Kućica u cvijeću

Staroj dami oblekla je novu haljinu i tako je nastalo malo carstvo

Foto: ''
' '
Foto: ''
'habulinec1_alb_zag_140710'
Foto: ''
'habulinec2_alb_zag_140710'
15.07.2010.
u 18:15
Kada čovjek pomisli na kućicu u cvijeću okruženu zelenilom i mirom, vjerojatno zamišlja Marijin dom.
Pogledaj originalni članak

Kada čovjek pomisli na kućicu u cvijeću okruženu zelenilom i mirom, vjerojatno zamišlja dom Marije Habulinec iz Jurjevca kod Krapinskih Toplica.

Sve uređuje sama

Ta simpatična 72-godišnjakinja živi sama u toj kućici već 13 godina, a okoliš uređuje sama. Kao nagradu za svoj trud dobila je priznanje Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, koja je u projektu "Zagorje, ti moje blago" Mariju nagradila za stare sorte cvijeće posađene oko kuće.

– Ja sam vam tu došla prije 47 godina, inače sam iz Polja Krapinskog. Ova kućica pripadala je svekru, bila je stara, neugledna, nikak vam to nije izgledalo. A onda smo odlučili, kak se to veli, toj staroj dami obleči novu haljinu – objašnjava gospođa Marija.

A tu staru damu danas krase starinske vodenike, koje su na prozorima, pa puzavac zvjezdane staze, za koji gospođa Marija kaže da je donijela iz Polja prije 47 godina.

– Imam i tamnoružičaste božure, takozvano vidovsko cvijeće, koje prekrasno cvate čitavo ljeto, sve do prvog mraza, a da ne govorim kak imam puno klinčekov, duhovnjaka ili pak trojaka, kak ih već tko zove – objašnjava gospođa Marija. Iz cvjetnjaka se naviruju i tamnoplave bradaste perunike te starinske ruže, a posebno se Marija ponosi kraljevskim cipelicama, cvijećem koje je uzgajala još njezina prabaka.

Kraljevske cipelice

– Tak ih zovem jer imaju cvijet koji izgleda baš kao kraljevska cipelica, znate, kaj je plemstvo nosilo za šminku. A i ove perunike baš su mi zgodne, imaju brade kak patuljki – kaže Marija. Kućici u cvijeću hlad i za najvećih vrućina rade više od sto godina stara kruška i veliko stablo oraha.

– Tu krušku su mi zetovi htjeli porušiti, ali ja ne dam. Ona je bila tu kad sam se doselila i nekak mi ju je žal. Kad mene ne bude, nek delaju s njom kaj hoće – kaže Marija, ponosna na svoje tri kćeri i tri zeta, a posebno na sedmero unučadi, koji je posjećuju svake nedjelje i kojima se najviše veseli. Dok njih nema, društvo joj prave kujica Mimi i – Imbra.

– To je prvi lutak moje kćeri, koji je mnogo godina proveo u kutiji na tavanu. Jednom prilikom nešto sam tražila i našla ga, oprala, stavila mu slamnati šešir i sad evo uživa u hladu ispod starinske brajde. Smije se taj stari dečko, išče pucu, ali ne znam gdje bi mu ju našla – našalila se Marija. – Evo, ovo vam je moje carstvo, i ne dam ga za ništa na ovom svijetu. Znate, jednom mi je došla obitelj iz Zagreba i ponudila mi stan u Zagrebu za moju kućicu, ali odbila sam – kaže Marija.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.