VJETAR DO 130 KM/H

Stiže promjena vremena: Kiša i snijeg i crveni meteoalarm za jednu regiju

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Platak od jutra prekriven snijegom
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Otežan promet na Trpimirovoj obali zbog visokih valova
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Orkanska bura na širem zadarskom području
20.11.2023.
u 09:58
Južina je ovih dana u jačanju, no nije bilo nikakvih upozorenja DHMZ-a niti upaljenih alarma. Ipak, situacija ovog utorka znatno će se promijeniti
Pogledaj originalni članak

Umjereno, ponegdje i pretežno oblačno bit će u Hrvatskoj, uz malo kiše uglavnom od sredine dana mjestimice na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici, a u noći kiša u većini krajeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak. Vjetar će biti uglavnom slab, ponegdje umjeren jugozapadni. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, zatim jugo, navečer u jačanju. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 11 do 16, u Dalmaciji i do 18 Celzijevih stupnjeva.

Južina je ovih dana u jačanju, no nije bilo nikakvih upozorenja DHMZ-a niti upaljenih alarma. Ipak, situacija ovog utorka znatno će se promijeniti – u Hrvatskoj će biti upaljeni alarmi razne kategorije, a jedini u ''zelenom'' bit će Slavonija i središnja Hrvatska. Od karlovačke regije pa sve do Jadranskog mora bit će upaljen žuti alarm zbog najavljene obilne kiše, grmljavinskog nevremena te vjetra s udarima i do 110 km/h, dok će za područje Kvarnera i zapadne obale Istre vrijediti narančasto upozorenje zbog vjetra.

Najdramatičnije će biti na području Velebitskog kanala, gdje se uz crveni Meteoalarm očekuju udari juga koji će okrenuti na buru s brzinom i do 130 km/h. Ipak, ne očekuju se temperature ispod ništice.

Kao što i sama upozorenja najavljuju, ovog utorka očekuje se pretežito oblačno s kišom. Grmljavina se očekuje na dijelovima Jadrana, dok se u višem gorju očekuju susnježica i snijeg, najavljuje DHMZ. Poslijepodne na zapadu i sjeveru prestanak kiše, moguće i djelomično razvedravanje. Puhat će slab i umjeren, na udare ponegdje jak sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo te jugozapadnjak, potom bura, najprije na sjevernom dijelu. Temperatura u unutrašnjosti uglavnom od 5 do 10°C, a na Jadranu između 12 i 17°C.

POVEZANI ČLANCI:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
Maksimiliano
11:27 20.11.2023.

pa kakve su ovo klimatske promjene kada pada snijeg po zimi ...