Stari granični prijelaz Goričan ponovno se otvara za osobne automobile

27.05.2009.
u 17:37
Pogledaj originalni članak

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluke da se stari granični prijelaz Goričan ponovno otvori za međunarodni putnički prijevoz u turističkoj sezoni, od 1. lipnja do 31. kolovoza, a stanovnici Međimurske i Varaždinske županije mogu osobnim vozilom preko njega prelaziti cijele godine!

Te odluke o kojima je danas priopćenjem izvijestio zamjenik župana Mladen Križaić, razveselile su dio mještana koji su mjesecima, od otvaranja novog prijelaza na mostu kod Goričana, tražili da im se omogući prometovanje preko starog prijelaza, koji je u novoj regulaciji prometa namijenjen samo kamionima.

- Riječ je o schengenskoj granici, pa se problem ne može riješiti samo između Hrvatske i Mađarske. Pronašli smo u ovom trenutku najbolje rješenje - kaže Križaić.

- Zadovoljni smo odlukom Vlade, koju je potaknula mađarska strana još prije mjesec dana, a sad je potvrđena i u Hrvatskoj. Ponovno otvaranje starog prijelaza za automobile olakšat će put mještanima do Letenya i dalje do Nagykanisze - zadovoljan je i načelnik Goričana Mario Moharić.

I dok se mještani, koji preko granice odlaze uglavnom u kupnju, vesele što će se vratiti na staro, ugostitelji i vlasnici tvrtki u blizini graničnog prijelaza smatraju da će i dalje biti zakinuti. Od otvaranja novog prijelaza gostiju je iz dana u dan sve manje, pa su mnogi poduzetnici i obrtnici stavili ključ u bravu. Restoran Herman, koji je nekad radio 24 sata dnevno, skratio je radno vrijeme, a otpustili su i četvero zaposlenika.

- Životarimo! Živimo na starim rezervama, koje su se istopile, i pitanje je kako ćemo dalje. Gostiju gotovo i nemamo. Dolaze nam samo oni koji rade na prijelazu i vozači kamiona. Za ovo rješenje, koje je sad donijela Vlada, čuli smo već prije i nismo zadovoljni.

Pitanje je kako će to izgledati izvan turističke sezone. Zar će carinici i policajci tjerati vozače koji nemaju čakovečku ili varaždinsku registraciju? - pita Josip Herman.

Vraćajući na staro tijekom turističke sezone, spriječit će se i mogući zastoji na mostu na kojem su carinske službe. Tek kada je most sagrađen, uočeni su nedostaci na cesti.


Rješenje je odmaralište

Jedino trajno rješenje za stari granični prijelaz je gradnja odmarališta na koje bi se s autoceste spuštali turisti. Na starom prijelazu trebat će sagraditi odmaralište jer će se kada Hrvatska uđe u EU-u otvoriti granica, pa na novom prijelazu neće biti zastoja. To pak onda znači da turisti neće imati potrebe dolaziti na stari prijelaz. (ibe)

Pogledajte na vecernji.hr