ZANIMLJIV POPIS

FOTO Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Foto: Reuters
Nuklearno oružje
Foto: TUCKER CARLSON NETWORK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin speaks during an interview with U.S. television host Tucker Carlson, in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin visits the naval base in the northern city of Severodvinsk
Foto: /XINHUA
Antartika: Istraživa?ki brod 'Snow Dragon' nalazi se 44 kilometara od baze
Foto: Rong Qihan
Antartika: Kineski ekspedicijski tim proslavio uspješno slijetanje zrakoplova Snow Eagle 601
Foto: MATIAS BAGLIETTO/REUTERS
FILE PHOTO: Argentines face daily race for deals as inflation soars above 100% in Buenos Aires, Argentina
Foto: Arthur Edwards/NEWS SYNDICATION
Butan: Kate i William posjetili samostan Tiger's Nest na Himalaji
Foto: Rolf Haid/DPA
?ile: Zemlja vulkana, jezera, pustinje i fjordova
Foto: RAFAEL BEN ARI
Fidži
Foto: Rafael Ben-Ari/NEWSCOM
Fidži
Foto: Patrick Pleul/DPA
Grenland
Foto: Patrick Pleul/DPA
Grenland
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Reykjavik, glavni i najve?i grad Islanda
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Reykjavik, glavni i najve?i grad Islanda
Foto: WILLY KURNIAWAN/REUTERS
Rainy season in Jakarta
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
Novi Zeland
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
Wellington Cityscape
Foto: Linda Yee
Kaapstad: Tisu?e proslavile Dan otvorenih ulica
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
FILE PHOTO: FILE PHOTO: The Limmat river and the city are seen early morning in Zurich
Foto: /NEWSCOM
Scenes from Tuvalu
07.09.2024.
u 11:23
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio Zapadu da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i da je potpuno spremna za nuklearni rat. Nuklearno oružje spremna je upotrijebiti, kaže Putin, ako suverenitet Rusije bude ugrožen.

Takve prijetnje iznova su aktualizirale pitanje koje su zemlje najsigurnije u slučaju da zaista izbije novi globalni rat izbije. Britanski mediji donijeli su listu od 12 zemalja čiji bi teritoriji mogli biti najmanje opasna mjesta u ovom katastrofičnom slučaju.

Na prvom mjestu liste, koja je sastavljena abecednim redom, nalazi se cijeli kontinent, a ne država – Antarktika. Njezino uključivanje na ovaj popis samo je po sebi razumljivo: kontinent je to bez autohtonog ljudskog stanovništva koji vjerojatno ne bi bio meta razaranja. Iduća je Argentina, koja bi mogla biti zemlja u kojoj bi velik broj stanovnika mogao preživjeti glad nakon eventualnog katastrofalnog nuklearnog rata. U Argentini je velika količina otpornih usjeva poput pšenice.

Treći je na popisu Butan koji je, nakon pridruživanja Ujedinjenim narodima, proklamirao svoju neutralnost, što bi zemlji, u kombinaciji s teško prohodnim planinskim lancima moglo dati dozu sigurnosti. Zatim slijedi Čile s najduljom svjetskom obalom koja, poput Argentine, također ima veliku količinu različitih usjeva i prirodnih resursa.

Fidži je peti na popisu – potpuno izolirana otočna država u Tihom oceanu u kojoj živi oko milijun ljudi. Najbliža susjedna država, a pojam 'susjedna' valja shvatiti vrlo uvjetno, jest Vanuatu, udaljen više od tisuću kilometara. Zemlja je bogata mineralima i ribom te bi mogla biti dobar odabir za one koji se žele izolirati od ostatka svijeta.

Na popisu se nalazi i Grenland koji također nije samostalna država, već pripada Danskoj. Vrlo je izoliran te politički neutralan, a ima i stanovništvo od samo 50-ak tisuća ljudi. Sljedeći je na popisu Island, koji se redovito smješta na vrhu zemalja prema Globalnom mirovnom indeksu, što znači da je među najmirnijim zemljama na svijetu. Island je izrazito bogat svježom vodom i drugim resursima.

Uz ove male zemlje, osma je na popisu ogromna Indonezija, sa svojih 270 milijuna stanovnika, koja se tu našla zbog svog neutralnog statusa. Zemlja posljednjih 80-ak godina slijedi nezavisnu vanjsku politiku i tvrdi da je predana stvaranju svjetskog mira. Deveti je Novi Zeland koji se također nalazi pri vrhu Globalnog mirovnog indeksa, a planinski teren na teritoriju pruža dobro utočište ljudima u slučaju eventualnog napada.

Južna Afrika svoje je mjesto na popisu našla jer je dom velikoj količini raznovrsne hrane, a ima i velike količine plodnog tla i svježe vode. Tvorci liste ističu i njezinu modernu infrastrukturu. Švicarska je također na popisu zbog svoje poznate politike neutralnosti koja traje više stotina godina. Također ju štite planine na njezinu teritoriju, kao i mnogobrojna izgrađena nuklearna skloništa. Posljednja je zemlja na popisu Tuvalu, otočna država također smještena u Tihom oceanu. U njoj živi samo 11 tisuća ljudi, i čini se da bi joj manje razvijena infrastruktura i nedostatak prirodnih resursa činio manjom metom za ratovanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.