bitka jednog oca

Srbijanski sud tri
 puta naredio vraćanje moje kćeri u RH - uzalud

Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Srbijanski sud tri
 puta naredio vraćanje moje kćeri u RH - uzalud
27.09.2012.
u 17:39
Robert Matijević je oslobođen optužbe da je obiteljski zlostavljač, nakon čega je njegova supruga s djetetom otišla u Srbiju, premda je putovnica djevojčice, hrvatske državljanke rođene u Zagrebu, ostala u stanu
Pogledaj originalni članak

Usprkos trima odlukama srbijanskog suda da se dijete vrati u Hrvatsku nakon otmice, i unatoč važećoj privremenoj mjeri hrvatskog suda o redovitom viđanju djeteta, Robert Matijević svoju kćerčicu nije vidio 20 mjeseci. Nakon zadnje od tri ovrhe, u rujnu je počeo postupak uspostavljanja kontakta oca i kćeri, kako joj odlazak s ocem kojeg dugo nije vidjela ne bi bilo traumatičan.

Putovnica i državljanstvo

– Čekali smo ih u uredu socijalne službe, sa mnom su bile odvjetnica i socijalna radnica iz Zagreba. Kad me Rea ugledala, prikovala je pogled za mene. Zadnji sam je put vidio kad je imala sedam mjeseci – opisuje Matijević, inače bivši pomoćnik ravnatelja i zviždač s Carine.

Njegova supruga Nataša iz njihova je stana s djetetom otišla 16. prosinca 2010. u sigurnu kuću, optuživši ga za zlostavljanje i zatraživši razvod braka. Uslijedila je privremena mjera susreta djeteta s ocem, tri puta po tri sata tjedno, a Matijević je oslobođen optužbe za zlostavljanje. Neočekivano, 3. veljače 2011. Nataša s djetetom odlazi u Srbiju, premda je putovnica djevojčice, hrvatske državljanke rođene u Zagrebu, ostala u stanu.

– Supruga je ukrala moju osobnu iskaznicu i u ambasadi Republike Srbije djetetu su napravili putovnicu, i to Savezne Republike Jugoslavije, u trenutku kad takva država više nije postojala. Ambasada Srbije napravila je putovnicu stranoj državljanki bez odobrenja oba roditelja, a potom su joj dali srbijansko državljanstvo. To je legaliziranje tzv. traffickinga! – iznosi Matijević. On je odmah pokrenuo postupak prema Haaškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima otmice djece, i sud u Beogradu 5. svibnja riješio je da dijete mora biti vraćeno u Hrvatsku. Majka se žali, žalba joj se usvaja, no sud u Valjevu ponovo odlučuje jednako. Nakon ponovljene žalbe, u rujnu 2011. i treći put sud donosi rješenje o vraćanju, što potvrđuje i Viši sud. Početkom prosinca 2011. odluka postaje ovršna. Uskoro Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnosi prijavu protiv Nataše M. zbog neispunjavanja obveze viđanja djeteta s ocem, privremene mjere koja je na snazi. Ta je prijava potom prepuštena srbijanskom pravosuđu.

Tri dana zajedno

Dok Matijević pokreće ovrhu u Srbiji, suprugini odvjetnici podnose zahtjev za reviziju postupka, međutim, Vrhovni kasacioni sud ga odbacuje. Uslijedila su tri rješenja o ovrsi, svaki je put majci naređeno da dijete u roku od tri dana vrati u Hrvatsku, u protivnom plaća novčanu kaznu. Triput je N. Matijević platila novčanu kaznu (20.000, 50.000 pa 100 tisuća dinara).

Prvi Matijevićev susret s kćerkicom nakon 20 mjeseci pratili su stručnjaci, pa je, vođen izvještajem socijalnog radnika o tom susretu, sud ovaj put naložio da se odnos djeteta s ocem malo učvrsti. Matijević je produljio boravak u Srbiji i družio se s malenom još tri dana. N. Matijević nam je, nakon više pokušaja telefonom i elektronskom poštom, u trenutku neposredno uoči slanja teksta u tisak javila mailom da pristaje na to da ispriča i svoju priču, koju ćemo objaviti naknadno.

>>Robert Matijević poručio: Želim svoju kćer natrag!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ŠT
štovani
18:03 27.09.2012.

Prestani gnjaviti ženu. Dijete treba biti s majkom.

ŠT
štovani
18:16 27.09.2012.

Otkud ti znaš ko laže? Roditelji se svaki dan razvode, a djeca idu majci.

KA
kadulja
17:48 27.09.2012.

kada mama pređe Hrvatsku granicu uhitit je zbog otmice