korak naprijed

Srbija: Ustavni sud zabranio ultradesničarski Obraz

Foto: Reuters / Pixsell
Srbija: Ustavni sud zabranio ultradesničarski Obraz
13.06.2012.
u 10:31
Pravni stručanjaci upozoravaju kako zabrana djelovanja ''Obraza'' ima smisla samo ako predstavlja prvi korak u suzbijanju djelovanja ekstremističkih organizacija
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud u Srbiji zabranio je u utorak djelovanje ultradesničarskoj organizaciji ''Otačastveni pokret Obraz'' te naredio njeno brisanje iz Registra udruženja Agencije za privredne registre, izvijestio je Blic.

Prijedlog za zabranu rada organizacije ''Obraz'' podnio je Ustavnom sudu još 2009. godine bivši javni tužitelj Slobodan Radovanović i to zbog nasilnog rušenja ustavnog poretka, vjerske mržnje i netrpeljivosti te kršenja ljudskih i manjinskih prava. Sud je jučer, nakon tri zasjedanja, konačno donio odluku, no ona nije bila jednoglasna. Dvoje sudaca bilo je protiv zabrane djelovanja nasilničke organizacije.

Organizaciju ''Obraz'' još 2005. godine srbijanski MUP označio je klerofašističkom, a posljednjih godina njezine su pristaše izazivale brojne nasilne incidente. Svakako su najpoznatiji primjer njihova ''djelovanja'' neredi tijekom Parade ponosa 2010. u Beogradu. Tada se oko 6000 protivnika Parade ponosa sukobilo s policijom, pri čemu je ozlijeđeno 150 policajaca i načinjena šteta od oko milijun eura. Policija je privela 13 izgrednika, a vođa organizacije Mladen Obradović i još 13-orica optuženi su godinu dana poslije za izazivanje nereda te su zaradili zatvorske kazne zbog nasilja.

Na meti ''Obrazaša'' nalazile su se i nepoželjne manifestacije i skupovi pa su tako 2007. spriječili projekciju filma našeg režisera Tomislava Gotovca ''Slani kikiriki'', a u više su navrata napadali javna okupljanja ''Žena u crnom''. Tijekom skupa podrške Radovanu Karadžiću 2008. izazvali su nerede i demolirali imovinu.

Reakcije su na dugoočekivanu zabranu dvojake. Dok pravni stručnjaci upozoravaju kako ona ima smisla samo ako predstavlja prvi korak u suzbijanju djelovanja ekstremističkih organizacija, brojne skupine koje su se tijekom godina našle na meti pristaša ''Obraza'' pozdravile su odluku Ustavnog suda. Među njima su i Inicijativa mladih za ljudska prava, Organizacija ''Parada ponosa Beograd'' te LSV koji traži da se članstvo u takvom tipu organizacija kategorizira kao krivično djelo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

SN
snovakor
11:01 13.06.2012.

stara vijest !

FI
Fisherman
11:55 13.06.2012.

Ja sam Hrvat i podupirem ljude iz organizacije Obraz. Sto vise takvih organizacija u svim zemljama su korak prema sprecavanju bolesti zvane homoseksualizam.Ako nejde drugacije onda tako.

OB
-obrisani-
15:18 13.06.2012.

casovnicar klingtonski ti u lici......dragovoljac jedan.....a morao si uciti i ti i tvoji