Naslijeđe komunizma

Stasi je Honeckera ucjenjivao tajnim dosjeom i srušio ga

Stasi je Honeckera ucjenjivao tajnim dosjeom i srušio ga
06.06.2011.
u 18:32
Dosje je napravio šef Stasija Mielke, a iskoristio ga je kako bi prisilio Honeckera da 1989. 
godine da ostavku
Pogledaj originalni članak

Stasi, tajna policija nekadašnje Istočne Njemačke, imao je tajni dosje predsjednika Erica Honeckera. Upravo je taj dosje Stasi iskoristio kako bi 1989. godine srušio Honeckera s vlasti ucijenivši ga da će otkriti njegove pokušaje iz Drugoga svjetskog rata da surađuje s nacistima.

Taj dosje od 25 stranica bio je tajna sve do prekjučer kada ga je objavio njemački dnevni list Bild am Sontag. Autor toga dosjea bio je zloglasni šef Stasija Erich Mielke koji je ovim dokumentom želio osigurati da upravo on postane i ostane stvarna vlast u Istočnoj Njemačkoj.

U trenucima najveće krize u zemlji 17. listopada 1989. godine, kada su tisuće ljudi bježale na Zapad, Mielke je na sjednici politbiroa izvukao ovaj dosje. Honecker je gotovo trenutačno dao ostavku, a naslijedio ga je komunistički aparatčik Egon Krenz. Na vlasti je bio otprilike mjesec dana, do pada Berlinskog zida.

Honeckera je kao člana Komunističke partije Njemačke Gestapo uhitio 1937. godine i sve do 1945 bio je u zatvoru. Tijekom 19-godišnje vladavine bio je slavljen kao jedan od najvećih antifašista.

No u tajnom dosjeu vidi se da je on nacistima nudio suradnju, uvjeravao je Gestapo da se odrekao komunizma i kako je spreman, ako ga puste iz zatvora, otići na front i sudjelovati u “Hitlerovoj velikoj pobjedi”. Uz to on je cijelo vrijeme pokušavao “isposlovati” slobodu dajući nacistima podatke o drugim komunistima.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

OB
-obrisani-
21:26 06.06.2011.

Nijemci i Poljaci su proveli lustraciju...... a sto mi cekamo ???????????!!!!

DU
Deleted user
18:50 06.06.2011.

Svi komunisticki rezimi zasnovani su na denucijaciji drugih. Time je stvaran privid nekog unutarnjeg neprijatelja koji ugrozava ah tako divan zivot mirnih gradjana. Kroz stalnu propagandu, rezimi su uspjeli i stovriti takav privid kod tih \"normalnih\" gradjana. Koji su onda bili zahvalni rezimu sto ih cuva od nereda i, ne daj Boze cak i rata! Zato su se i uspjeli odrzati tih 45 godina (osim u SSSR-u gdje se odrzao 70-tak godina). Zanima me kada u RH na vlast dodje SDP kako ce onda denuncijacija procvasti...

OB
-obrisani-
21:10 06.06.2011.

A koliko je tek ucjena bilo od strane udbe a da ne govrimo o ubojstvima....naprimjer 150 Hrvata u iseljenistvu .......................................LUSTRACIJA..............................................