Porošenko prisegnuo

Stjepan Mesić: Nisam posrednik između Kremlja i Kijeva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Stjepan Mesić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko Ukrajina
07.06.2014.
u 22:12
Stjepan Mesić u Kijevu je bio izaslanik predsjednika Ive Josipovića na ustoličenju Petra Porošenka.
Pogledaj originalni članak

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bio je među uzvanicima – ukupno je tu bilo 56 delegacija – na inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka u Kijevu.

Iako se špekuliralo da bi Mesić mogao pokušati posredovati između Kremlja i Kijeva, bivši predsjednik kaže da to nije istina.

Bogatun i političar

– Ovamo sam došao kao izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića i predstavljam Hrvatsku – kaže Mesić. Dodaje da je Porošenko govorio o decentralizaciji Ukrajine koja mora ostati cjelovita. Porošenko je dosad bio poznat kao bogatun i kao političar, kao kralj čokolade i osoba koja stoji iza Kanala 5, TV kuće koja je stala iza prosvjednika na Majdanu čim su 29. studenoga prošle godine počeli prosvjedi. Dio govora, koji je odmah dobro ocijenjen na društvenim mrežama, držao je na ruskom pozivajući pobunjenike na istoku da polože oružje.

– Razgovor s razbojnicima i ubojicama nije naš put – rekao je Porošenko optuživši bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča da organizira pobunu na istoku Ukrajine.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Janukovič je u potpunosti odgovoran za situaciju na istoku – rekao je Porošenko. Kaže i da je Putinu (u petak su se sastali u Normandiji) jasno rekao da će Krim uvijek biti ukrajinski. Dok je trajala svečanost u Kijevu, gdje je bio i američki potpredsjednik Joe Biden te 23 šefa država, vlada i parlamenata, na istoku su separatisti osvojili nekoliko graničnih prijelaza. A Kremlj je zapovjedio svojoj sigurnosnoj službi FSB-u da nadzire granicu i ne dopusti ilegalne prelaske. Porošenko je obećao i koridor za ruske borce koji se žele vratiti u Rusiju kao i amnestiju za sve pobunjenike koji nisu počinili zločine.

– Ne želim rat. Ne želim osvetu iako je ukrajinski narod podnio golemu žrtvu – rekao je Porošenko.

Hoće li Rusija priznati novu vlast?

Demokratske reforme, gospodarski razvoj i smirivanje kriza na istoku zemlje teme su razgovora između američkog potpredsjednika Bidena s Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom. Među gostima na ustoličenju bio je i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji je na čelu Bjelorusije već dvadeset godina, Rusiju je predstavljao veleposlanik u Kijevu Mihail Zurabov, a Srbiju šef diplomacije Ivan Mrkić.

Hrvatski izaslanik Mesić u ukrajinskom parlamentu, gdje se svečanost održala, sjedio je uz ostale bivše predsjednike, među njima je bio i bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski. Dan prije inauguracije u Normandiji su razgovarali američki i ruski predsjednik. Barack Obama rekao je Putinu da smirivanje krize ovisi o tome hoće li Rusija potpuno priznati novu vlast u Kijevu.

>>'Kralj čokolade' prisegnuo kao novi predsjednik Ukrajine

>>Viktor Orban za autonomiju Mađara, Ukrajina žestoko protiv

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

GO
Gomila
22:31 07.06.2014.

cekam dan da ovaj lopov odleti iz hrvatske zauvjek

Avatar Feniks
Feniks
22:39 07.06.2014.

Mesić je "uspješno" posredovao u ratu između njegova intimusa Gadafija i Gadafijevih protivnika. Osobno čekam da Finska raspiše tjeralicu za ovim likom.

XA
xaron
22:41 07.06.2014.

Savjetnici Jovic i Perkovic savjetovali su Ivu da pošalje Mesića u Ukrajinu... Jako, jako loš potez Ive koji ga može stajati gubitka velikog broja glasova. Mesić je ipak osumnjičen od Finaca da je primao mito u afere Patria. Ako je ovim Ivo htio pokazati da stoji iza Mesića u toj aferi svašta se može zaključiti .