NAKON RAKETNOG NAPADA

Stigla žustra poruka Izraela Iranu: 'Osveta će biti smrtonosna i precizna. Tko god nas napadne, platit će'

Foto: ucan
Eksplozije u Dahiyehu dok Izrael napada Beirut
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
Israel's Iron Dome anti-missile system intercepts rockets launched from Lebanon towards Israel
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
Smoke rises, amid ongoing cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
Smoke rises, amid ongoing cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces, in Kiryat Shmona
Foto: Ayal Margolin/REUTERS
Smoke rises from southern Lebanon following Israeli strikes, amid cross-border hostilities between Hezbollah and Israel, as seen from northern Israel
09.10.2024.
u 21:03
Gallant je u izjavi rekao da je odgodio posjet Pentagonu na Netanyahuov zahtjev dok premijer ne razgovara s Bidenom, što je potvrdio i američki Pentagon
Pogledaj originalni članak

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant u srijedu je rekao da će osveta Iranu za njegov raketni napad biti "smrtonosna, precizna i iznenađujuća", u videozapisu objavljenom u izraelskim medijima u srijedu. "Tko god nas napadne, platit će cijenu. Naš napad bit će smrtonosan, precizan i iznenađujući. Oni neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo", rekao je Gallant nakon što je iranski raketni napad 1. listopada opisao kao neuspjeh.

Gallant je u izjavi rekao da je odgodio posjet Pentagonu na Netanyahuov zahtjev dok premijer ne razgovara s Bidenom, što je potvrdio i američki Pentagon. Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su u srijedu u trenutku velikih napetosti s Iranom.

Telefonski poziv, koji su potvrdile obje zemlje, prvi je javnosti poznat razgovor Bidena i Netanyahua još od kolovoza, a odvio se u trenutku oštre eskalacije izraelskog sukoba s Iranom i libanonskim Hezbolahom  i bez znakova skorog okončanja sukoba s Hamasom u Gazi. Odnosi između Bidena i Netanyahua napeti su i zategnuti zbog načina na koji je izraelski vođa upravlja ratom u Gazi i sukobom s Hezbolahom.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Tuga u Izraelu: Okupljanja počela u 6.29 sati, u isto vrijeme kada je Hamas napao

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AN
Antidominium
22:31 09.10.2024.

Zašto nebi Rus pomogao napadnutom Iranu kako je zapad pomogao napadnutoj Ukrajini. Postoji i ta mogućnost. Iran je dopremio S400.

Avatar superhik74
superhik74
21:10 09.10.2024.

Neka samo prijeti Iran ce im slijedeci put uzvratiti puno zesce i vjerojatno porusiti kompletnu energetsku infrastrukturu. Ovi su se navikli masakrirarti nenoruzane palestinske civile medjutim Iran im je pokazao dva puta da moze uzvratiti na njihove teroristicke napade i pogoditi bilo koju tocku u aparthejdu unatoc pomoci koju im pruzaju amerikanci, britanci, francuzi i Jordansko kraljevstvo.

Avatar anti azovac
anti azovac
21:30 09.10.2024.

AMERIKA LJUTA I BESNA! KINEZI IRANU ISPORUČILI lasere protiv dronova Izgleda da je Iran pojačao svoje sposobnosti odbrane od napada dronovima raspoređivanjem naprednih laserskih sistema kineske proizvodnje. Iran je nedavno otkrio lasersko oružje kineskog dizajna koje je sposobno da onesposobi ili uništi bespilotne letjelice, kao odgovor na rastuću pretnju vazdušnih sistema bez posade (UAS). Iran, ključni igrač u bliskoistočnoj regiji, suočava se s pretnjama napada dronovima, posebno iz Izraela. Fotografije ovog laserskog sistema protiv dronova, navodno snimljene u Teheranu, pojavile su se na internetu prošle nedelje. Delovalo je da je sistem deo pojačanih bezbednost mera tokom retkog javnog obraćanja vrhovnog vođe ajatolaha Alija Kameneija. Dok su neki verovali da je lasersko oružje kineski sistem Silent Hunter (tihi lovac), ta pretpostavka nije tačna, piše portal The War Zone. Silent Hunter ima različite funkcije, kao što je kupola s jednim kružnim otvorom na desnoj strani srednjeg jarbola. Sistem na novim fotografijama ima veliki otvor blende na levoj strani i pravougaoni otvor blende na desnoj strani. To sugeriše da je verovatnije da se radi o kineskom sistemu Shen Nung. Verzije Shen Nunga, postavljene na kamione ili u kontejnere, bile su na tržištu u prošlosti, a sistem viđen u Teheranu mogao bi biti kontejnerska varijanta tog sistema.