izdano crveno upozorenje

Stigla najavljena promjena vremena: U Gorskom kotaru krenula padati susnježica

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL/DHMZ
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Kišobrani su glavni dodatak u rukama Splićana za vrijeme kišnih dana
Foto: DHMZ/Screenshot
Četvrtak, 06.01.
05.01.2022.
u 20:31
Zbog visokih temperatura za ovo doba godine, otvara se pitanje klimatskih promjena koje postupno dolaze
Pogledaj originalni članak

Nakon izrazito toplog vremena za Novu godinu, stigla je najavljena promjena pa je tako u Gorskom kotaru počela padati susnježica. 

Danas je tijekom dana u Gorskom kotaru bilo neobično toplo za ovo doba godine, čak 9°C. Tijekom večeri, uz pojavu susnježice, temperatura se spustila na 3°C, piše HRT.

Prognozira se da će snijeg padati tijekom noći i jutra pa iz tehničke jedinice Hrvatskih autocesta ispostave Delnice upozoravaju vozače da ne kreću na put bez zimske opreme.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), sutra će u prvom dijelu dana biti pretežito oblačno uz susnježicu i snijeg, na Jadranu uglavnom uz kišu, no i duž obale sjevernog Jadrana bit će snijega nošenog burom

Poslijepodne sa sjeverozapada postupan prestanak oborine, a prema večeri i smanjenje naoblake. Vjetar na kopnu bit će slab i još ponegdje umjeren sjeverni, u gorju sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a još u prvom dijelu dana na jugu jugozapadnjak. Na kopnu će jutarnja temperatura zraka biti od -2 do 3, a dnevna između 1 i 6 °C. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu bit će uglavnom od 4 do 9, u Dalmaciji od 11 do 16 °C.

Zbog jake i mjestimice oluje bure, na području Velebitskog kanala te Kvarnera i Kvarnerića, za sutra je izdano crveno upozorenje

Foto: DHMZ/Screenshot
Četvrtak, 06.01.

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - navodi DHMZ. 

Zbog visokih temperatura za ovo doba godine, otvara se pitanje klimatskih promjena koje postupno dolaze. 

- Potaknuli smo promjene koje, nažalost, ne možemo zaustaviti. Možemo im se prilagoditi, a radimo li to dovoljno brzo, to ćemo tek vidjeti, jer tu se radi o odricanju od određenih komfora na koje smo navikli i mislim da bi to trebala biti puno prioritetnija tema u politici i društvu općenito - rekao je za HRT Igor Horvat iz DHMZ-a Rijeka. 

Prof. dr. sc. Nevenka Ožanić s Građevinskog fakulteta u Rijeci ističe kako Hrvatska spada u tri europske zemlje kojima bi štete od klimatskih promjena mogle biti jako velike. Naime, posljedica klimatskih promjena jest podizanje razine mora što može ugroziti turizam, poljoprivredu, promet..  

- Jedino što možemo je da počnemo skupljati podatke da bi na temelju njih vidjeli trendove i ranjivost Hrvatske te na osnovu toga izradili modele i dali mjere za prevenciju, ublažavanje i otklanjanje posljedica - kaže Ožanić. 

VIDEO Stiglo je vrijeme struganja leda sa stakala auta: Napravite otopinu koja će led otopiti za par sekundi!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VO
volimnju
22:43 05.01.2022.

krenula padati? stvarno pismen autor