PONEGDJE I CRVENI METEOALARM

Civilna zaštita izdala upozorenje: 'Od Zadra do Splita moguć olujni vjetar i tuča'

Foto: Ivan Futač
Grmljavina u Zagrebu
Foto: Screenshoot
Foto: DHMZ
Radarski prikaz nove oluje
Foto: DHMZ
Autori Vecernji.hr, Hina
22.07.2023.
u 17:17
Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za sjeverni Jadran, a osobito Istru, gdje je moguć jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča.
Pogledaj originalni članak

Zbog oluje koja se formira na području Slovenije, DHMZ je za Riječku regiju promijenio meteoalarm iz narančastog u crveni. Na snazi je i dalje narančasto upozorenje na grmljavinu za Zagrebačku, Osječku, Gospićku i Karlovačku regiju. Iz Ravnateljstva civilne zaštite građane mole da budu na oprezu te poduzimaju mjere samozaštite. 

Foto: Screenshoot

Prema Arsu, moguće je snažno nevrijeme, s tučom te udarima vjetra i groma. U Zagrebu povremeno odjekuje jaka grmljavina. 

19.20 - "Kiša je lagano padala i onda se smirila, samo kako bi krenuo prolom oblaka. Izgledalo je kao da se sam svemir naljutio na nas", kazala nam je čitateljica iz Zagorja. 

18.10  - O nevremenu se oglasilo i ravnateljstvo Civilne zaštite: "DHMZ je izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za srednji Jadran na potezu od Zadra do Splita te južne otoke moguć je prolazno jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča" 

Ovaj put oluje se formiraju nad Slovenijom, a njihov položaj i vrijeme nastanka bit će još teže predvidjeti nego u petak, kada su se olujni sustavi formirali nad susjednom Italijom i kretali prema našem području, javlja Arso.

Od 18 sati u petak do 6 sati u subotu, zbog nevremena na terenu su bile 32 slovenske vatrogasne postrojbe. Zabilježena su 102 incidenta od kojih se 39 dogodilo na području regionalnog središta Slovenj Gradec, 25 na području Celja, 17 na području Ljubljane, a 14 na području Kopra.

Foto: DHMZ

Vatrogasci su uglavnom uklanjali srušena stabla i prekrivali uništena krovišta kuća i zgrada  te ispumpavali oborinske vode iz zgrada. Uslijed obilnih kiša stvorile su se veće bujice te su narasli vodostaji koji su plavili objekte i prometnice. Aktiviralo se i nekoliko klizišta, izvijestila je Uprava za zaštitu i spašavanje.

Najteže je, javlja STA, bilo na području Črnega na Koroškem, gdje su poplavljene mnoge kuće, a zbog opasnosti od odrona aktivirana je i sirena za opću opasnost te je evakuirano oko 50 ljudi, koji su se u petak navečer uspjeli vratiti svojim domovima.

Vlada RH: Sve službe usmjerene na pružanje pomoći stanovništvu na stradalim područjima

Istovremeno iz Vlade RH objavili su da su sve službe usmjerene na pružanje pomoći stanovništvu na stradalim područjima.  Radi koordinacije svih aktivnosti u otklanjanju posljedica snažnog olujnog nevremena koje je pogodilo velik dio Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s članovima Vlade, županima stradalih županija te predstavnicima svih nadležnih službi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je zahvalio svim sastavnicama domovinske sigurnosti i lokalnoj zajednici, osobito vatrogascima, policajcima, zdravstvenim djelatnicima, vojnicima, pripadnicima civilne zaštite, HGSS-ovcima, komunalnim službama, kao i svim volonterima koji pomažu u otklanjanju posljedica olujnog nevremena. Predstavnici županija i nadležnih službi izvijestili su o dosad utvrđenim štetama na privatnoj imovini, javnoj infrastrukturi, poljoprivrednim i šumskim površinama te gospodarskim objektima.

Na sastanku je zatraženo od svih župana i lokalnih stožera da žurno podnesu sve dodatne zahtjeve za interventnim snagama, opremom, građevinskim materijalom i drugim potrepštinama, kako bi se što prije pomoglo stanovništvu i normaliziralo stanje na terenu. Prioritet je otklanjanje šteta na elektro-distribucijskom sustavu kako bi se u što kraćem roku uspostavila redovna opskrba električnom energijom.

Kao i u slučajevima ranijih prirodnih nepogoda velikih razmjera, Vlada će pružiti financijsku i svaku drugu pomoć županijama i stanovništvu u saniranju nastalih šteta. Stoga je zatraženo od predstavnika županija da u okviru područja njihovog djelovanja izrade preliminarnu procjenu šteta kako bi se pomoć mogla uputiti što žurnije. Predsjednik Vlade apelirao je na sve dionike da u svom djelovanju budu maksimalno agilni, koordinirani i usmjereni prema potrebama građana na stradalom području, a pritom će Vlada, svi njezini resori i nadležne službe biti na raspolaganju cijelo vrijeme.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek izvijestila je da je ovoga tjedna Hrvatsku poharala grmljavinska oluja koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Na sastanku su uz predsjednika Vlade i članove Vlade, sudjelovali gradonačelnik Zagreba te župani i predstavnici Karlovačke županije, Sisačko-moslavačko županije, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Virovitičko-podravske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske županije i Istarske županije. Prisustvovali su i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog inspektorata, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda, Robnih zaliha, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatskog crvenog križa.

POVEZANI ČLANCI: 

 

>>VIDEO Novigrad: Vjetar u autokampu Sirena iščupao na desetine stabla

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LU
Lukeruk
18:16 22.07.2023.

Bando crvena

SO
Sotony
13:52 23.07.2023.

J.. Vas