BUKNULO NIZ POŽARA

Srušio se kanader koji je gasio požar u Portugalu: Poginuo pilot

Foto: RODRIGO ANTUNES/REUTERS
A firefighter walks near a wildfire in Ourem
Foto: RODRIGO ANTUNES/REUTERS
A firefighter walks near a wildfire in Ourem
Foto: RODRIGO ANTUNES/REUTERS
A wildfire continues, in Leiria
16.07.2022.
u 07:40
U Portugalu, gdje već tjedan dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara, a spasilačka služba je u petak navečer izvijestila o desetak aktivnih požara koje gasi više od 900 vatrogasaca
Pogledaj originalni članak

Kanader koji je sudjelovao u gašenju šumskog požara u Portugalu srušio se u petak predvečer blizu Vila Nove de Foz Coe, u okrugu Guardi, na sjeveru, pri čemu je poginuo pilot zrakoplova u kojemu nije bilo drugih ljudi, priopćila je civilna zaštita.

"Zasad nemamo pojedinosti o tome što se dogodilo", rekao je novinarima nacionalni zapovjednik civilne zaštite Andre Fernandes.

Zrakoplov je bio srednje veličine, tipa FireBoss.

"S nevjericom sam primio vijest o pogibiji pilota zrakoplova koji se srušio tijekom gašenja požara", reagirao je portugalski premijer Antonio Costa na Twitteru.

U Portugalu, gdje već tjedan dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara, a spasilačka služba je u petak navečer izvijestila o desetak aktivnih požara koje gasi više od 900 vatrogasaca.

Istodobno, također na sjeveru Portugala, hara velik požar u općini Baiao, brežuljkastom kraju u okrugu Portu, uzvodno od Doura, velike rijeke koja njime prolazi.

Na prilazima selu Eirizu vatra polako napreduje prema zavojitoj cesti, ali vjetar puše lagano i u smjeru suprotnom od kuća.

"Svake godine u ovo vrijeme ovdje imamo požare, ali ne ovako velike", rekla je jedna stanovnica za AFP.

Prije nego je u petak lagano pala, temperatura je dan ranije dosegnula 47 stupnjeva na sjeveru Portugala, što je najviša vrijednost izmjerena u srpnju u ovoj zemlji.

Od početka 2022. u Portugalu je izgorjelo nešto više od 30.000 ha, što je najviše na dan 15. srpnja od 2017., godine koju su obilježili smrtonosni požari u kojima su poginule stotine ljudi.

U Grčkoj su u srijedu u padu helikoptera u more poginula dva člana posade helikoptera koji je sudjelovao u gašenju šumskog požara na otoku Samosu.

>> VIDEO Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković: 'Postoje indicije da je požar podmetnut'

Istražili smo

U pozadini su i atraktivna zemljišta: 'Hrvatska ne gori zbog borova i klime. Požare će biti sve teže gasiti'

Poplave, požari, pijavice i oluje događaju se diljem svijeta sve češće i takve pojave su sve razornije. Stručnjaci tvrde da iza svega stoje klimatske promjene koje se odvijaju brzo i ne smiju se ignorirati. Detaljno smo razgovarali s akademikom Mirkom Orlićem koji ne predviđa lijep scenarij u budućnost kad su požari u pitanju, a stručnjak za šumarstvo Darko Pleskalt posebno se osvrnuo na alepski bor koji obitava u Dalmaciji i oko kojeg je stvoren mit kao o "šibici za potpalu u ljetnim mjesecima". Razgovarali smo i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem o manjkavostima protupožarnog sustava i problematici neobrađenih poljoprivrednih zemljišta koje bi, kaže, trebalo oporezivati da bi se vlasnike natjeralo na uređenje okoliša koje može spriječiti velike požare. Za komentar smo se obratili i stručnjakinji za urbanizam Ani Grgić koja problematizira Zakon o šumama koji je godinama omogućavao brzu prenamjenu opožarenog zemljišta u građevinsku zonu, a što je pobudilo sumnju da su zainteresirani akteri na tržištu nekretnina proteklih godina namjerno izazivail požare.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar El Indio
El Indio
12:15 16.07.2022.

A kod nas se cude zasto su nasi na remontu. Mozda zbog toga