ŠTO SKRIVAJU PODACI O SMRTNOSTI

Mjere za zaštitu života u Italiji: Zabranjena su i vjenčanja i pogrebi

Foto: Borut Zivolovic/PIXSELL
Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
Foto: LA7 PIAZZAPULITA/REUTERS/PIXSELL
Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa
Foto: Reuters/Pixsell
Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/Pixsell
Koronavirus u Italiji
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus u Italiji
Foto: LA7 PIAZZAPULITA/REUTERS/PIXSELL
Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa
12.03.2020.
u 16:02
Talijanski podaci s datumom 10. ožujka pokazuju kako je smrtnost jako visoka, ali kao u svim slučajevima statistika i nešto sakriva, odnosno treba je se čitati s više kutova.
Pogledaj originalni članak

Pooštrene mjere protiv širenja zaraze koronavirusa i nisu neizdržive. Osnovna zapovijed je “ne izlazite iz domova”, ali se može otići u trgovinu hrane, ljekarnu, pa i na neophodni posao. Premijer Giuseppe Conte je u srijedu uvečer obratio se naciji i upozorio kako te mjere neće odmah polučiti rezultate, koji će se možda vidjeti za dva tjedna, ali zasigurno neće biti dalje pooštravane. 

Zatvorene su od četvrtka ujutro sve trgovine, osim prehrambenih. Zatvorene su tržnice, kafići, restorani, menze koje ne jamče razmak od jednog metra između osoba, komercijalni centri, muzeji, kina, kazališta, centri za estetiku, frizeri i brijači, zabranjena su sva okupljanja, pa čak i fešte u kućama, odnosno večere za prijatelje. Zabranjeno je odlaziti u vikendice, osim ako se u njima nije dogodila neka nezgoda kao izlazak plina ili vode. 

Uživo iz Vatikana, ulice prazne

Otvorene su, dakle, trgovine s hranom, ljekarne, kiosci s novinama, benzinske postaje, pošte, banke, ali i neke željezare u slučaju kvarova u kućama. Dakako svugdje treba poštovati razmak od jednog metra između osoba. U trgovinu se, primjerice, može ući samo ako u njoj ima malo ljudi da se može biti na dozvoljenoj razdaljini. Ispred trgovine se čeka red i poštuje razmak. Može se odlaziti na posao samo u ona poduzeća od javne potrebe i ako se ne može raditi iz kuće.

Gradski promet je otvoren, ali svaki grad može po potrebi smanjiti broj prometala. Sva kretanja, osim odlazaka u trgovinu hranom ili ljekarnu, moraju biti opravdana. Postoji obrazac koji se “iskrca” sa internetske stranice policije, ispuni ga se i potpiše, čime sam sebi izdaješ uvjerenje da možeš ići, recimo, na posao. Policija kontrolira te autopotpisane propusnice, a onaj koji je u njima iznio neistinu biva kažnjen. Restorani, odnosno pizzerije, mogu hranu dostavljati u domove. 

Ostaju otvorene sve aktivnosti u proizvodnji hrane, od poljoprivrede do prehrambene industrije. Svoj rad mogu nastaviti i tvornice koje jamče sigurnost zaposlenicima, odnosno dopuštene međusobno razmake. Prvotno se pomislilo kako će apsolutno cijela industrija morati stati, ali je sada pojašnjeno kako mogu raditi oni koji jamče sigurnost. Dakako, radom nastavlja farmaceutska industrija. 

Zabranjena su vjenčanja i pogrebi. Crkve ostaju otvorene samo za vjernike koji odlaze na molitvu i to pod uvjetom da budu međusobno udaljeni najmanje jedan metar. Talijani su sada ipak pokazali veliki stupanj zrelosti i pridržavaju se novih mjera. Dakako uvijek ima i bit će onih koji misle da su lukaviji od mjera, ali oni svojim ponašanjem ugrožavaju ne samo sebe, već i svoje bližnje.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji

Evo i nekih statističkih podataka o stupnju mortaliteta kod oboljelih od koronavirusa, jer se često pojavljuju računice po kojima se čini kako ta smrtnost nije visoka, pa bi se moglo i žrtvovati nečije živote da se ne upadne u ekonomsku krizu. Talijanski podaci s datumom 10. ožujka pokazuju kako je smrtnost jako visoka, ali kao u svim slučajevima statistika i nešto sakriva, odnosno treba je se čitati s više kutova.

Toga dana u svijetu je bilo oko 4.300 umrlih od koronavirusa, a u Italiji 631 osoba je umrla od koronavirusa. To znači kako je u Italiji umrlo 15 posto od ukupnog broja umrlih u svijetu. Također je u Italiji toga dana bilo više od šest posto ukupno oboljelih u svijetu. Takva računica i takva usporedba zbunjuje i ne predstavlja pravu računicu, jer se broj smrtnost samo u odnosu na osobe za koje je utvrđeno uzimanjem uzoraka da su pozitivne na koronavirus, ali koliko osoba boluje, odnosno nema strašne naznake bolesti, koje nisu uvedene kao bolesnici. Kada bi se znalo koliko osoba točno boluje od koronavirusa broj bi vjerojatno porastao, a postotak smrtnosti bi pao. 

Prema podacima koji dolaze iz Kine i onim talijanskima čini se kako je u Italiji smrtnost veća, ali to nije tako. Visoka zdravstvena ustanova, koja je u Italiji mjerodavna za konačne analize, praktički je zakon za zdravstvo, iznijela kako kada se gleda na osnovu dobi oboljelih od koronavirusa u Italiji je smrtnost niža nego u Kini

Usporedili su se talijanski podaci od 4. ožujka i kineski podaci od 24. veljače, koji su za sada jedini dostupni za analize. Smrtnost oboljelih u dobi od nula do 69 godina starosti u Italiji je bila 0,5 posto, a u Kini 1.3 posto. U dobi između 70 i 79 godina smrtnost u Italiji je bila 5,3 posto, a u Kini osam posto, a onih starijih od 80 godina smrtnost u Italiji bila je 10,9 posto, a u Kini 14,8 posto. 

No, ako se uzme u obzir uzme postotak smrtnosti bez podjela na dob oboljelih u Italiji je bila 3,5 posto, a u Kini 2,3 posto. Dakle ispada kako je u Italiji smrtnost veća nego u Kini. No, Italija ima stariju dob obljelih. Prosijek godina oboljelih u Italiji je 44,3 godine, a u Kini 37,4 osobe. Italija ima veći broj 80-godišnjaka, a u toj dobi je i veća smrtnost. 

Tu se dolazi do Simpsonova paradoksa (Edward H. Simpson objasnio 1951.) u statistici. Ovisi o tome kako se pojedini podaci predstave. Primjerice, ako se gleda postotak nezaposlenih fakultetski obrazovanih osoba i nezaposlenih sa srednjom školom u cijelom stanovništvu ili ako se u toj računici uzme u obzir da u prosijeku ima više mladih s diplomom od starijih, dobivaju se međusobno različiti podaci.  Zato svaki statistički podatak treba gledati s raziličitim pristupom i ne mogu se uzimati tako jednostavno podaci o smrtnosti da bi se odlučivalo na koji način sučeljiti se s nekom epidemijom ili u ovom slučaju pandemijom. 

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

>> Kako zaštititi sam sebe od koronavirusa

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HA
Hanok
20:46 12.03.2020.

Talijani su pokazali da su veliko ništa od države. Kaos i bežancija po državi, neodogovrna šporka nacija.

DU
Deleted user
17:30 12.03.2020.

"Talijani su sada ipak pokazali veliki stupanj zrelosti i pridržavaju se novih mjera...." Je kak ne, nakon kaj su se razbežali ko zečevi iz karantene i tako prenijeli virus po cijeloj Italiji ( i time dalje po Europi)...

ZB
Zoki-Bijela
16:20 12.03.2020.

Zabranjeno je umrijeti