neobjašnjena smrt

Stručnjaci ne znaju koji je plin skrivio tragediju na Jankomiru

Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
'18.09.2010., Jankomir, Zagreb - Ocevid u tvornici Portum Ferrum otrovala se i umrla dvojca muskaraca. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
'18.09.2010., Jankomir, Zagreb - Ocevid u tvornici Portum Ferrum otrovala se i umrla dvojca muskaraca. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
'18.09.2010., Jankomir, Zagreb - Ocevid u tvornici Portum Ferrum otrovala se i umrla dvojca muskaraca. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
'19.09.2010., Zagreb, Hrvatska - Dvojicu radnika otrovao je plin u firmi Portun Ferum, policijski ocevid. Gospoda u crvenom je supruga jednog od otrovanih, a gospodin sa naocalama je radnik koji je o
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
'19.09.2010., Zagreb, Hrvatska - Dvojicu radnika otrovao je plin u firmi Portun Ferum, policijski ocevid. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
19.09.2010.
u 17:00
Jedan radnik i prvi tim policajaca gotovo su pali kao žrtve nepoznatog plina ubojice. Radnici su se ugušili jer je plin istisnuo kisik .Njihova su tijela izvučena iz podruma i prevezena na obdukciju.
Pogledaj originalni članak

Zaposlenici tvrtke Portun Ferrum u subotu ujutro u podrumu tvrtke umrli su gušenjem. Upravo je to zaključio toksikolog Franjo Plavšić i to prema simptomima koje je imao Branimir S. (35), zaposlenik koji se uspio izvući, te dva policajaca koja su prvi došli na mjesto događaja.

Može se ponoviti?

– Prilično je sigurno da su muškarci umrli od hipoksije, odnosno gušenja. U prostorijama nije bilo dovoljno kisika, a preživjeli su svi imali slične simptome. Uza slabost i vrtoglavicu, osjetili su kako im se steže dušnik – objasnio je Plavšić.

On je kao toksikolog među prvima pozvan na mjesto događaja, a smatra kako je najveći problem što se još uvijek ne zna o kojem je plinu riječ i hoće li se nešto slično ponoviti.

– Nekakav je plin sigurno bio posrijedi jer je istisnuo kisik, ali na žalost, još uvijek ne znamo koji – kazao je i objasnio da je koncentracija kisika u trenutku kada su provedena prva testiranja u podrumu tvrtke pala s prosječnih 21 na samo pet posto.

– Najvjerojatnije je riječ o teškom plinu koji nagriza i zato žrtve nisu mogle disati, a velika količina plina morala je odjednom ući u prostorije kako bi u tolikoj mjeri istisnula kisik – dodao je i potvrdio kako plin nije došao iz tvrtke, nego najvjerojatnije izvana.

– I u oborinskoj kanalizaciji tvrtke koja je potpuno odvojena koncentracija kisika bila je smanjena, a i u kanalizaciji obližnjih kuća koncentracija se spustila na 14 posto.

Nisu umrli od metana

Upravo je zbog toga Plavšić inzistirao da sve osobe koje ulaze u podrum tvrtke, dok ne budu sigurni zbog čega su se ugušila dvojica zaposlenika, nose zaštitne maske za disanje.

A da je riječ o gušenju, pretpostavio je i Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, koji je događaje u Jankomiru pratio samo preko medija.

– Očito je riječ bila o plinu koji je smanjio koncentraciju kisika i doveo do gušenja – komentirao je i dodao kako ne bi bilo čudno da je upravo trulež jedan od glavnih izvora tog otrovnog plina.

Naime, u blizini tvrtke Portun Ferrum u Jankomiru nalazi se šoderica, dakle tu se iskapao kamen za betonare, ali sada je to mjesto puna smeća i ne zna se točno što se u njoj trune. Slično je i nizvodno, a kako je tvrtka blizu Save, čija se razina digla zbog poplava, moguće je i da je upravo zatrpana kanalizacijska rupa izvorište otrovnog plina.

Jedino što je zasad sigurno jest da se zaposlenici tvrtke nisu otrovali metanom ili ugljičnim monoksidom te bromidom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
20:44 19.09.2010.

da je ovo izvještaj iz neke afričke zemlje, ne bih se čudio. i od cijelog zagreba i silnih stručnjaka nitko da nije u stanju analizirati plin i otkriti o čemu se radi? a ne mogu staviti maske s kisikom i ući, to je valjda za njih znanstvena fanstastika. netko jako, jako nesposoban vodi ovu situaciju, i kad nestanu dokazi pojma neće imati što se dogodilo, i onda se cijeli jankomir može evakuirati, tko će riskirati glavu u situaciji gdje se ništa ne zna. jadne li države i jadnih stručnih službi... trebalo bi angažirati nekog javnog bilježnika ili odvjetnika da utvrdi o čemu se radi, oni su jedini dobro plaćeni.

OB
-obrisani-
20:47 19.09.2010.

nevjerojatno kako ne mogu ispitati vrstu plina ,pretpostavljam da se radi o amonijaku pošto govore da je septika jama u prostoru i kanalizacija ,dizanjem nivoja vode potiskuje se plin koji izlazi kroz šahtove i razne taložnice simptomi koje navode policajci i preživjeli radnik isto su simptomi amonijaka

MA
malena1983
20:55 19.09.2010.

Što ste svi zapeli za taj vražji amonijak?? Jeste li ikada u životu osjetili njegov smrad?? Ako jeste onda su ta pitanja suvišna jer bi se on osjetio i lako ga je identificirati..Pustite službe da rade svoj posao..pa nije život CSI da se odmah nešto identificira..