unuci najavili žalbe

Sud donio odluku: Titovi nasljednici neće dobiti njegovu imovinu

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
tito
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
tito
16.01.2016.
u 14:46
U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno završen pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu, još 1991. godine, kada je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i osobnih stvari Josipa Broza.
Pogledaj originalni članak

Sutkinja Prvog osnovnog suda u Beogradu odlučila je da nasljednici Josipa Broza Tita neće dobiti njegovu, naknadno zatraženu, imovinu jer ona nije naknadno pronađena i nije bilo uvjeta za novi postupak.

Stoga je sutkinja Ljubica Nenadić, u dopunskom ostavinskom rješenju kao neosnovane odbila sve zahtjeve nasljednika, javljaju Večernje novosti.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno završen pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu, još 1991. godine, kada je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i osobnih stvari Josipa Broza.

Titova supruga, danas pokojna, Jovanka Broz u ožujku 2002. podnijela je zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, nakon što je siječnju Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravno djelovanje.

U dopunskom postupku nasljednici su tražili raspodjelu umjetnina, porculana, nakita, poklona, namještaja, numizmatičku i zbirku satova, automobile, a to jeimovina koja je prestala biti društveno vlasništvo. Ipak, sud smatra da to nije imovina koja je naknadno pronađena te se stoga ne mogu ispuniti zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja. 

Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj, pojasnila je sutkinja. 

Odvjetnici Titovih unuka najavili su podnošenje žalbi jer, smatraju, sud je donio pogrešnu odluku.  

>>U crkvi svetog Marka održana misa za Josipa Broza Tita

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 79

Avatar samo Istina
samo Istina
15:19 16.01.2016.

I mediji pričaju da smo podijeljeni, a nude nam ovakve gluparije od "vijesti". Sad kad smo pomalo počeli ostavljat povijest na miru, forsiraju ovakve besmislice, ne prvi put, i ostale budalaštine iz 'regiona'. E nećete razbojnici!!!

HR
hrza
15:15 16.01.2016.

zato sto je sve vec pokradeno

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
14:57 16.01.2016.

Koga ovo interesira ?