'NEINTELIGENTNO REGULIRANJE'

Stranka austrijskog kancelara protiv EU zabrane: 'Jasno 'da' za motore s unutarnjim izgaranjem'

Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
03.06.2024.
u 23:58
Kako 'narodnjaci' gledaju na tu zabranu, izvijestili su novinare na današnjoj konferenciji za medije. I ne baš slučajno, u tjednu pred održavanje europskih izbora 9. lipnja
Pogledaj originalni članak

Danas je na poziv austrijskog kancelara i čelnika Narodne stranke Austrije (ÖVP)  Karla Nehammera u Saveznom kancelarstvu u Beču održan “auto-summit”, na kojem su se okupili predstavnici politike, znanosti i gospodarstva bliski “narodnjacima”, s ciljem da izraze svoj stav prema EU odredbi koja predviđa da nova vozila od 2035. godine moraju biti CO2 neutralna. A to znači zabranu motora s unutarnjim izgaranjem i fosilnih goriva.

Kako “narodnjaci” gledaju na tu zabranu, izvijestili su novinare na današnjoj konferenciji za medije. I ne baš slučajno, u tjednu pred održavanje europskih izbora 9. lipnja. Poruke su bile više nego jasne, a novinarima su ih priopćili uz kancelara Nehammera i njegovi stranački kolege, zemaljski poglavar austrijske pokrajine Štajerske Christopher Drexler i ministar gospodarstva Martin Kocher. Svoj stav iznio je i Christian Helmenstein, šef ekonom Udruge austrijskih industrijalaca.

Svi govornici su istaknuli da je središnja tema bila “tehnološka otvorenost”, također i u smislu “učinkovite zaštite klime”.

- Austrija je auto-zemlja i stoga se protivi zabrani za motore s unutarnjim izgaranjem - rekao je uvodno austrijski kancelar. Napomenuo je kako zabrane “ništa ne pokreću prema naprijed”. Nehammer je naglasio kako i dalje stoji iza stava da treba raditi na uštedi CO2 i zaštiti okoliša.

- Ali sve to, ne može biti na teret radnih mjesta i životnog standarda - napomenuo je dodavši: ''Radi se o pitanju, koliko smo konkurentni u usporedbi s Azijom ili SAD-om''.

POVEZANI ČLANCI:

Austrijski kancelar je rekao da “ako EU, kao jedini prostor širom svijeta zabrani motore s unutarnjim izgaranjem, to bi u svakom slučaju imalo posljedice na konkurentnost”.

- Ono što mi trebamo je tehnološki napredak umjesto ideološke zajedljivosti - poručio je prvi čovjek pokrajine Štajerske, koja je po auto-industrijskoj proizvodnji i znanstvenim istraživanjima na tom području u europskom vrhu. Ministar gospodarstva Kocher slikovito je opisao nelogičnost uvođenja EU zabrane za motore s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine, koja predviđa da nova vozila od te godine moraju biti CO2 neutralna:

- Nitko nije nikada došao na ideju da zabrani primjerice faks aparat, telefonsku govornicu i konjsku kočiju - istakao je Kocher. Dodao je kako se zabranama ne može mnogo postići.

- Suprotno, birokracija se mora smanjiti. I to masivno! - poručio je austrijski ministar gospodarstva. Ekonom Helmenstein je upozorio da se treba paziti kakve se odluke donose jer, kako je ustvrdio, “prosperitet Europe visi na svilenom koncu”.

EU - odredbu prokomentirao je kao “neinteligentno reguliranje”, koje ne samo određuje cilj nego i put kako do njega mora doći. Ono što je je kancelar Nehammer na kraju “auto - summita”  jasno dao na znanje je da “konkurentnost Europe mora svakako biti ojačana”. Uz opasku kako motor s unutarnjem izgaranjem vidi “kao dio toga”. Austrijski je kancelar posebno pozdravio odluku EU-a da 2026. godine još jednom evaluira svoju odredbu o kraju motora s unutarnjim izgaranjem.

- Tada postoji šansa za okretanje poluge u drugom smjeru - nada se Nehammer, koji se je izjasnio za “zeleno izgaranje”. Domaći mediji ističu da ono što Austriji i austrijskoj auto-industriji ide u prilog je i to što Njemačka, veliki europski i svjetski proizvođač automobila također snažno pritišće Bruxelles za ostanak motora s unutarnjim izgaranjem, koji bi mogli bili punjeni s CO2 neutralnim gorivom.  

POVEZANI ČLANCI:

AUSTRIJANCI O LJETOVANJU

List Österreich: Tjedan dana ljetovanja u Hrvatskoj? Evo kakve cijene Austrijanci mogu očekivati

Kako piše Österreich, “odmor u Hrvatskoj košta u prosjeku oko 945 eura po tjednu i po osobi, bez troškova zračnog prijevoza. Preračunato po danu, to za budžet znači otprilike 135 eura dnevno, uključujući boravak u hotelu s tri zvjezdica i hranjenju u lokalnim restoranima. U cijenu je uračunat i najam nekog malog vozila kao i sudjelovanje u nekim od omiljenih aktivnosti”.

Uz napomenu kako se EU mora preciznije pozabaviti i “alternativnim pogonskim oblicima”. Od eFuels-a preko vodika do elektro mobilnosti. Ono što austrijski mediji također ističu je da kancelar Nehammer na današnji Okrugli stol  nije pozvao ministricu za promet i zaštitu klime i okoliša Leonore Gewessler iz stranke Zelenih, koja je u vladajućoj koaliciji s narodnjacima. Dodaju, kako to mnogo govori o odnosima između narodnjaka i Zelenih i različitosti stavova po pitanju EU odredbe o zabrani motora na unutarnje izgaranje od 2035. godine.

Ono što traži austrijska Narodna stranka je “kraj rasprave o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem”, što je naišlo na burne reakcije kako nekih austrijskih stranaka tako i organizacija za zaštitu okoliša i klime. Protivnici današnjeg okupljanja u saveznom Kancelarstvu tvrde da “popularizacija motora s unutarnjim izgaranjem vodi u slijepu ulicu”. I da je današnji auto-summit narodnjaka “jeftini manevar skretanja pozornosti uoči EU izbora”.

>> VIDEO Predsjednik u prvom posjetu Brazilu: Nema pitanja oko kojih se Hrvatska i Brazil razilaze

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.