PROMO

STEM radionice – mjesto gdje djeca istražuju, uče i rastu

STEM
STEM
STEM
25.10.2023.
u 15:41
Korištenjem EU fondova 50 000 djece dobilo priliku zakoračiti u svijet STEM-a
Pogledaj originalni članak

U doba neprestanog tehnološkog napretka, poticanje STEM obrazovanja postaje ključan čimbenik ulaganja u budućnost za sadašnje i buduće naraštaje. Upravo imajući u vidu važnost obrazovanja i razvoj STEM područja, Vlada Republike Hrvatske povukla je gotovo 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda te uz suradnju posredničkih tijela, Vladinog Ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, omogućila financiranje 63 projekta koji potiču djecu i mlade na učenje i razumijevanje STEM-a.

Riječ je o projektima multidisciplinarne prirode koji se provode na pozivu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, uz suradnju organizacija civilnoga društva te znanstvenih i visokoobrazovnih institucija iz STEM područja. U projekte je bilo uključeno više od 50 000 djece kroz 8 000 javnih događanja i velik broj radionica posvećenih STEM-u koje su se održavale u gotovo svim krajevima Lijepe Naše.

Projekti nisu bili ograničeni samo na učionice. Dječji entuzijazam potican je kroz praktične zadatke i interaktivne radionice na neformalnim i zabavnim događanjima, na STEM festivalima, kampovima i sajmovima. STEM znanje širilo se i na turneji humanoidnog robota i STEM kombija, kroz teleskope u zvjezdarnicama, na brodicama u okolici naših otoka, izložbama na rivama i trgovima, edukacijama u cijeloj zemlji - od Slavonije, preko Istre pa sve do Dalmacije.

„Znanost oblikuje naš svijet šireći granice nemogućeg u moguće. Poslovi budućnosti već u sljedećih pet godina uključuju porast STEM karijera, povećanu potražnju za stručnjacima iz područja prirodnih znanosti, inženjerstva, tehnologije i robotike. Otvorimo li vrata STEM svijeta djeci i mladima, potičući njihovu radoznalost i strast za istraživanjem stvorit ćemo priliku za društvo kakvo svi želimo“ – navodi Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge.

STEM

„Prilikom stvaranja i osmišljavanja natječaja za popularizaciju STEM-a nismo ni mogli zamisliti da će iznjedriti ovakve rezultate. Priželjkivali smo, ali su na kraju nadmašena i sva naša očekivanja. Ponosni smo na prilike koje su udruge dale djeci za otkrivanje svijeta znanosti jer možda ćemo baš u ovom natječaju pronaći novog Fausta Vrančića ili Nikolu Teslu. Izvanredni rezultati ovog Poziva potaknuli su nas na osmišljavanje novog poziva kojim će se nastaviti financiranje popularizacije STEM područja u Hrvatskoj.“ – ističe Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za europske i sustavne programe Nacionalne zaklade.

Uz Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva u ulozi posredničkih tijela, za provedbu natječaja važan je i rad svih tijela uključenih u sustav Upravljanja i kontrole Europskog socijalnog fonda: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Upravljačko tijelo), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (Koordinacijsko tijelo), Ministarstvo financija (Tijelo za ovjeravanje) i Agencija za reviziju programa Europske unije (Tijelo za reviziju) dok je od strane Europske komisije za praćenje implementacije Europskog socijalnog fonda zadužena Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. 

STEM

S obzirom na pozitivan odjek ovog natječaja, STEM priče se nastavljaju. Do kraja godine najavljen je novi natječaj vrijedan 10 milijuna eura, kojim će se financijskim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda plus pružiti prilika za nove inspirativne projekte koje provode organizacije civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.

Pozivamo sve zainteresirane da već sada počnu s pripremom zanimljivih i inovativnih projekata iz STEM područja za novi poziv koji je u najavi, kako bi zajedničkim snagama zainteresirali još veći broj djece i mladih i potaknuli ih da jednog dana svoju karijeru ostvare u STEM područjima te na taj način doprinesu znanstvenom i tehnološkom napretku Hrvatske u budućnosti.

Pogledajte i ostale rezultate ovog Poziva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr