SJEĆANJE NA ŽRTVE

Srbočetnici su ih za odmazdu ubili, pokrili drvećem i zapalili!

srbočetnici
srbočetnici
07.10.2014.
u 14:03
Načelnik Hodak kaže da su oni žrtve osvete zbog gubitaka koje su srbočetnici pretrpjeli u pokušaju zauzimanja obližnjih Bastajskih Brđana
Pogledaj originalni članak

- Crni spomenici podsjećaju na mir i tišinu, a istovremeno vrište i podsjećaju na jedno te isto pitanje:„Zašto?“. 148 je do sada otkrivenih masovnih grobnica. Ovaj 66. crni spomenik, koji danas otkrivamo, podsjeća nas s ponosom na žrtve koje su dane za slobodu naše domovine, a one koji su uzrokovali da se podižu ovakvi spomenik, neka bude trajni spomenik i neka oni odgovore na pitanje „Zašto?“.

Kazao je to danas ministar branitelja Predrag Matić u šumi Rajčevica u Koreničanima nedaleko Daruvara, zajedno s načelnikom Općine Đulovca Dragom Hodakom otkrivajući spomenik podignut u spomen na jednog branitelja i petero civila, žrtava srbočetničkih postrojbi. Oni su za vrijeme okupacije toga prostora uhićeni, te su odvedeni u zloglasni logor Bučje, gdje su ih JNA i srbočetnici zlostavljali i koristili kao prisilnu radnu snagu.

Načelnik Hodak kaže da su oni žrtve osvete zbog gubitaka koje su srbočetnici pretrpjeli u pokušaju zauzimanja obližnjih Bastajskih Brđana.

- Iskalili su se na nedužnim civilima. Ubili ih, prekrili drvima i zapalili ! Sam taj čin pokazuje koliko je bezumno bilo to što su pokušali ostvariti - ispričao je načelnik D. Hodak.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su tek dvanaest godina kasnije, te im je sada, u organizaciji ministarstva branitelja i njihova programa obilježavanja masovnih stratišta branitelja i civila, odana dostojna počast. Osim članova obitelji, rodbine i prijatelja, vijence i svijeće uz ministra Matića kao predstavnika Vlade, položili su izaslanici predsjednika Republike i Sabora, čelnici Bjelovarsko-bilogorske županije, općine Đulovca, te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

>> 'Ranjena su 23 branitelja, ali crte obrane su ostale nepomaknute'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Idler 3
Idler 3
14:54 07.10.2014.

Srbočetnici ??? Kak budu ovaj naziv progutali naš predsjednik (il onaj bivši), ministarka inostranih, kojekakšni ministri i savjetnici !?