30 u hladu

Stižu paklene vrućine, osvježenje tek za vikend

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
09.06.2014.
u 09:22
Krajem četvrtka i oko petka raste mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom pa treba imati na umu da neće biti posve stabilno
Pogledaj originalni članak

Iako su visoke temperature već ovaj vikend zavladale Hrvatskom u ovom tjednu bit će još toplije, javlja Crometeo.hr i donosi prognozu za ovaj tjedan:

Sunčano i vruće vrijeme sigurno će se nastaviti i u ponedjeljak, a i tijekom utorka. Temperatura zraka posvuda bi trebala prijeći 30 Celzijevih stupnjeva u hladu! Bitno je znati i da će UV indeks, mjera štetnog Sunčeva zračenja, biti vrlo visok, što znači da treba izbjegavati boravak na izravnom suncu između 10 i 17 sati ili se adekvatno zaštititi. Našim starijim sugrađanima i kroničnim bolesnicima preporučujemo da dnevne aktivnosti obave ujutro i predvečer, a ne za vrijeme najveće vrućine. Treba uzimati dovoljno tekućine, najbolja je obična voda, i ne treba pretjerivati s masnom i teškom hranom.

Još malo toplije vjerojatno će biti i u srijedu i četvrtak. Mogla bi se malo povećati i sparina, a ono što je neugodno jest da bi i noćni sati trebali biti topliji i sparniji pa će se navečer teže i sporije hladiti. Ovakvo vrijeme teško je i ljudima, ali i biljnom i životinjskom svijetu.

Krajem četvrtka i oko petka raste mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom pa treba imati na umu da neće biti posve stabilno. Ti pljuskovi obično su lokalnog karaktera. S njima bi trebalo i malo osvježiti. Nadajmo se da neće biti nevremena, što je u ovakvim situacijama moguće.

Vjerojatno će zato tijekom vikenda biti promjenjivije i osjetno svježije. Povremeno je moguća kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom. Temperatura zraka posvuda će biti ispod 30 stupnjeva, a možda padne čak i malo ispod 25°C.

Na Jadranu suho

U ponedjeljak će u većini krajeva biti pretežno sunčano i suho. U dijelu srednje, a osobito u južnoj Dalmaciji, u poslijepodnevnim satima doći će do prolaznog jačeg razvoja oblaka i lokalnih pljuskova i grmljavine. Noću će puhati slaba, rijetko gdje i umjerena bura, podno Velebita bura će biti pojačana. Danju će na većem dijelu obale puhati slab maestral, samo u podvelebitskom kanalu slaba do umjerena bura. Bure će poslijepodne biti i u južnoj Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 35°C.

U utorak će u većini predjela biti pretežno sunčano i suho. Poslijepodne većinom u Dalmatinskoj zagori i samo ponegdje uz obalu Dalmacije može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura. Danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 35°C.

Pretežno sunčano očekuje nas tijekom srijede. Poslijepodne u Dalmatinskoj zagori može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noći će biti tihe ili uz slabu buru, danju će puhati slab do umjeren maestral koji će poslijepodne na moru Dalmacije prolazno biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C.

U četvrtak u većini predjela pretežno sunčano i suho. Poslijepodne u zaobalju, a osobito u zaleđu Kvarnera, može biti prolaznih pljuskova i grmljavine. Noću će puhati burin, danju slab maestral. Navečer na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura. Bit će vruće, ponegdje i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36°C!

U petak pretežno sunčano i u većini krajeva suho. Poslijepodne su u zaobalju i samo ponegdje uz obalu mogući slabi i prolazni pljuskovi. Na sjevernom Jadranu ujutro umjerena, ispod Velebita i jaka bura, danju će okrenuti na slab sjeverozapadnjak. U Dalmaciji noću burin, danju slab maestral. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 35°C.

Subota će biti djelomično sunčana, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom će u drugom dijelu dana, uz prolazno više oblaka biti grmljavinskih neverina. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, jača ispod Velebita. U Dalmaciji će puhati noću slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu najviše dnevne temperature bit će od 2 do 4°C niže u odnosu na petak, u Dalmaciji tek neznatno niže.

U nedjelju će posvuda biti manje stabilno u odnosu na prethodne dane. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Pri tome se ponegdje ne može isključiti mogućnost nevremena. Na sjevernom Jadranu ujutro će biti jake, podno Velebita i olujne bure. U Dalmaciji noću slaba do umjerena bura, danju slab vjetar južnih smjerova. Posvuda svježije, za oko 5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na prethodne dane!

>> Prava ljetna nedjelja: Metković se 'prži' na 34 stupnja Celzijevih!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.