ORUŽJE

Strojnice "ero" prodane Panami - završile u Srbiji

07.02.2004.
u 00:00
U veljači 2001. preko Beograda je 100 strojnica išlo za Panamu, jesu li ondje i zadržane, može se samo nagađati
Pogledaj originalni članak

U vojnim krugovima odjeknula je vijest da su srpski specijalci naoružani hrvatskom strojnicom "ero". Budući da Hrvatska još nije izvozila vlastito oružje istočnome susjedu, pretpostavlja se da su Srbi do našeg oružja došli sporednim putem.

Šušak nudio "ero"

Ivan Glavaš, vlasnik Arma grupe, u kojoj je i poduzeće Končar-Arma koje proizvodi te strojnice, ponosan je što je i Srbija prihvatila naše oružje. I on je, međutim, u čudu kako su došli do njih.

- Jugoslavija je prvi put pokušala doći do strojnice 1997., za ministra Šuška. No, Šušak je iduće godine umro i pregovori su stali. Ne mogu vam reći koliko je strojnica završilo na inozemnom tržištu jer to je tajna, koju sam obvezan čuvati i prema tajnim ugovorima.

No, o svemu postoji dokumentacija u mjerodavnim državnim ustanovama. Znam da su strojnice prodane Izraelu, Velikoj Britaniji i MUP-u Crne Gore, a nisam siguran jesu li i Makedoniji - otkriva Glavaš.

Kad je pak riječ o Srbiji i Crnoj Gori, Glavaš napominje da su jedini kontakt sa susjednom zemljom imali 2001. godine.

- U veljači te godine preko beogradskog aerodroma isporučeno je 50 strojnica "ero" i 50 "mini era" za naručitelja iz Paname. To je oružje uredno izvedeno, a kad se jednom proda preko državne agencije RH Alan, više ga ne kontroliramo jer je na slobodnome tržištu - tumači Glavaš.

Uredna dokumentacija

U vojnim krugovima posumnjali su da je panamska tvrtka koja je kupila strojnice zapravo srpska. No sva dokumentacija bila je uredna, a iz te tvrtke govorili su kako su oružje kupili za naručitelja iz Šri Lanke.

Moguće je, međutim, da su Srbi neke od tih strojnica zadržali još na beogradskom aerodromu jer ih je s vrlo pozitivnim rezultatima testirao beogradski Vojnotehnički institut.

Moguće je, usto, da svih stotinu hrvatskih strojnica zapravo nije ni završilo u Panami nego je ostalo u Srbiji. A moguće je i to da su ih Srbi kupili od nekoga tko ih je legalno kupio od Hrvatske.

ZVONIMIR DESPOT

Pogledajte na vecernji.hr