Zadnji bio 2008. godine

Stručnjak o napadima morskih pasa: 'Kod nas dolaze tri potencijalno opasne vrste'

Foto: Ilustracija/Pixabay
Stručnjak o napadima morskih pasa: 'Kod nas dolaze tri potencijalno opasne vrste'
03.07.2022.
u 13:44
Jadran je, unatoč zabilježenim napadima, označen kao u potpunosti siguran za kupanje
Pogledaj originalni članak

Nakon napada morskog psa u Egiptu, 68-godišnja žena preminula je u kolima hitne pomoći. Napad se dogodio u Sharm El Sheikhu, a morski pas otkinuo joj je ruku i nogu. Što se tiče situacije u Jadru, u posljednjih 150 godina zabilježeno je 11 smrti kupača od napada morskog psa. Posljednji od njih bio je 1974. godine.

- Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribolovac je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribolovac je nastradao, a na sreću je preživio napad - naglasio je stručnjak Alen Soldo za 24sata.  

Jadran je, unatoč zabilježenim napadima, označen kao u potpunosti siguran za kupanje

- U Jadranu stalno žive ili povremeno borave 34 vrste morskih pasa. Normalno je da ćete na moru vidjeti morske pse jer to je njihovo prirodno stanište. 99.99 posto ljudi u Republici Hrvatskoj nikada neće uživo vidjeti morskog psa. Kod nas je desetljećima dolaze tri vrste koje su potencijalno opasne za ljude. One ne žive stalno u Jadranu nego povremeno zalaze. To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina. Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom. Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu prozirnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana. Urbane legende su da morski psi prate brodove, ali to su besmislice - objašnjava Soldo.

VIDEO Pogledajte spektakularno spašavanje unesrećenog kojem se jet ski prevrnuo u nemirnom moru!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

KA
kažemja
14:13 03.07.2022.

Čovjek nikako da shvati da je more prirodno stanište morskog psa i da je on predator koji ide u potrazi za hranom.On nas ne gleda kao neprijatelje nego kao svoju lovinu.Trebali bi to uvijek imati na umu.A ne se svaki puta čuditi kad morski pas napadne čovjeka.Mi smo ušli na njegov teritorij a ne on na naš.

Avatar Nimfa
Nimfa
14:34 03.07.2022.

Ja na Jadranu susrecem sve neke nestasne morske pse koji me zele ugristi za guzu 😃

Avatar antikomunist6
antikomunist6
14:16 03.07.2022.

Jedan poštovani komentator je prije par dana napisao: loša sezona, manjak konobara, manjak gostiju, zagađeno more, morski psi....dalekovidan je spomenuti.