Postavljanje u ulogu napadača

Stručnjak otkrio zašto je Erdoğanovo osiguranje na visokoj razini i koje mjere su poduzete

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Prolazak štićene kolone u kojoj je turski predsjednik Erdogan
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Prolazak štićene kolone u kojoj je turski predsjednik Erdogan
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Duge cijevi na trasama gdje prolazi turski predsjednik Erdogan
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Duge cijevi na trasama gdje prolazi turski predsjednik Erdogan
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Policija na ulicama Zagreba spremna je za dolazak turskog predsjednika Erdogana
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Policija na ulicama Zagreba spremna je za dolazak turskog predsjednika Erdogana
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Policija na ulicama Zagreba spremna je za dolazak turskog predsjednika Erdogana
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Duge cijevi na trasama gdje prolazi turski predsjednik Erdogan
08.09.2022.
u 13:48
Erdoğanovo osiguranje možda i jest veće, kao što se navodi u medijima, u odnosu na posljednji put kad je bio u Hrvatskoj zbog situacije u Ukrajini i činjenice da se turski predsjednik stalno nudio da bude medijator kod zaraćenih strana, no sve što je dosad vidio kod Erdoğanova posjeta, kaže Laušić, ne odstupa od standardnih sigurnosnih protokola
Pogledaj originalni članak

Ušao je u posebno opremljen automobil, a potom se u koloni od 50-ak automobila iz zagrebačke zračne luke uputio prema centru metropole i hotelu Sheraton. Prije nego što je prošao trasom, policija ju je blokirala, a prethodno su je dobro provjerili kako bi sigurnosno bilo sve po P. S.-u i kako se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji je sinoć stigao u Zagreb i ostaje u našoj zemlji cijeli današnji dan, ne bi našao u opasnosti. Takve mjere osiguranja mnogi su komentirali kao neprimjerene i pretjerane, no pita li se stručnjaka za sigurnost Matu Laušića, one nisu ništa neuobičajeno s obzirom na razinu štićenosti osobe koja dolazi u stranu zemlju.

– Živimo u metropoli, u gradu u kojem je sjedište Vlade, Sabora i gdje "stoluje" čitav državni vrh i takve su stvari prilikom stranih posjeta sasvim normalne, vidio sam to i u Rimu, Parizu, Londonu. Na takve situacije moramo se jednostavno naviknuti – govori Mate Laušić, inače general-pukovnik u mirovini, koji je završio i Galillei College u Haifi u Izraelu, a bio je šef osiguranja različitih sportskih, kulturnih i javnih događanja, kao što su Univerzijada u Zagrebu ili Europsko prvenstvo u košarci. Godine 1990. bio je šef osiguranja predsjednika RH, a od 1991. do 2002. i šef Vojne policije Hrvatske. Erdoğanovo osiguranje možda i jest jače, kao što se navodi u medijima, u odnosu na posljednji put kad je bio u Hrvatskoj zbog situacije u Ukrajini i činjenice da se turski predsjednik stalno nudio da bude medijator kod zaraćenih strana, no sve što je dosad vidio kod Erdoğanova posjeta, kaže Laušić, ne odstupa od standardnih sigurnosnih protokola prilikom kojih se uvijek pazi da se život grada remeti što manje.

Video: Dolazak helikoptera u Sisak

– Ne vidim da je razina sigurnosti, odnosno ono što se poduzima kako do rizične situacije ne bi došlo, drukčija od one kad je nedavno dolazio francuski predsjednik Emmanuel Macron ili bivša njemačka kancelarka Angela Merkel – kaže Laušić koji veliku pratnju turskog predsjednika sa svojim ministrima povezuje i s Hrvatsko-turskim gospodarskim forumom, budući da ovaj posjet gleda kao na onaj koji ima gospodarsku svrhu. Mjere se poduzimaju, dodaje, s obzirom na posudbu ugroženosti sigurnosnih službi i jedne i druge zemlje, ovisno o informacijama koje razmjenjuju.

– Dogovaraju se na kojem stupnju je trenutačno sigurnost i što se još mora napraviti da se sigurnost pojača – ističe Laušić. Kad se pripremaju ovakvi posjeti visokih dužnosnika, kaže, u zemlju domaćina stiže sigurnosno-protokolarna prethodnica, a daleko prije njih situaciju "na terenu", izmjenjivanjem informacija provjeravaju obavještajci.

– Kad je, primjerice, dolazio bivši američki predsjednik George W. Bush, sigurnosno-protokolarna prethodnica došla je mjesecima prije, a kad je došao njegov prethodnik Bill Clinton, koji je samo nekoliko sati boravio u Zračnoj luci Zagreb i tamo se sastao s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, stigli su tjedan dana prije – kaže. A nakon što se sve "ispipa" i kad se posjet bliži, kreće i provjera na terenu – zavaruju se šahtovi, uklanjaju spremnici za otpad, pa čak i pregledavaju prometni znakovi jer su stupovi na kojima su postavljeni šuplji, za slučaj da netko nešto nije unutra ubacio...

Moraš se postaviti u ulogu napadača i razmišljati kao on te na temelju onog što se nekad dogodilo, ali i vlastitog predviđanja, učiniti sve da do napada ne dođe – govori Laušić. A prilikom biranja smještaja, provjerava se, dodaje, sve – od toga kad je dizalo posljednji put servisirano, kakva je kakvoća vode u eventualnom bazenu ako postoji u hotelu, do toga kakvi su pričuvni izvori napajanja, ali i prehrambeni artikli koji će se dužnosniku poslužiti za jelo.

– Sve što će se naći na meniju stranog predsjednika, premijera ili bilo koga tko dođe u drugu zemlju provjereno je, neki čak nose svoje namirnice, ali i dovode kuhare. Što se tiče vozila, neki dovoze svoje, a neki traže točno određene kategorije, najčešće da je blindirano – govori Laušić. Isto su tražili i talijanski predsjednik Francesco Cossiga, prvi predsjednik koji je službeno posjetio Hrvatsku nakon njena međunarodnog priznanja, ali i bivši njemački kancelar Helmut Kohl. Prilikom posjeta obojice Laušić je obnašao dužnost načelnika Uprave vojne policije, koja je također bila uključena u neke segmente osiguranja.

Video: Delegacija turskog predsjednika

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:22 08.09.2022.

Zato što je tip diktator.

GL
glamazon
14:00 08.09.2022.

Zašto bi netko od građana RH napao Turskog predsjednika? A ako netko izvana odluči to napraviti nešto protiv njegovog zdravlja mislim da onda nikakvo osiguranje neće pomoći. uglavnom osnovno osiguranje kao i svakom drugom predsjedniku bilo koje države je OK. samo velike imperijalističke sile nameću svoje protokole malim nebitnim kmetovima. a ti protokoli ih štite isključivo od druge imperijalističke sile :)

Avatar Moodleen
Moodleen
15:32 08.09.2022.

Normalnom čovjeku nitko neće ništa loše napraviti, a ovakvima...