narančasto upozorenje

Stiže olujna i orkanska bura te osjetno zahladnjenje

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
vjetar
Foto: Meoteoalarm
Meteoalarm
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
vjetar i kiša
16.01.2016.
u 12:14
U 11 sati Zagreb je ostao u negativnim vrijednostima, odnosno temperatura je iznosila -1.5 °C, u Zavižanu je bilo -7.9 °C, u Karovcu -1.8, a temperatura u cijeloj zemljii nije prešla 10 stupnjeva.
Pogledaj originalni članak

Meteorolozi su najvaljivali zahladnjenje za vikend, a mnogi su se gradovi jutros zaista "probudili u minusu".

Da nismo doživjeli, teško bi i povjerovali da smo tek nedavno boravili na gotovo proljetnim temperaturama u siječnju, a noćas su temperaturne vrijednosti većinom bile ispod ništice.

Prema mjerenjima DHMZ-a u 8 sati, u Zagrebu je temperatura mjestimice pala i na -2.4°C, u Krapini na -4°C, u Varaždinu na -2°C, u Daruvaru, Bjelovaru i Sisku na -1°C, u Slavonskom Brodu i Karlovcu na -2°C, u Ogulinu na -4°C, u Gospiću na -3°C, u Pazinu na -5.5°C, a u Zavižanu na -8.3°C.

U 11 sati Zagreb je ostao u negativnim vrijednostima, odnosno temperatura je iznosila -1.5 °C, u Zavižanu je bilo -7.9 °C, u Karovcu -1.8, a temperatura u cijeloj zemljii nije prešla 10 stupnjeva.

Meteoalarm izdao upozorenje

Meteoalarm je izdao narančasta upozorenja za područje Istre, Primorsko-goranske županije te većinu Dalmacije. Na tim se područjima očekuju olujni i orkanski udari bure.

Srednja brzina vjetra prelazit će 40 kilometara na sat, a najjači udari vjetra kretat će se brzinom od 90 do 130 kilometara na sat.

Foto: Meoteoalarm

Vrijeme danas

Danas će na sjevernom Jadranu i u sjeverozapadnoj unutrašnjosti biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. U gorju kao i u Slavoniji te Dalmaciji bit će oblačnije, a povremeno može pasti malo snijega u unutrašnjosti i kiše u Dalmaciji. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren, povremeno i jak sjeverac, koji će u gorju imati olujne udare. Na Jadranu će jačati bura, koja će do kraja dana posvuda imati olujne, a u Velebitskom kanalu i orkanske udare. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -5 do -2, u gorju i malo niža, a na Jadranu od 2 do 7°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od -1 do 4, a na Jadranu od 6 do 10°C, javlja portal Vrijeme.net

Vrijeme sutra

U nedjelju u većem dijelu zemlje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti više oblaka uz mogućnost za malo kiše, uglavnom u južnoj Dalmaciji, odnosno snijega u gorju i Slavoniji. Bit će vrlo vjetrovito. U unutrašnjosti će puhati jak sjeverac, u gorju s olujnim udarima, a na Jadranu olujna bura, povremeno s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -8 do -3, a na Jadranu od 0 do 5°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od -2 do 2, a na Jadranu od 3 do 8°C. Osjet hladnoće bit će dodatno pojačan vjetrom.

Problemi u prometu

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) otvorene su samo za osobna vozila. Obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27).
Na mostu dr. F. Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i  Svete Marije Magdalene dodatno je  zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila), javlja HAK.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u unutrašnjosti. Zbog niskih je temperatura moguća poledica posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.
Zbog vode na kolniku zatvorena je županijska cesta ŽC3156 Žažina-Mala Gorica i ŽC3195 kod mjesta Gračanica Šišinečka.

Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, a na čvoru Sveti Rok uz privremenu regulaciju prometa na silaznom kraku iz smjera Zagreba prema naplatnim postajama Sveti Rok.

>> Iznadprosječne temperature i južina, od srijede opet zima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.