sporovi

Stručnjaci pregovaraju, ali ne o malim štedišama Lj. banke!

Foto: Arhiva VL
Stručnjaci pregovaraju, ali ne o malim štedišama Lj. banke!
19.09.2012.
u 07:05
Ključno je pitanje treba li Slovenija vratiti novac koji je hrvatska država vratila štedišama Ljubljanske banke
Pogledaj originalni članak

Zbog 545 milijuna DEM teškog spora između Hrvatske i Slovenije zbog Ljubljanske banke jučer su se sastali financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić, koji kažu da im posrednici neće trebati. Započeli su inventuru događaja od 1989. godine, kako su najavili na prvom sastanku 28. kolovoza. Sastat će se ponovno za dva tjedna, a u međuvremenu će proučavati dokumentaciju.

Ključno je pitanje treba li Slovenija, odnosno Ljubljanska banka kojoj je država većinski vlasnik, vratiti novac koji je hrvatska država vratila štedišama Ljubljanske banke (uopće se ne razgovara o malim štedišama!). France Arhar, predsjednik Udruge banaka Slovenije, kaže da nitko nije prisiljavao Hrvatsku da vrati novac štedišama te ističe da je za sve devizne uloge jamčila tadašnja federacija, odnosno Narodna banka u Beogradu. Iz toga bi proizašlo, iako to Arhar ne kaže, da zapravo treba teretiti Beograd i neriješeno pitanje pljačke koju je učinio Slobodan Milošević.

Arhar kaže kako nakon raspada Jugoslavije devize nisu bile u Sloveniji nego u Beogradu te podsjeća da je Slovenija ostala u jugoslavenskom monetarnom sustavu sve do 9. listopada 1991. godine. Iz toga proizlazi da je riječ o pitanju sukcesije, ali hrvatske banke već su, kao ovlaštenice hrvatske države, pokrenule sudske sporove za povrat novca. Sudska odluka mogla bi slovenski državni proračun, ionako tanak, posve isprazniti. Hrvatska vlada krenula je u tu priču ne razmišljajući o tajmingu, ne računajući na to da bi Slovenci mogli dovesti u pitanje ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MI
mightymraz
07:28 19.09.2012.

Pratio sam neko vrijeme stvarni vezane uz ovaj problem, ali postalo mi je prenaporno spajati sve te zavrzlanije. Hrvati, slovenci, ameri, srbi, UN, EU...pa tko sve ima veze s tom lovom?

IV
Ivekivek
08:07 19.09.2012.

Nitko nema nikakve vez s tom lovom... Hrvati opet puše zahvaljujući svojim političarima...

SA
saentisch
08:53 19.09.2012.

Ovo je uistinu NENARODNA Vlada, pokazuje tako malo brige za svoje oštećene građane, pitam se KOGA i kako ovi politikanti štite i tko ih PLAĆA?