politika/analiza

Što je kazna za političare: Remetinec ili poraz na izborima?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Što je kazna za političare: Remetinec ili poraz na izborima?
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
25.02.2012.
u 17:00
Teško je povući crtu između političke i kaznene odgovornosti u slučajevima kao što su INA-MOL ili HEP-TLM_Aluminij Mostar.
Pogledaj originalni članak

Gdje je granica između kaznene i političke odgovornosti? Zašto je u slučaju HEP optužnica podignuta samo protiv predsjednika uprave Ivana Mravka, Damir Polančec je – u sporno vrijeme ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade, postao svjedok? Zašto krivnje nije razriješen i bivši premijer Ivo Sanader, nego se protiv njega i dalje vodi istraga za prodaju struje Aluminiju Mostar preko šibenskog TLM-a – i to po načelu kupi skupo, a prodaj jeftino, što je HEP stajalo 650 milijuna kuna gubitaka? Je li uopće slučaj HEP – odnosno prodaja struje TLM-u te Aluminiju Mostar, kriminalni aranžman iz mandata vlade Ive Sanadera ili je posrijedi politički potez koji je ekonomski bio katastrofalan za HEP, ali su zato politički učinci bili jako dobri?

– Taj je slučaj bio politički koristan jer je spašeno tisuće radnih mjesta – kaže potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, koji je neko vrijeme i sam bio uključen u taj predmet. No, Hebrang dodaje da time što tvrdi kako je aranžman zbog kojeg je Mravak već na sudu, a Sanader pod istragom, politički dobar potez, ne implicira da u njemu nema kaznene odgovornosti.

– Političar ipak ne smije potpisati dokument ako je on protuzakonit – ograđuje se Hebrang.

Nobilo prebacio lopticu

U svibnju 2010. godine, kada su se zahuktale istrage protiv Damira Polančeca (a još nismo znali da slijedi Sanader), njegov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo je u nekoliko medijskih istupa uspio lopticu u slučaju HEP s kaznenog prebaciti na politički teren. Barem za javnost.

– Ako je Polančec kazneno odgovoran, onda je odgovorna i cijela Vlada pa i predsjedništvo HDZ-a – poručivao je Nobilo.

Efekt je bio postignut. Vlada Jadranke Kosor, pa i ona sama, počela se brinuti za vlastitu sudbinu. Nelagoda zbog kaznenog progona visokog vladina dužnosnika i sve više USKOK-ovih istraga u vezi s poslovno–političkim odlukama nelagodu su počele širiti i na direktore javnih poduzeća. No, nepune dvije godine poslije, Polančec se uspio izvući u predmetu HEP. Od optuženika postao je svjedokom.

Ali od optužnice protiv Polančeca nije se odustalo zato što je USKOK zaključio da je njegova odgovornost kao potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva politička, a ne kaznena. Presudan je zaključak tužitelja da Polančec nije imao autoritet u Vladi potreban da nametne svoje stavove i odluke. Sav autoritet bio je koncentriran kod Sanadera, a on je, smatraju u USKOK-u, nametao svoje odluke cijeloj Vladi, pa tako i aranžman HEP-a s TLM-om i Aluminijem. To je razlog što je Polančec svjedok, a protiv Sanadera se i dalje vodi istraga.

>> Cijelu priču pročitajte u Obzoru u subotnjem tiskanom izadnju Večernjeg lista

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

TO
Toni50
17:20 25.02.2012.

Ivanka Toma konačno da je novinarki dozvoljeno da slobodno piše i misli i da smije da supita zašto se mulja pa to vidi 90% imalo obrazovanog stanovništava . Da stvar smrdi naveliko i da je jasno da se vodi politički proces . Što če i strana javnost i novinari zapaziti padne li neka osuda protiv vrhunskog političara Dr. Ive Sanadera kojem je do sda nemoguće išta kriminalno dokazati osim optužbih kriminalaca . kao ono ; On me je sve napuntal i sve sam njemu dal kaj sam kral !!!

TO
Toni50
17:23 25.02.2012.

Ivanka zaboravi nadopisati sitnicu Slučajevi iz svijeta: Tko je zloupotrijebio vlast? Ukrajina: bivša premijerka Julija Timošenko osuđena je na sedam godina zatvora jer je bez suglasnosti vlade odobrila potpisivanje ugovora o uvozu plina od ruskog Gazproma po visokoj cijeni. Protiv nje podignuta je i nova optužnica za izbjegavanje poreza i prikrivanje prihoda. Zato se žali cijela EU traži da se je pusti Kao i dio kongresmena iz Amerike jel je za njih nevina ! A i mnoge udruge za prava čovjeka u zemlji i van nje ...

KU
kukuriku
17:19 25.02.2012.

..najbolje da Politicari iznajme za savjetnike-Vracáre,..jer samo one mogu predviditi Ekonomsku situaciju u svitu, a ne Burze po kojima se vrsí ponuda-potraznja...i neki \"rockefeler\" se okoristi...(bez vracáre , ali uz spijuniranje)!!