VAŽNO JE REĆI

Što mislite o mogućem ukidanju vojnog roka?

21.07.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Pa kaj se svi prave bedasti. Mi Hrvati smo od stoljeća sedmog ratovali s Avarima, Francima, Venecijancima, Bugarima, Arapima (knez Mislav, 9. st.), Mađarima, Turcima, Rusima (Boka Kotorska), Srbima i Nijemcima. Svi osim Avara su nas napali. Ja to ne razmem, kak se mi mislimo braniti, ako niko od nas ne bu znal pucati. Pa nije bilo stoljeća da nas netko ni napal. Svi smo mi stariji prešli strahote u JNA, pa smo postali normalni ljudi. Pa nisu valjda svi dečki danas homoseksualci?

Ivan A. Prodavić

(prosim lepo, bez e-maila)

Mislim da Hrvatska nije tako ni spremna ni jaka da bi si takav luksuz dopustila, ali smanjenje ili skraćenje obuke i vojnog roka ne bi bilo loše.

Josip Stanišić

jstanisic@t-online.de

Pametno

Marko Pravdić

marko.pravdic@tel.net.ba

Ukidanje vojnog roka je civilizacijska tekovina zapadne demokracije kojoj mi u Hrvatskoj težimo. Ekonomski gledano, potpuno opravdano. No, kako sveobuhvatno prihvatiti činjenicu ukidanja vojnog roka? Doktore, ti si plaćen da liječiš, liječi! Učitelju, ti si plaćen da poučavaš, poučavaj! Župniče, ti si plaćen da se moliš, moli! Vojniče, ti si plaćen da braniš domovinu, brani je! Neće li profesionalizacija svega ubiti i ono malo motiva u ljudskim srcima, osim motiva novca!?

Vicko Obradović

vicko.obradovic@sk.hinet.hr

Gospodin Radoš bi htio pridobiti mlade ljude za svoju stranku ne razmišljajući što dobrovoljačka vojska može i ne može. Amerikanci muku muče jer nemaju dovoljan broj dobrovoljaca. Nacilonalna garda i rezervni sastav su u službi u Iraku.

Što je najgore, mladi ljudi gube osjećaj za državu i za domovinu. Baš ih briga tko će ih braniti. Svaki mladić i djevojka trabali bi provesti određeno vrijeme u osnovnoj vojnoj obuci, da shvate da na njima leži budućnost domovine. I Rim je imao dobrovoljačke legije.

Matt Repar

repar2665@voyager.net

Služenje vojnog roka se nikako ne smije ukinuti. Čini mi se da tu prste ima preuropski lobi kojem je u interesu da ima razoružane narode unutar svoje zajednice kako bi lakše zajednica mogla kažnjavati eventualno neposlušne. Ni jednu zemlju ne može sačuvati samo plaćena vojska. Dobro se zna da je Hrvatsku spasilo to što smo kao branitelji bili obučeni da rukujemo oružjem i da se borimo. Naravno, treba prilagoditi služenje vojnog roka tako da bude primjereno vremenu i našim financiskim mogućnostima, ali nikako ne smijemo dozvoliti da nam se djeca i budući naraštaji ne znaju braniti od mogućih agresora kojih će, na žalost, biti.

Mrki

grupkomedo@yahoo.com

Pogledajte na vecernji.hr