Bosnu Hrvatskoj , ako mogu Crna Gora i Kosovo biti neovisne države što ne bi bila RS koja ima duplo veću površinu od njih a i Herceg Bosna ne bi bila manja od C.Gore a da ne spominjem brojne mini državice Europe poput Andore, Lihtenštajna , Luksemburga ili posebice San Marina ili Monaka . A u slučaju pripajanja Hercegovine Hrvatskoj to bi bilo znatno geografski prirodnije i jednostavnije nego li RS Srbiji čiji je glavni zapadni dio tj.Banjalučka regija odvojena od istočnog podrinjskog sa distriktom Brčko pa bilo bi to pravo sljepo crijevo tj. srpska enklava u potpunom hrvatsko - muslimanskom okruženju poprilično nezahvalan položaj dok se Hercegovina izravno naslanja na Dalmaciju i taman bi lipo podebljali prilično nakaradnu granicu pogotovo na jugu Dalmacije gdje je zaista uska a naposljetku ne bi imali potrebe niti graditi Pelješki most .

Avatar Messiah
Messiah
23:17 21.11.2017.

Vlast u Srbiji nije u Srbiji kao sto ni vlast u Hrvatskoj nije u Hrvatskoj.

BR
brojevi
10:13 22.11.2017.

U naslovu nedostaje jedna riječ. Vlasti u Srbiji ne žele pripajanje samo Republike Srpske Srbiji.