stručnjak za međunarodno pravo

Stručnjak za međunarodno pravo: Rusi su svjesni da neće biti privedeni licu pravde

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Predstavljanje projekta e-Pristojbe i online usluga Otočna iskaznica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Predstavljanje projekta e-Pristojbe i online usluga Otočna iskaznica
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
05.04.2022.
u 22:45
Runjić je rekao da postoje čvrste indicije da postoje dokazi o postojanju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, a postoji nekoliko pravnih putova za ostvarenje pravde - prvi je Međunarodni sud, ali za to Rusija mora dati svoj pristanak
Pogledaj originalni članak

Dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku i stručnjak za međunarodno pravo, rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku da će biti iznimno teško dokazati i procesuirati seksualno zlostavljanje počinjeno tijekom ruske invazije u Ukrajini te da je teško očekivati da će ruska vojska procesuirati zločince u vlastitim redovima, piše HRT.

Runjić je rekao da je za dokazivanje i procesuiranje seksualnog zlostavljanja potrebno dobiti iskaz od žrtava, koje se teško odlučuju na taj korak, a i počinitelji su nedostupni, teško ih je privesti pred istražitelje.Stoga, objasnio je - sve ostaje na ruskoj vojsci, hoće li u vlastitim redovima procesuirati zločince, što je "vrlo teško očekivati".

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Predstavljanje projekta e-Pristojbe i online usluga Otočna iskaznica

Runjić je rekao da postoje čvrste indicije da postoje dokazi o postojanju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, a postoji nekoliko pravnih putova za ostvarenje pravde - prvi je Međunarodni sud, ali za to Rusija mora dati svoj pristanak.

- Doduše, postoji jedna mogućnost, prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, gdje je Rusija već unaprijed dala svoj pristanak da se pokrene postupak. Ali, nažalost, vidjeli smo prije nekoliko tjedana da oni uopće nisu na prvo saslušanje poslali svoje predstavnike, rekao je Runjić.

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini

Ako i bude proveden postupak, upozorio je, Rusija može odbiti izvršiti presudu, odnosno, za izvršavanje presude zaduženo je Vijeće sigurnosti UN-a, gdje je Rusija stalna članica s pravom veta. Stoga preostaje Međunarodni kazneni sud, čiji Rusija nije stranka, ali glavni tužitelj može pokrenuti postupak za tri vrste zločina - genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Međutim, taj sud ne može suditi u odsutnosti 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na reformu Vijeća sigurnosti, no Runjić kaže da to nije moguće jer je potreban pristanak pet stalnih članica - SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije.

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini

- Svjesni su toga da ih se ne može procesuirati, odnosno da njihovi, od predsjednika pa naniže, neće biti privedeni licu pravde, dodao je Runjić i objasnio da je za dokazivanje genocida potrebno dokazati genocidnu namjeru, "što je dosta teško učiniti".

>> VIDEO Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Buču i obišao mjesta masovnih stradanja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PR
prahrvat
23:09 05.04.2022.

Svjesni su oni i toga da im se veleplan raspao pa su već pobjegli od Kijeva, na krvnički i kukavički način. Slava Ukrajini, slava herojima🇺🇦🇭🇷🇺🇸

UN
uvijek.nepokolebljiv
02:27 06.04.2022.

Ja bas ne bi bio previse siguran da ce zlocinci i to oni najvise pozicionirani izbjeci pravdi. Sjetite se samo Chauseskog. Da li je itko u svijetu, samo tri dana prije nego je bio osuden, mogao pomisliti da ce on ikada platiti za sve zlocine koje je pocinio a ipak je bio osuden i kaznjen! Narod je cudotvorno bice koje uvijek iznenadi ponasanjem. Suti i trpi ali onda jednom kaze: Dosta!

MI
Mixy
23:43 05.04.2022.

A Ameri kao nisu svesni da niko ne može suditi njihovim vojnicima? Pa oni su to i javno rekli jer oni ne ubijaju civile, kod njih se to zove kolateralna šteta ali nisam siguran kako zovu nasilno svrgavanje legitimnih vlasti verovatno je to širenje demokratije.