Vodeći informativci

Sud Miroslava Lilića: Tko su vladari informativnih emisija

Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
Sud Miroslava Lilića: Tko su vladari informativnih emisija
02.06.2013.
u 12:00
Televizijska legenda govori o odlasku Zorana Šprajca iz HTV-ova Dnevnika te otkriva tko su sada, po njegovu mišljenju, vladari središnjih informativnih emisija
Pogledaj originalni članak

Informativni program, s posebnim naglaskom na središnju informativnu emisiju, ogledalo je svake televizijske kuće. Prema onom što se vidi i čuje u tim informativnim minutama procjenjuje se profesionalnost, odgovornost, vjerodostojnost i ozbiljnost cijele televizije. A na osnovi toga stječu se ili ne stječu naklonost, povjerenje i poštovanje gledatelja. No, što o informativnim programima i udarnim emisijama triju domaćih nacionalnih televizija kaže netko koga se smatra majstorom u televizijsko-novinarskom poslu, tv legenda - Miroslav Lilić?

– RTL Danas vrlo je dobra emisija. Nudi velik broj informacija, aktualna je, u njoj nema predugih razgovora. Jedan od voditelja, Igor Bobić, svojom osobnošću i decentnošću spada među dvoje, troje najuvjerljivijih prezentera. Štoviše, tu je odmah nakon Zorana Šprajca – ocijenio je Lilić informativu komercijalnog RTL-a.

Ipak, zamjerio im je šlampavost u ostalom dijelu programa u kojem je onaj najbitniji, domaći sadržaj - u tragovima. Kod Dnevnika Nove TV pohvalio je višegodišnju ustaljenost u voditeljskim parovima. Ishitrenih i neopravdanih promjena voditelja - nema.

Ne treba čekati

Dok mu je Saša Kopljar uobičajeno solidan, posebno je istaknuo Ivanu Paradžiković koja mu se čini jako zanimljivom, kako prezenterskim nastupom i stilom, tako i pojavom. Ima osobnost i uvjerljivost. Hvali i koncept emisije.

– Vidi se da se puno radi i da se jako trude. Emisija se promišlja, dorađuje... Okupljena je odlična ekipa novinara koja pokazuje profesionalan odnos prema poslu. Dnevnik Nove TV definitivno je u ovom trenutku najjača informativna emisija u Hrvatskoj. Ipak, premda razumijem njihovu naviku i odluku da najvažnijom viješću dana tek kratko započnu emisiju pa je onda nastave detaljno obrađivati tek u 19.30, kako bi spriječili da se gledatelji prebace na HTV-ov Dnevnik, ta se praksa ne bi trebala uvijek primjenjivati. Neke važne događaje, naime, gledatelji ne smiju čekati 15 minuta pa da tek onda doznaju sve o njima – dijelio je Lilić i pohvale i kritike.

Zaokret u konceptu

Kada se stiglo do ocjene HTV-ovih aduta, krenuo je ipak s podnevnim Dnevnikom. Ustvrdio je čak kako je upravo to najjača informativna emisija HTV-a. Jednog njezina urednika i voditelja, Gorana Brozovića, posebno je istaknuo po dobru. Stilom, ozbiljnošću i prezentnošću nametnuo se toliko, kaže Lilić, da bi ga se komotno moglo vratiti u središnji Dnevnik. Tamo je, smatra, mjesto i Damiru Smrtiću. A zbog odlaska Zorana Šprajca iz Dnevnika mu je žao jer Šprajca iznimno cijeni.

– No, HTV mora napraviti zaokret u vođenju i konceptu Dnevnika u 19.30. Dramaturgija je loša. Nizanje najava - prilog - najava - prilog, katastrofalno je. Premalo je vanjske politike, osobito one koja se odnosi na naše susjede. Izravna javljanja iz mraka Markova trga na kojem se u tom trenutku ništa ne događa užasna su. U Dnevniku su i predugi razgovori, a za to je rezervirana Tema dana, kojoj ipak nije mjesto u terminu 19.10. Taj bih koncept uz dodatnu doradu uklopio u Dnevnik 3, koji bih produljio na 45 minuta tako da se mogu i dobro stignu obraditi dvije-tri najaktualnije teme dana – precizirao je Lilić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.