POLITIČAR I TAJKUN

Sud BiH: Radončić ostaje u kućnom pritvoru

Foto: Zvonimir Ćorić/PIXSELL
Sud BiH: Radončić ostaje u kućnom pritvoru
02.03.2016.
u 19:09
Optužen je zbog pokušaja utjecaja na svjedoke u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najopasnijih balkanskih kriminalnih skupina
Pogledaj originalni članak

Sud Bosne i Hercegovine odlučio je danas kako će političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić ostati u kućnom pritvoru do daljnjeg, potvrdio je njegov odvjetnik Asim Crnalić.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je dobio odluku prizivnog vijeća Suda BiH kojom su odbačeni i zahtjev obrane da se Radončiću propišu blaže mjere zabrane ali i Tužiteljstva BiH koje je tražilo da ga se vrati u zatvor jer je odmah nakon izlaska prekršio sudsku zabranu komuniciranja s medijima, odnosno komentiranja optužnice koja je protiv njega podignuta.

Uz tu mjeru sud je odredio da Radončić ne smije napuštati stan u kojemu živi te da ga tamo svakodnevno treba kontrolirati policija, a zabranjena mu je i svaka komunikacija s osobama povezanim s njegovim slučajem.

Sud BiH u veljači je potvrdio optužnicu koju je protiv Radončića podignulo Tužiteljstvo BiH tereteći ga za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem.

Optužen je zbog pokušaja utjecaja na svjedoke u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najopasnijih balkanskih kriminalnih skupina.

Prema navodima optužnice Radončić je preko svojih suradnika Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman prijetio svjedokinji Azri Šarić od koje je traženo da u iskazu pred sudom u Prištini zaštiti i Radončića i Keljmendija.

Dautbašić i Šahman optuženi su zajedno s Radončićem, a optužnicom je obuhvaćen i Zijad Hadžijahić, biši zaposlenik veleposlanstva SAD u Sarajevu. Od njega je Radončić tražio da provjerava je li pod istragom i prisluškuju li se njegovi telefonski razgovori, a kao protuuslugu je ishodio imenovanje njegove supruge Nermane Hadžijahić za veleposlanicu BiH u Sloveniji.

Zijad Hadžijahić je nakon podizanja optužnice dobio otkaz u američkom veleposlanstvu, no imenovanje njegove supruge Predsjedništvo BiH do danas nije opozvalo, a Dautbašić je, unatoč svemu, ostao kandidat za novog državnog ministra prometa i komunikacija.

Njega je na tu dužnost predložila stranka Savez za bolju budućnost (SBB), čiji je Radončić predsjednik, i koja je dio vladajuće koalicije na državnoj i na razini Federacije BiH.

>> Uhićenje medijskog magnata usporava put BiH u EU

>> Nakon hapšenja Radončića na redu je Milorad Dodik?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MX
Mister X
10:53 03.03.2016.

Jadni drugi pošteni narodi sa kime sve moraju da žive tamo i da se vladaju po njihovoj diktaturi....