loša ekonomija

Standard & Poor's snizio prognozu UK-a na negativnu

Foto: 'Stefan RousseauPress Association'
Standard & Poor's snizio prognozu UK-a na negativnu
14.12.2012.
u 12:29
Revizija prognoze odražava naše stajalište da bismo mogli sniziti britanski rejting u iduće dvije godine, ako se fiskalna izvedba pogorša više nego što to očekujemo, objašnjava S&P
Pogledaj originalni članak

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je prognozu za trostruki A kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva sa stabilne na negativnu, zbog rizika od usporenog gospodarskog rasta, javlja BBC. Agencije Moody i Fitch učinile su to još u prvoj polovici ove godine.

– Revizija prognoze odražava naše stajalište da bismo mogli sniziti britanski rejting u iduće dvije godine, ako se fiskalna izvedba pogorša više nego što to očekujemo. Vjerujemo da bi do toga moglo doći ponajviše zbog zakašnjelog i neravnomjernog gospodarskog oporavka ili slabljenja političke predanosti konsolidaciji situacije – navodi se o priopćenju S&p-a. Dodaju da se lagan gospodarski rast očekuje tek u 2015., a ne u 2014. kako su to ranije najavili.

S druge strane, prema prognozama agencije Fitch, Francuska još uvijek drži AAA rejting, no prognoze su negativne.

– Francuska ima AAA status zbog svog bogatog i raznolikog gospodarstva te stabilnih političkih, socijalnih i građanskih institucija te iznimne financijske stabilnosti – piše u priopćenju Fitcha, no negativni izgledi kažu da bi se to u budućnosti moglo promijeniti.

>> Moody's skresao savršen kreditni rejting Francuske

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

UK
UKUSA
17:44 14.12.2012.

samo nek oni xivu za hladni rat pa ce im biti jos gore

OB
-obrisani-
14:05 14.12.2012.

Evropska centralna banka (ECB) od 2014. godine će direktno nadzirati poslovanje 200 vodećih banaka unutar evrozone, sa pravom da interveniše u preostalih 5.800 manjih banaka, ako proceni da posrću. To je srž dogovora koji su u noći između srede i četvrtka postigli ministri finansija evrozone .. Ode demokracija u k.... Uskoro jedna banka sa mnogo šaltera

OB
-obrisani-
14:06 14.12.2012.

-„London je finansijska prestonica Evrope. U bankama Velike Britanije stoji oko 1.400 milijardi funti aktive čuvanih u evrima i zato London ne može biti posmatrač u debati o budućnosti finansijske arhitekture Evrope”, upozorio je Mark Boleat, predsednik Udruženja finansijskih aktera Sitija. -Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da je postignuti dogovor „dobar za celu EU, i da su njime zaštićene i njene članice koje neće pristupiti budućoj bankarskoj uniji”. -Inače, Velika Britanija, Švedska i Češka već su najavile da neće pristupiti budućoj bankarskoj uniji. -„Odluka o bankarskoj uniji biće tužan dan za Evropu. Sada se sprema korak ka jedinstvenim evropskim porezima, evropskim transferima... To je korak u pogrešnom pravcu, koji može biti popularan među evropskim birokratama. Verujem da veoma mali broj Evropljana stvarno želi takav razvoj”, ocenio je Anders Borg, ministar finansija Švedske.