Analitičari

Štern: Tjeralica za Hernadijem ruši dionicu MOL-a

Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Štern: Tjeralica za Hernadijem ruši dionicu MOL-a
02.10.2013.
u 19:44
Umjesto da situacija ima gospodarsku dimenziju, dobila je političku, a zbog toga najviše trpi tržište, odnosno dioničari
Pogledaj originalni članak

Sukob Ina – MOL, umjesto da ostane na relaciji dvaju dioničara, dobio je jaku političku dimenziju, a zbog toga trpi tržište kapitala i cijena dionica, prije svega MOL-ove.

– Uhidbeni nalog za čelnikom MOL-a utjecao je na pad cijene dionice te kompanije pa sada treba minimizirati štetu – kaže naftni analitičar Davor Štern. Trenutačna zbivanja imaju dnevni pritisak na tržište jer dioničari skaču na svaki mig. Takva nervoza, kažu analitičari, mogla bi se samo pojačati. Možda bi i zato dobro došlo da MOL ostvari svoje već spominjane “prijetnje” i proda udjel u Ini te da u Inu dođe potpuno novi ulagač koji nam geografski nije blizu, kaže nam jedan od sugovornika blizak kompaniji.

Pokazalo se, naime, a to je i potvrdilo preuzimanje Tifona, da MOL ovaj dio tržišta želi za sebe. Zato ne bi bio loš netko od ulagača iz Rusije, što je MOL nedavno spominjao kao opciju. Poznato je da su Mađari teško i otvorili pregovore s našom državom, onaj o promjeni dioničarskog ugovora i potrebne modernizacije. Možda bi i MOL-u zbog manjeg pritiska na tržište sada odgovarala prodaja udjela u Ini ako mađarska država, koja u MOL-u ima samo 24,6 posto, razmišlja kao dioničar, a ne kao politički subjekt. Još nedavno MOL je htio steći više od 50 posto udjela u Ini, što je možda i uspio iako se to u vlasničkoj strukturi ne može vidjeti.

>>Zsolt Hernadi postao lice s Interpolove tjeralice!

>>Mađarska vlada zatražila od MOL-a da proda dionice u Ini!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.