Kolumna

Što će učiniti Milanović ako Božo Petrov poželi biti predsjednik Vlade?

Foto: Grgur Žučko/pixsell
Što će učiniti Milanović ako Božo Petrov poželi biti predsjednik Vlade?
09.11.2015.
u 17:05
Milanović je spreman Petrovu ponuditi puno više nego Karamarko. Mjesto potpredsjednika Vlade sigurno
Pogledaj originalni članak

Ako već prvu rundu šef SDP-a Zoran Milanović i nije uspio dobiti – nemali broj SDP-ovaca naime smatra kako se zaostatak za HDZ-om od nekoliko mandata (s koliko misle da će dočekati jutro) mora gledati više kao uspjeh a puno manje kao poraz – sigurno je da u drugu rundu meča protiv šefa HDZ-a Tomislava Karamarka ulazi s vrlo dobrim izgledima za ukupnu pobjedu. Dakle, vrlo dobrim šansama da SDP prvi uspije skupiti parlamentarnu većinu.

Naravno, sve oči SDP-ovaca i njihovih koalicijskih partnera uprte su u MOST i Božu Petrova koji je ostvario ogroman uspjeh i kojemu Milanović mirne duše zapravo može (i mora) zahvaliti. Jer da MOST nije osvojio toliko mnogo glasova sigurno bi u drugu rundu Karamarko ušao s puno većom razlikom nad SDP-ovom koalicijom u broju mandata, a možda bi razlika bila tolika da bi SDP bio nokautiran već sinoć.

Naime, sigurno je da je MOST više glasova uzeo HDZ-u nego SDP-u, kao što je za pretpostaviti da Milanovićev SDP ima veće šanse dogovoriti se sa MOST-om nego Karamarkov HDZ. Jer, ne zaboravimo da je Petrov i njegov MOST nastao kao pokret otpora u sredinama kojima je drmao ili HDZ ili neka druga HDZ-u bliska opcija. Eklatantan primjer su Petrovov Metković i Omiš gdje je Ivan Kovačić kao nezavisni kandidat za gradonačelnika pobijedio HDZ-ovog gradonačelnika. Karamarko se strašno zamjerio i Dragi Prgometu, špic-kandidatu MOST-a u prvoj zagrebačkoj izbornoj jedinici, kojeg je šef HDZ-a de facto izbacio iz stranke, premda je Prgomet bio njegov zamjenik.

Osim toga, Milanović je vjerojatno spreman Petrovu ponuditi puno više nego Karamarko. Mjesto potpredsjednika Vlade sasvim sigurno. Ali ovdje ne mislimo samo na kadrovske koncesije, već i na dogovor oko nužnih reformi koje MOST stalno zaziva i za koje se kune da će biti preduvjet za podršku bilo kojoj Vladi; onih istih reformi koje bi SDP-ova koalicija u idućem mandatu ionako bila primorana pokrenuti zbog pritiska javnosti ali i Bruxellesa zbog ogromnog državnog duga koji postaje omča oko hrvatskog vrata i - ako se ne počne smanjivati – dugoročna prepreka značajnijeg gospodarskog rasta. 

Milanović je već sinoć u svom govoru Petrova, Kovačića, Prgometa i njihove “mostovce” potpuno otvoreno pozvao na razgovor, zapravo na dogovor oko reformskog paketa za iduće četiri godine i zajedničkog vođenja Vlade i države. Uostalom, SDP-u i premijeru Zoranu Milanoviću i ne preostaje ništa drugo ako žele nastaviti voditi državu još četiri godine jer na ljevici su birači sve izvan SDP-ove koalicije poslali u političku mirovinu – ORaH Mirele Holy je potpuno podbacio, a bivši predsjednik Ivo Josipović je doživio katastrofalni poraz. Na ljevici je preživio još samo IDS sa svoja tri ili četiri mandata i SDSS sa još tri mandata. Oni će se vjerojatno lako dogovoriti sa SDP-om ali to Milanoviću jednostavno nije dovoljno za drugi mandat... Treba mu MOST

Osim toga, sve da su jučerašnji izbori završili i puno povoljnije za SDP, Zoran Milanović bi morao nazvati Božu Petrova i dogovoriti ozbiljni sastanak. Jer, naprosto se ne može ignorirati volja tisuća i tisuća građana koji su svoje glasove dali Mostu-u, a koji ukupno vrijede čak 18-19 mandata.

Na koncu nameće se još jedno pitanje: Što će učiniti Milanović ako Petrov poželi biti premijer? Bi li suspregnuo svoj ego ili riskirao da na toj poziciji iduće četiri godine gleda mrskog mu Tomislava Karamarka?

>>Petrov: Ovo nije pobjeda niti jedne stranke, Hrvati su pokazali do čega im je stalo

>>Božo Petrov: Budimo spremni na žrtve bez kalkulacija i gradimo zajedno bolju Hrvatsku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

NE
nemanatrag
17:41 09.11.2015.

Cilj svake politike je vlast kako veli Machiavelli....ne može se u politiku ući a ne htjeti vladati.Sabor nije franjevački samostan...Maske će pasti prije ili kasnije kad prorade apetiti,ambicije i strasti i ekipa Mosta izgubi nevinost i postane slična svim ostalima....

DO
downunder
17:19 09.11.2015.

Ako Prgomet ili Petrov postanu premjeri Zokiju treba ponuditi mjesto ambasadora u Beogradu ili Budimpešti.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:48 09.11.2015.

Most mora gurati HDZ prema desno i dok god to radi postojati ce. Onog trenutka kad HDZ krene ponovo prema centru, Most kao stranka nestaje.