11.000 pčelara

Što mislite, koliko godišnje proizvedemo prvoklasnog meda?

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Što mislite, koliko godišnje proizvedemo prvoklasnog meda?
26.10.2013.
u 15:16
U nas je 11.000 organiziranih pčelara koji imaju 550.000 košnica što je u prosjeku 50-tak košnica po pčelaru dok je u EU taj prosjek više od duplo manji i iznosi 17 do 20 košnica, kazao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Martin Kranjec rekao je danas u Vinkovcima gdje je nazočio proširenom sastanku Upravnog odbora Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, kako pčelari u Hrvatskoj godišnje proizvedu 7 do 8 tisuća tona najkvalitetnijeg meda koji je tražen u zemljama Europske unije gdje i odlazi višak proizvodnje.

- U nas je 11.000 organiziranih pčelara koji imaju 550.000 košnica što je u prosjeku 50-tak košnica po pčelaru dok je u EU taj prosjek više od duplo manji i iznosi 17 do 20 košnica. Cijena meda je sada zadovoljavajuća, a naše zakonodavstvo smo uskladili s EU propisima. Izradili smo elektronski katastar pčelinjaka i pčelinjih paša što našim pčelarima uvelike olakšava rad. Posebno smo zadovoljni što zadnjih godina bilježimo porast potrošnje meda u Hrvatskoj iako smo još ispod europskog prosjeka i kod nas je tek nedavno potrošnja po stanovniku prešla jedan kilogram, a cilj nam je da po stanovniku imamo barem kilogram i pol meda godišnje - kaže Martin Kranjec.

Željko Šuran, predsjednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije kaže da je u Savez udruženo 10 udruga s 400 pčelara koji godišnje proizvedu oko 500 tona meda. Godišnji prosjek po košnici je 20 do 30 kilograma. Šuran je podsjetio kako u srpnju 2015. vinkovački pčelari obilježavaju 130 godina organiziranog pčelarenja na području grada Vinkovaca i to je jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj.

>>Pčelinji proizvodi pomažu kod hemeroida i seksualnog zdravlja

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.