Ekskluzivno

Što je Hrvatska u Bruxellesu rekla članicama EU za Srbiju

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Hrvatski ministar Miro Kovač više puta naglasio da Srbija ne može suditi hrvatskim državljanima
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Hrvatski ministar Miro Kovač više puta naglasio da Srbija ne može suditi hrvatskim državljanima
02.06.2016.
u 19:12
Službeno hrvatsko stajalište koje je izneseno pred predstavnicima svih država članica u Bruxellesu kritizira Beograd
Pogledaj originalni članak

Bez obzira na to što je Hrvatska dala pristanak za otvaranje razgovora o definiranju mjerila koja Srbija mora ispuniti za 23. poglavlje, pravosuđe i temeljna prava, naglašavamo da se taj pristanak ni na koji način ne može interpretirati kao podrška ili pristanak na srbijanski zakon o nadležnosti u suđenjima za ratne zločine, po kojem Srbija uzima pravo na procesuiranje zločina s područja bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve. Srbija mora prilagoditi zakonodavstvo i praksu u procesuiranju ratnih zločina s europskim i međunarodnim pravnim standardima. Neprihvatljive kvalifikacije u tom zakonu dovode u pitanje srbijansku predanost implementaciji akcijskog plana za 23. poglavlje, koje će biti subjekt monitoringa i evaluacije u daljnjim etapama tog procesa.

Glavna je to teza službenog hrvatskog stajališta koje je u Bruxellesu u srijedu izneseno članicama EU. Večernji list je ekskluzivno iz izvora u Bruxellesu dobio uvid u dokument u kojem se diplomatskim rječnikom kaže da – iako postoji politički dogovor da se proces nastavi – Hrvatska ne odustaje od zahtjeva za prilagodbu srbijanskog zakona te da to ostaje uvjet bez kojeg nema ni definiranja mjerila ni otvaranja, a kamoli zatvaranja 23. poglavlja.

Proširenjem jurisdikcije na susjedne države, Srbija je stvorila neprihvatljivu, dosad nepoznatu i nelegalnu situaciju, kaže se u službenom dokumentu. Sporni članak srbijanskog zakona nije samo u suprotnosti s principima vladavine prava, međunarodnog prava i međunarodnog kaznenog zakona već predstavlja i ozbiljnu prepreku regionalnog suradnji i dobrosusjedskim odnosima budući da diskriminira određene europske države te se bazira na političkom i pravnim kvalifikacijama koje sprečavaju pomirbu i regionalnu suradnju.

Srbija mora prilagoditi zakonodavstvo i praksu u procesuiranju ratnih zločina s europskim i međunarodnim pravnim standardima, što uključuje i napore da se izbjegne sukob jurisdikcija, nadalje se kaže te dodaje kako će Hrvatska motriti napredak Srbije u tom polju.

Uz taj zahtjev, Hrvatska i dalje traži punu suradnju Srbije s Haaškim sudom i naglašava kako “postoje ozbiljne zabrinutosti” oko te suradnje, što je i istaknuto i u službenim pismima s tog suda. Kad je riječ o pravima hrvatske manjine u Srbiji, Hrvatska pak kaže kako se, uz poštivanje akcijskog plana koji je Srbija donijela, mora inzistirati i na primjeni sporazuma koji su za Srbiju pravno obvezujući. Hrvatska, inače, inzistira na tomu da Srbija primjenjuje bilateralni sporazum o manjinama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:50 02.06.2016.

hehe mislim da i Srbi znaju kavog vraga ima EU, da po Hrvatskoj neće vidjeti EU do 2050.

PI
pinkec
00:57 06.06.2016.

Srbijanski ministar odgovorio Kovaču: "Srbija je svoje fakultete završila još 1217. i 1804", samo što mi niti EU, ne priznaje te divlje diplome!

DU
Deleted user
14:13 06.06.2016.

Sve vas koji pišete ovakve gluposti, bilo da ste iz HR i SR trebalo bi sakupiti na gomilu, odvesti na neko ravno polje, dati vam batine da se medjusobno pomlatite jer od vas nikakva vajda. I jedni i drugi smo bedni i jadni i to ce tako ostati jos dugo godina i svaka susa drzava ce moci da se izivljava i na vama i na nama. To sto ste vi u EU, koliko vidim, poslednje dve godine su za HR bile jako neuspesne, pa ne razumem na cemu vi to bazirate vasu "superiornost". Koliko vidim, rat je uništio tržište, industriju, a onada je došla mama Merkelica i još dodatno pogasila neke fabrike, brodogradilišta, da ne pričamo o pokradenim parama, farbanju tunela na auto putevima........ I još nešto! Srbi ne žele EU, to treba da vam svima bude jasno pa se manite te teme