Zdravlje

Srednjoškolci misle da coca-cola štiti spolne organe od infekcije!

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Srednjoškolci misle da coca-cola štiti spolne organe od infekcije!
14.09.2010.
u 16:40
– Svaki drugi srednjoškolac spolno je aktivan i sklon rizičnom spolnom ponašanju – kaže Marina Kolar, izvršna direktorica istraživanja
Pogledaj originalni članak

Ako spolne organe ispereš coca-colom, ne možeš dobiti spolnu infekciju. Jedan je to od odgovora koje su tijekom istraživanja o rizičnom spolnom ponašanju srednjoškolaca dobili volonteri čakovečke udruge Zora.

U manje od mjesec dana u šest međimurskih srednjih škola ispitali su 436 učenika, a njihovi odgovori zapanjuju i zabrinjavaju.

– Svaki drugi srednjoškoloac spolno je aktivan i sklon rizičnom spolnom ponašanju, bez dovoljno razvijene svijesti o tome kakve posljedice to može imati za njega i partnere. Čak 43 posto ispitanih srednjoškolaca imalo je prvo seksualno iskustvo prije navršene 16 godine, a 16 posto imalo je manje od 14 godina. Zabrinjava i podatak da je 37 posto učenika imalo seks na jednu noć, a oliko ih je prije prvog spolnog odnosa konzumiralo alkohol ili drogu – otkriva Marina Kolar, izvršna direktorica istraživanja.

Srednjoškolci su ispunjavali upitnik on-line koji su izradile psihologinja Kristina Horvat, sociologinja Margareta Mihalic i Marina Kolar.

Od 211 učenica nešto manje od polovine spolno je aktivno, no gotovo 70 posto njih nije bilo na ginekološkom pregledu. Zanimljiv je i podatak da 40 posto ispitanih učenika ne bi partneru priznalo da ima neku spolno prenosivu bolest! O svojem bi zdravstvenom stanju partneru lagali zbog straha da ih ne ostavi ili da to ne veli nekoj trećoj osobi, a neke bi bilo sram ili pak ne znaju kako bi to rekli. Dječaci su skloniji rizičnom ponašanju od djevojčica.

Učenici koji nemaju ni jedan neopravdan izostanak s nastave manje su skloni rizičnom spolnom ponašanju. Oni pak koji markiraju, u spolne odnose upuštaju se pod utjecajem alkohola i ne koriste kondome.

Rizičnijem spolnom ponašanju skloniji su učenici koji pohađaju trogodišnje strukovne škole od učenika u četverogodišnjem školskome programu. Učenici su ispunjali i test sa 15 pitanja o spolno-reproduktivnom zdravlju. Većina je točno odgovorila na samo osam pitanja.

– Trenutačna slika nije baš sjajna. Mladi ne znaju dovoljno o tim temama, koje su za mnoge još tabu – kaže Marina Kolar.

Posljedice nebrige za zdravlje vidjet će se, na žalost, kad mladi odrastu i požele zasnovati obitelj, a ne budu mogli. Međimurju treba još prilično stručnjaka koji se bave tom problematikom i savjetovališta za mlade – upozorava M. Kolar. Informacije o spolno-reproduktivnom zdravlju, odgovaraju srednjoškolci, daju im prijatelji i roditelji, a svaki treći informacije dobiva od partnera. Kao izvor najnepouzdanijih informacija istaknuli su vjeroučiteljice i svećenike. Većina ne želi da o tome govore nastavnici u školi. Manje od jedan posto javilo bi se s problemom školskom stručnjaku!

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
sasoon
08:17 16.09.2010.

Ha ha smijesno, kako ne kuze da ce djeca svasta napisati na takvim anketama. Sjecam se takvih anketa koje su nama davali da ispunimo davno u osnovnoj i srednjoj skoli, i sta smo odovarali: \"da li ste spolno aktivni?\" -> \"ma naravno, od 11 godine\" ha ha \"koliko ste imali partnera\" -> \"12 ili 13\" ha ha